https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/elin-kero-kontrollera-ditt-fotointag
546958
Krönikor
Krönika

Elin Kero: Kontrollera ditt fotointag

Totalbetyg

Ända sedan jag lyfte en kamera för första gången så har jag blivit rekommenderad att titta på mycket bild.
  • TEXT Elin Kero
    Publicerad 1 månad 1 vecka
    2020-02-29 09:00

Bläddra i modemagasin, gå på Fotografiska och kanske googla efter världens mest kända fotografer genom tiderna. Det är absolut viktigt när man vill utvecklas och lära sig nya tekniker. Och det var extra viktigt i en tid när sociala medier inte fanns. Men idag är Instagram och Pinterest världens största fotogalleri och jag är inne och bläddrar flera gånger om dagen. För många gånger om dagen. 

Inspiration är bra, men när du får en överdos så kommer du blockera alla dina egna tankar och idéer. Jag upplever också att medvetet tittande på bilder skapar en kraft inom mig, medan slötittande ger mig dålig självkänsla. Det finns så otroligt mycket bra bild där ute. Jag tänker att »Det är så många som gjort allt redan, så vad har jag att tillföra?«, och så lämnar jag kameran hemma. 

Inte bra. Inte bra alls.

Mina absolut bästa bilder (de som jag själv uppskattat mest att skapa och de som fått mest uppmärksamhet av andra) är sådana som är skapta ur kontrollerat inspirationshämtande. Ibland helt utan fotografisk inspiration överhuvudtaget. 

Med begränsat inspirationshämtande menar jag att jag ger mig själv utrymme att bli inspirerad, men att jag gör det under en begränsad tid. Oftast handlar det om att jag bara tittar på bilder i ett inledande stadie under skaparprocessen. Till exempel precis efter att jag kommit på en idé som jag vill genomföra och skissat på den. När jag vill få lite extra idéer kring vad mer jag kan göra. Jag sitter en stund på Pinterest och pinnar sådant som tilltalar mig, kikar igenom anslagstavlan efter 20 minuter och skriver ned sådant som tilltalar mig i bilderna som jag hittat. Det kan vara ljuset, färgerna, miljön, posen eller egentligen vad som hest. När jag skrivit ned mina noteringar så kryssar jag Pinterest och öppnar det inte igen. Jag har mina anteckningar och jag har min boost - mer utrymme kan jag inte ge andras verk i min egen skaparprocess. Det kommer bara hålla mig tillbaka.

Ibland kan det till och med vara bra med en foto-detox. Det är ju helt omöjligt att inte titta på bild, eftersom bilder är överallt omkring en, men att åtminstone logga ut från Instagram i tre dagar och helt låta bli Pinterest. Sudda ut de fotografiska ramarna från ens sinne.  

När jag foto-detoxar så letar jag inspiration någon annanstans. Det kan vara i illustrationer, i böcker eller i min omgivning. Personligen älskar jag att lyssna på musik. Att luta mig tillbaka - antingen i soffan, eller mot en sten ute i skogen - och täcka öronen med mina hörlurar. Låta ljudet treva sig in i själen medan jag blundar. Då ser jag bilder som jag aldrig sett dem förut. Bilder som talar från mig. Bilder som jag vill skapa, utan en massa distraktion.

Det handlar inte om att försöka vara unik. Utan om att frigöra mig själv. Släppa på det som låser mina idéer och min kreativitet. Öka självkänslan och skaparglädjen. 

Självklart är det inte så att bilder man sett försvinner bara för att tiden går. De finns både i ens medvetna och i ens undermedvetna, men ju längre bort jag trycker dem, desto friare blir jag. Och ju oftare tar jag upp min kamera och springer ut.

167315513313063_3041377935906792