Årskrönika

Vi summerar fotoåret 2023: Nyheter, händelser & prylar

Vad hände inom foto under 2023? Vi summerar ett axplock av händelser som Kamera & Bild rapporterat om under året som varit.

Nyhetsåret 2023 var full av nyheter, händelser och nya prylar. Egentligen finns som vanligt mycket att skriva om när det gäller både nya kameror och prylar, men i år är det nästan icke-materiella som det hänt mest kring.

Men jag börjar från början.

Sensorutvecklingen har gått stadigt framåt, och både Canon – som gör sina egna sensorer – har släppt nyheter med både övervakningskameror som är specialiserade på att fånga svagt ljus för att kunna fungera i mörka utrymmen. Detta kanske inte har lika högt kommersiellt värde som när Apple bekräftade att de använder Sony-sensorer i sina Iphones, något som många länge trott var fallet.

Viktigast nyhet inom sensor-segmentet för dig som fotograferar med kamera är däremot Sonys nyhet när de släppte Sony A9 III – med bland annat global slutare direkt på sensorn – något som öppnar upp för distorsionsfri video. Mer om detta längre ned i krönikan.

Sigma släpper 10x-zoom & en klassiker

Sigma passade under januari även på att släppa en uppdaterad variant av sin 60-600mm: Sigma 60-600mm F4,5-6,3 DG DN OS | Sport. Objektivet har anpassats för spegellösa kameror och kommer i två olika fattningar, och är det enda objektivet med tio gångers zoom till spegellösa kameror som ingår i Sigmas Sport-serie.

Sigma 70-200mm/2,8 DG DN OS | Sports var även det efterlängtat, och till slut fick alla som väntat möjlighet att läsa vårt test.

Kometen C/2022 E3 (ZTF) fotograferad vid 600mm och stackad med flera bilder för att öka ljusstyrkan och minska bruset. Bilden är beskuren.

Kometen kommer 

Två händelser som gjorde att många riktade sina kameror mot himlen var båda ljusfenomen: kometen C 2022 E3 (ZTF) och det intensiva norrskenet.

Det låter kanske otroligt att kunna fotografera en komet som är hela 42 miljoner kilometer bort från jorden när den passerar oss – men det visade sig fungera fint. Den har en liten svans men för att få fram den så behövs längre samt många exponeringar.

Kometen fångades på bild av bland andra Christian Bergquist, Göran Strand och mig själv, med hjälp av en fullformatskamera och Sigma 60-600mm vid 600mm på stativ.

Norrskenet kommer

Nästa vackra ljushändelse som i princip hela Sverige fotograferade var det intensiva norrskenet som visade sig på himlen under höstens och vinterns mörker. Johan Nensén lyckades fånga både meteorregnet Geminiderna och norrsken på samma bild – medan Elin Skantz gjorde konststycket att fånga både en bolid och norrsken på samma exponering. 

För fler vackra bilder från norrsken kolla in Facebook-gruppen Norrsken på Facebook.

Capture One förändrar

För den som arbetar med Capture One blev även förändringen uppenbar när de bytte sin licensmetod från stora uppdateringar med nya version, köpta som engångsköp, till en ny metodik med uppdateringar över året och ny abonnemangsform. Och precis som alla andra introduceras AI allt hårdare under slutet av året.

Just abonnemangsformen känner vi igen från bland annat Adobe som för ett antal år sedan bytte bort från möjligheten att köpa livstids licens för att istället övergå till löpande abonnemang.

Sveriges Fotodagar gör succé

Precis som åren innan gjorde Sveriges Fotodagar åter igen succé – under 2023 med nedslag i Umeå, Göteborg, Malmö och Stockholm! En härlig skara fotografer besökte dagarna för att klämma och känna på prylar, prata med utställarna, Kamera & Bild-redaktionen och lyssna på föreläsarna på scen. 

Här kan du även kolla in våra livesändning i efterhand om du inte var på plats.

AI-genererad bild med Adobe Firefly.

AI exploderar under 2023

Snacket om artificiell intelligens, AI, och generativ AI som kan skapa bilder från text var Kamera & Bild snabba på att snappa upp. Under 2018 skrev vi bland annat om en AI-motor som skapade porträtt av människor som inte finns – något som då var startskottet för att bli lurad av AI-bilder som ser allt mer verklighetstrogna ut, även om de var statiska i sitt utseende. Det var då.

Nu har utvecklingen skenat, och uttrycket "promptografering" och "promptografi" blev allt mer vedertagen när Boris Eldagsen vann en kategori med en AI-genererad bild på Sony World Photography Awards.

Även omslagsbilden för Kamera Bild nummer 2/2023 skapades genom att mata in orden för »norrsken i det norska landskapet med reflektioner över vattnet« i Midjourney, för att ytterligare skapa debatt över AI-fenomenet.

Adobe presenterade ett nytt verktyg för AI-generade bilder, Firefly. Under paneldiskssionen på Stockholms Fotodag visade vi betaversionen av Adobes nya AI-programvara Firefly, där vi genererade bilder direkt på scenen. AI, bildens äkthet och värde diskuterades tillsammans med Magnus Winbjörk, naturfotograf, Therese Asplund, porträttfotograf, Alexander Mahmoud, pressfotograf och fotodagens moderator, Calle Rosenqvist, Kamera & Bild.

Under tiden har Kamera & Bild frekvent berört AI och dess framsteg i många artiklar under 2023, för att belysa dess problematik, möjligheter och utveckling: 



  

Upphovsrätt 2023

Och precis som med problematiken med AI så läste många av er våra artiklar om upphovsrätt, vad som gäller med GDPR, fotografering på allmän plats, publiceringar av bilder och vad som är rätt och fel.

Här är en lista på flera av de artiklar vi publicerat:

  

Flera spännande prylar

Under 2023 släpptes en hel drös med både kameror, drönare och mobiltelefoner för foto – vi samlat våra tester från året som varit så du kan läsa om våra intryck i artikeln "Lista: Kameror vi testat under 2023". Här hittar vi bland annat mellanformatskameran Fujifilm GFX 100 II och fullformatskamerorna Canon EOS R8 och Nikon Z f tillsammans med flera andra. Dessutom testade vi sex värstingmobiler för foto i ett stort samlingstest för att se vad de klarade av i kameraväg: Apple Iphone 14 Pro Max, Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra och Sony Xperia 1 Mark IV, Xiaomi 13 Pro.

Men den kanske mest spännande nyheten var när Sony meddelade att man tar ännu ett steg framåt för snabbheten för sitt spegellösa Alpha-system genom att introducera en nyutvecklad sensor på 24,6 megapixel med global slutare – något som Sony själva menar är en milstolpe inom fotografin.

Snabbheten hos sensorn gör att den kan fotografera i 120 bilder per sekund, med en slutartid ned till 1/80 000s – samt använda blixtsynk vid 1/16 000s eller snabbare med följande autofokus. För att uppnå snabbheten på 120 bilder per sekund används AI-baserad realtidsigenkänning för autofokusen, där bilden också är blackoutfri.

Allt om vad det innebär, hur det fungerar och vilka fördelar en sensor med global slutare har kan du läsa i artikeln "Kommentar: Därför är Sonys nya sensor framtiden – men inte för alla". För dig som vill läsa Kamera & Bilds 8-sidiga test av Sony A9 III så kan du göra detta i Kamera & Bild #6/2023.

  
Detta var ett axplock av händelser under 2023. Nu laddar vi för fotoåret 2024 – och ser fram emot alla nysläpp, tester, utställningar, prylar och fotografier från alla fantastiska fotografer!