Prylnyhet

Sigma 60–600mm f/4.5–6.3 DG DN OS – stabiliserad långzoom för spegellöst

Sigma har släppt en uppdaterad variant av sin 60-600mm. Det nya objektivet har anpassats för spegellösa kameror och kommer i två olika fattningar.

De som saknar ett rejält omfång på sitt objektiv kanske ska kasta ett öga på Sigmas nya 60–600mm f/4.5–6.3 DG DN OS. Du behöver dock fotografera med Sonys spegellösa, Leicakameror med L-fattning eller Panasonics fullformatare (eller Sigmas fp) för att kunna använda den nya uppdaterade varianten med ny fokusmotor och som är anpassat till spegellösa kameror. Det här är det enda objektivet med tio gångers zoom till spegellösa kameror och det ingår i Sigmas Sport-serie och blir således det andra teleobjektivet för fullformatskameror i den serien från Sigma.

Det är en rejäl pjäs som väger 2,5kg. Det som väger i objektivet är totalt sett 27 olika linser och ett skal i magnesium och kolfiberförstärkt plast och komposit (vilket oftast innebär någon form av plast). Frontlinsen är rejält tilltagen och har en diameter på 105mm, bländaren har nio blad och närgränsen ger en återgivning på 1:2,4 vid 200 mm.

Objektivet har en linjär autofokusmotor som ska ge snabb och säker autofokus och det är även första gången som Sigma använder en linjär motor i ett av sina objektiv. Det finns också dubbla zoomsystem, antingen zoomar du via zoomnringen eller genom att skjuta/dra i den främre delen av objektivet. Zoomen kan också låsas på de olika brännvidderna som står på objektivet.

Bildstabilisering finns och den har två olika lägen är det ena är tänkt för som en allroundinställning och det andra är tänkt för lägen när man vill att objektivet inte ska kompenserar för panoreringar. Stabiliseringen ska kunna stabilisera upp till sex steg vid 600 millimeter. Det ska också finnas en vädertätning.

På objektivets utsida finns, förutom inställningarna för bildstabiliseringen, begränsning för fokusomfång, programerbaraknappar och stativfoten har fattning för Arca-Swiss.

Priset ligger på runt 27500 kronor.