ASTROFOTO

Johan Nensén lyckades fånga både geminid & norrsken på samma bild

Johan Nensén Lindqvist lyckades fånga både en geminid, norrsken och vintergatsbandet på bild under morgonen den 14 december 2023.

Under kvällen den 14 december är möjligheten stor att se och fånga meteorsvärmen Geminiderna på bild – något som Johan Nensén Lindqvist gjorde redan i morse innan solen gått upp.

I måndags tipsade vi om Geminidernas meterorregn som når sitt maximum under torsdagskvällen den 14 december 2024.

En som däremot påbörjade jakten att fånga en geminid på bild tidigare än så är Johan Nensén Lindqvist som befann sig i Värmland för att arbeta. Under natten gick han ut och såg att molnen hade skingrat sig – och tog fram kameran.

– Jag åkte till jobbet utanför Molkom, värmland, utan tanke på att det varken skulle bli norrsken eller geminider för min del, eftersom att SMHI lovat moln hela natten. Men vid 2-snåret var jag ute med soporna och såg en stjärna och fick lite hopp. När jag tittade ut igen strax före 04 så var det inte ett moln på himlen och under de få minuterna jag var ute såg jag tre skapliga geminider och ett dansande norrsken lågt över horisonten, berättar Johan för Kamera & Bild.

Johan ställer då upp kameran för intervallfotografering, o ch trots att det inte är ett optimalt ställe att fotografera från – med ljusföroreningar och lampor i vägen – så gjorde han ett försök.

– Norrskenet behövde klättra en bra bit över horisonten för att nå över hustaket. Jag skojade med en bekant om att jag ville ha en rejäl geminid, norrsken och huset där jag jobbar på samma bild, förklarar han.

Och det lyckades han med.

– När jag sitter i bilen och ska åka hem tittar jag på timelapsen i kameran och ser jag hur det brinner till ordentligt vid ett tillfälle. Väl hemma så hittar jag den bland de runt 2000 exponeringar jag tog och det blev nästan så bra det kan bli under de taskiga förhållandena som rådde. Jag tänkte direkt att jag nog behöver göra en print av den och ge bort till chefen som julklapp, avslutar han.

Bilden publicerade Johan sedan i gruppen Norrsken på Facebook – se inlägget och alla kommentarer här.

Grattis till bilden, säger vi på Kamera & Bild!

Johan var även en av deltagarna i Kamera & Bilds och Zoom Fotoresors resa till Abisko med ledning av Göran Strand, som gjordes under hösten 2023. Läs mer i resereportaget "Norrsken i Abisko – Jakten på det magiska ljuset" för hur det är att fotografera norrsken i Abisko.

Fota Geminiderna ikväll 14 december

När du ändå är ute och fotograferar Geminiderna – passa även på att hålla utkik efter norrsken – kolla exempelvis in dessa 8 snabba tips för bättre norrskensbilder, och håll utkik i gruppen Norrsken på Facebook för att se om andra lyckas fånga det på bild.

Läs mer om hur du ser och fotograferar Geminidernas meteorregn i artikeln "Fototips: Missa inte Geminidernas meteorregn torsdag kväll".