Fototävling

SM i Fotografi: "Inte okej att tävla med AI-skapade objekt"

SM i Fotogafi har nu tagit ställning till tävlingsbilder där AI har använts på ett eller annat sätt: "Vi vill ha så få begränsningar som möjligt, men samtidigt fylla syftet med att få fotografer att bli bättre på hantverket", säger Therese Asplund från SM i Fotografi.

Det finns antagligen ingen som missat AI-verktygens intågande inom fotografins värld. För Photoshops räkning tog automatiseringen avstamp på allvar när Adobe släppte sitt maskininlärningssystem "Sensei", som sedan kunde hjälpa användaren att fylla i sina tomrum med bland annat "smart lagningspensel" eller "ersätt himmel" som kunde generera både snabba och acceptabla resultat.

Men med den nya generationen maskininlärning som vi kallar för "generativ AI" kan även nya objekt skapas – en utveckling som gått i rasande takt och bland annat tagit delar av fotovärlden på sängen. Nu senast såg vi exempelvis problematiken i fototävlingen Sony World Photography Awards där en helt AI-genererad bild vann förstapris i den kreativa kategorin.

Riktlinjer för AI i bilder

Tävlingen SM i Fotografi som årligen arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund, tog efter förra årets tävling upp diskussionen om hur de skulle se på AI i sin tävling och vad som skulle gälla i deras tävling framåt.

Therese Asplund, SM i Fotografi.

När Kamera Bild pratar med Therese Asplund hos SM i Fotografi för att se hur de ställer sig till användningen av AI i bilder som används för tävlan i deras fototävling, berättar hon att de nu anpassat reglerna.

– Diskussionen om AI var egentligen inte så stor förra året, men efter julen och i början på året började vi se hur allt fler fotografer även började skapa bilder helt digitalt utan några fotografiska element. Om dessa skulle kunna lämnas in som bidrag till tävlingen var väl aldrig någon diskussion, då dessa inte är fotografiskt skapade, men vi behövde anpassa reglerna för när och hur man får använda AI i skapandet av tävlingsbilder, säger Therese Asplund.

Therese förklarar även att man från Sveriges sida gått i diskussion med FEP (Federation of European Photographers) som sedan förra året har en hel kategori där bilder helt skapade av AI har tillåtelse att tävla.

–Helt galet då vinnaren i denna kategorin potentiellt kan vinna titeln "Årets fotograf" utan att har nuddat en kamera! Det knepiga för alla som driver fototävlingar framöver blir att avgöra var man ska dra gränsen. Smarta lagningspenseln i Photoshop är ju också en typ av AI men det är stor skillnad mellan att ta bort ett utstickande hårstrå på en fotografisk bild och att skapa hela bilden i "text to image". Därför gjorde vi ett tillägg om AI i vår tävling för just tävlingssammanhang när man tävlar med sina fotografiska färdigheter. Det är exempelvis inte okej att skapa nya objekt med hjälp av AI, som exempel en AI-himmel. Däremot får vissa verktyg som använder AI användas, som exempelvis "smart healing brush", eller exempelvis en bild du tagit sent på kvällen med högt ISO och använder AI-funktioner för att ta bort brus – då är ändå grundbilden både fotografiskt skapad och din. Det är du som har tagit alla beslut om vad den ska innehålla och hur den ska se ut, förklarar Therese.

Bilder skapade med prompten "Award winning images".

AI skapar innehållet

Enkelheten med AI-funktionerna för bilder är även att man inte själv behöver skriva detaljerat hur en bild skapas, utan att AI:n själv fyller i tomrummen. På så vis blir det alltid en bild utan att innehållet behöver bli eller beskrivas på det sätt du vill att resultatet ska bli.

– Problemet är att du kan skapa bilder med AI utan att bestämma något av innehåller vilket var vad jag ville visa med expempelbilderna här ovanför, säger Therese om de fyra bilderna som hon genererat i Midjourney för att påvisa problemet – med endast texten "award winning image".

I exempelbilderna har Midjourney tagit intryck av de bilder som passar in på benämningen för att skapa bilderna, medan textprompten egentligen inte alls beskrivit hur bilderna ska se ut eller vad de ska innehålla för element. Frågan är då vem som egentligen skapat bilden.

Vill inte begränsa

Therese berättar även att de heller inte vill skapa för många begränsande regler för tävlingen:

– Tanken är att man ska få ha så stor kreativ frihet som möjligt som fotograf eftersom det vi inte vill är att begränsa. Men samtidigt måste det fylla syftet med att få fotografer att bli bättre på själva hantverket, och att det måste vara rättvist för de som tävlar. Det vi tänker på när vi gör alla regler är att ha så lite begränsningar som möjligt.

Samtidigt menar Therese också att det är svårt att upptäcka allt som görs med bilder.

–Vi kommer aldrig kunna garantera att våra kontroller hittar alla bilder som bryter mot reglerna, men genom att sätta reglerna som de nu är så måste man ljuga– med risk för att bli påkommen – för att fuska. Men att vi har en kontroll där vi går igenom alla bilder och att alla fotografer som går till final måste skicka in sina originalfilder – gör att man kanske inte fuskar.

Så här lyder SM i Fotografis regeltillägg kring AI:

Läs alla regler och delta i årets tävling innan 30 juni 2023 på smfotografi.se.