https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/johan-wessel-ai-ar-inte-fotografi
549762
Krönikor
sant
KrönikaPlus

Johan Wessel: AI är inte fotografi

Totalbetyg

Att knappa ned några textinstruktioner för att sedan få AI:n att mixtra ihop något är långt ifrån en kreativ process. Långt ifrån vad fotografi är, där någon har valt ett utsnitt av verkligheten och fångat det ögonblicket på bild. Dock råder det ingen tvekan om att resultaten som AI:n levererar ser ut som fotografier, ibland till och med rätt bra sådana.

Det pratas mycket om AI nu. Den artificiella intelligensen som ska revolutionera vårt samhälle på alla möjliga sätt, och som redan gör det. Utvecklingen går snabbt framåt, lite väl snabbt anser en del AI-experter som vill dra i handbromsen. Annars riskerar vi tydligen att enligt dem »tappa kontrollen«. Låter skrämmande.

Ett område där AI på senare tid har tagit stora kliv framåt, är inom skapandet av bilder. Vi såg det i förra numret av Kamera & Bild, där vi valde att publicera en AI-genererad bild på omslaget. Vi gjorde det för att visa hur långt gången denna teknik är, om än fortfarande något artificiell i sin känsla. 

Men handlade det om något skapande? 

Nej. 

Handlade det om fotografi? 

Nej.

Att knappa ned några textinstruktioner för att sedan få AI:n att mixtra ihop något är långt ifrån en kreativ process. Långt ifrån vad fotografi är, där någon har valt ett utsnitt av verkligheten och fångat det ögonblicket på bild. 

Dock råder det ingen tvekan om att resultaten som AI:n levererar ser ut som fotografier, ibland till och med rätt bra sådana. Men det beror antagligen på att denna »intelligens« har matats med våra kreativa alster. En rejäl mängd av våra bilder inom genrer som porträtt, dokumentärt och konstnärligt. AI:n har lärt sig utifrån vårt fotograferande. Det är inte AI:n som fotograferar.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.