Skola

Filma norrsken: Magnus Winbjörks 8 tips – se hans film

Stillbilder från Magnus Winbjörks filmade norrsken.

I Stora Sjöfallets nationalpark och Tjautjasjaure har Magnus Winbjörk filmat fantastiska norrsken. Här kan du se hur det ser ut – och läsa hans bästa tips: "En utmaning är när man ska filma norrsken är att man måste välja", berättar han.

Kamera Bild har tidigare skrivit om naturfotografen Magnus Winbkörk som fångar de vackra miljöerna som finns i den svenska fjällvärlden på bild. Men Magnus filmar även norrsken – och är något som han verkligen brinner för.

Magnus själv har filmat en del i både Tjautjasjaure och Stora Sjöfallets nationalpark. Här nedan kan du se hur det kan se ut när han filmar norrsken:

Har bra förhållanden

Magnus själv berättar att han känner sig rätt bortskämd när det gäller hans möjligheter att filma just norrsken.

– När jag tittar mot nord, nordväst så finns det ingen bebyggelse, knappt någon stuga, så det blir noll ljusföroreningar vilket är perfekt för att filma norrsken.

Han berättar även att dagens utrustning blivit så pass bra för att fånga norrsken på film, men att norrskenet ändå måste vara strakt nog för att det ska bli bra när man filmar det.

– Att komma ned till 1/50s i slutartid sätter press på utrustningen. Men om norrskenet inte rör sig lika snabbt så kan jag gå ned till 1/30s. Sedan är det skillnad mellan att fotografera och filma – när man fotar går det att kompensera med slutartid och ISO, men när man filmar går inte det på samma sätt.

Stillbild från Magnus norrskensfilm.

Magnus berättar även att 20mm är en klar favoritbrännvidd när han filmar.

– Jag använder ofta 20mm, exempelvis har jag använt Sigma 20mm f/1,4 till Sony A7S III när jag filmade norrskenet där man ser fjällen. Blir det vidare än 20mm så får man med träd som får en ful distorsion, så 20mm är min absoluta favorit både när jag fotograferar och filmar norrsken. Ibland använder jag även 14mm, 16mm och 18mm när jag ska fotografera för Instagram, då kan jag få med mer utan att behöva vinkla upp objektivet och sedan beskära i efterhand för formatet.

Magnus tipsar: filma norrskenet

Att filma norrsken är annorlunda än att fotografera norrsken, så vi passade på att prata med Magnus för få lite tips till dig som vill fånga himladansens rörelser.

– ISO. Ibland kan norrskenet vara som en båge, och sedan börja slingra sig. Jag brukar använda ISO mellan 32 000–51 200. Några enstaka gånger även under 32 000.

– Bländare på f/1,4, så mycket ljus som möjligt

– Stativ: En utmaning när man ska filma norrskenet är att man måste välja: ska man filma handhållet eller med stativ? Ofta har jag kameran på stativ och är beredd, och sedan justerar man stativet så det blir perfekt i bild. Men efter några sekunder, om norrskenet flyttar sig ur bild, hur ska man göra då? Antingen klippa, eller avvakta och se om det kommer tillbaka igen.

– Handhållet: Väljer man handhållet kan det bli lite ryckigt, men då kan man lättare förflytta sig istället.

– Vitbalans: Det är lätt att tänka att om man fotograferar i råformat så kan man ställa in vitbalansen i efterhand – men om man filmar så är det mer känsligt. Blir det exempelvis för mycket grönt så är det lätt att man blåser ut de gröna nyanserna. Men hittar man rätt vitbalans kan man exponera rätt direkt.

– Efterbehandling: Jag använder Final Cut för efterbehandling. Där finjusterar jag vitbalansen så att den blir så nära som jag upplevde det på plats. Ofta blir det bör grönt eller blått på filmen jämfört med verkligheten.

– Brus: Det blir ju brusigt med höga ISO, brusreducera gärna men inte så hårt så du tappar detaljerna i norrskenet.

– Kyla är bra: Bästa tid för att filma norrsken är när det är som kallast ute, med minst dis och minst luftföroreningar.

Här kan du kolla in fler filmer och bilder från Magnus Winbjörk:

Youtube: @winbjorkphoto

Instagram: @winbjorkphoto

Hemsida: www.winbjork.com