Sociala Medier

Kommentar: Instagrams ständigt ifrågasatta bildflöde

Instagram gör om sitt flöde för en bättre upplevelse – och det är inte första gången. Fusk, psykisk ohälsa och jakten på följare och gilla-markeringar är bara några delar av den problematik som diskuterats flitigt.

Plattformen Instagrams flöde har länge varit omstritt av flera anledningar. Bland annat har inläggsflödet kritiserats för att inte fokusera tillräckligt på bilderna, utan främst för jakten på gilla-markeringar och spridning av sponsrade inlägg.

Under 2019 startade även en stor debatt kring hur sociala medier påverkar vårt psykiska mående, med ständiga krav på återkoppling och jakt på både följare och antal gilla.Förändringen vi såg då var att Instagram ville återfå fokus på de bilder som delas och att jakten på att få mest antal gilla-markeringar skulle bli sekundär. Debatten kring sociala mediers påverkan på det psykiska välmåendet började växa sig allt störe – vilket gjorde att Instagram började testa alternativ med att ta bort gilla-markeringarna.

Ändringen av algoritmerna som styr flödet och borttagandet att gilla-markeringarna skakade då om influencer-världen rejält, eftersom den spåddes få stor negativ påverkan på de som livnär sig på att frekvent posta bilder för att bygga upp sin följarskara och antal gilla – instagrammers och influencers – om gilla-visningen tas bort för alla Instagram-användare.

Men kanske går det att lösa?

Ja, influencers är själva en viktig del av Instagram då de bygger upp trafiken, spridningen och aktiviteten på det sociala mediet, men hur ska man kunna lägga all sin tid på detta om antal följare minskar – något som gör dig som influencer mindre attraktiv för företag?

Nya verktyg skulle bli lösningen, något som skulle göra att betalda samarbeten mellan influencers skulle tydliggöras och förenklas, dels för att ge företag möjlighet att köpa räckvidd utanför influencerns sfär av följare.

Resultatet blev lite blandat. Prissättningen påverkade influencers, samtidigt som användarna tyckte att reklamen började ta över på plattformen och att bildernas värde förminskades. När ens flöde till stor del består av riktad reklam och betalda sponsrade bildposter som många gånger handlar om utseende, skönhet och det perfekta livet som influencer, så fick debatten ytterligare bränsle – är det så här det ska vara?

Kommentarerna hårdnade och klimatet blev hos vissa influencers så hårt att det började röra sig om personliga attacker kring utseende, livsstil och annat som verkade vara så perfekt. Prestationsångest och mobbning blev ett kommentatoriskt faktum.

Men debatten stannade inte där.

Nätmobbningen som fått härja fritt på Instagram skulle också stävjas som ett led av att få bort den psykiska ohälsan, något som gjorde att funktionen för att nåla fast positiva kommentarer i topp för att lyfta fram dessa lite extra. På så vis skulle användarna själva kunna återta kontrollen över sitt flöde, åtminstone lite grann. Så här sa Instagram då:

För visst kunde ett flöde omvändas till något direkt negativt snabbt. Men än en gång kom kritiken: funktionen med multiborttagning verkade även underlätta för användaren att ta bort alla negativa kommentarer som öven var befogade, liksom källkritiska påståenden. Detta ger ju heller ingen realistisk bild av verkligheten.

Vad blev då resultatet av detta?

Jo, en utökad kontroll av bilder som misstänktes vara förfalskade eller som hade ett syfte att sprida felaktig information – något som Kamera Bild var först att rapportera om. Användare på Instagram kunde numera flagga bilder som de anser "inte stämmer överens med verkligheten". Det som händer då är att Instagram använder en kombination av feedback från användarna och sina egna algoritmer för att identifiera vilka bilder som potentiellt kan vara fejkade.

En del av bakgrunden till införandet var att man var orolig för att plattformen skulle användas för att påverka valet i USA 2020 – på det vis man tidigare fått kritik för när Donald Trump valdes till president under 2016. "Fejk news", alltså.

Turerna för Instagram

I samband med att granskningen infördes har Instagram även skrivit en hjälpsida för hur man identifierar falsk information i deras community. I vår artikel"Instagram gömmer nu fejkade bilder"kan du läsa de tips som Instagram ger för att upptäcka falsk information, något som blir allt mer viktigt i vårt stora informationsflöde.

Men vad är då fejk?

Kritiken kom nu också från andra hållet, med åsikter om att Instagram gick alldeles för hårt fram med att ta bort bilder, och att hela förfarandet påminde om censur. Många bilder som publiceras på Instagram är redan photoshoppade, och i många fall också svår att bedöma om de är sanna, verkliga, photoshoppade eller omanipulerade.

Instagram valde då att istället för att ta bort bilderna som flaggas och anses sprida felaktig information, blurra dessa bilder och lägga till en varningstext med en länk. Via länken kan man se bilden, men också den utvärdering som granskarna gjort av bilden. På så vis ville Instagram parera debatten kring censur. Men den var redan igång.

Flera bilder av pojkar med långt hår har tagits bort från Instagram. De misstogs för att vara flickor, vilket har fått flera att reagera under hashtaggen "longhairedboyrevolution".

”Kära Instagram, jag är en pojke!”

Citatet ovan kommer från bilden, postad av en mamma där deras söner håller upp skyltar med samma text. Anledningen?Instagram och Facebook misstog pojkarna med långt hår och bar överkropp för att vara flickor.Enligt plattformarnas regler får inte bröstvårtor synas på bilder om det är ett porträtt av en flicka som är över fyra år.

Ytterligare bilder anmäldes och mamman blev avstängd från sina konton, både på Instagram och Facebook. Till slut togs hennes Instagramkonto bort. Senare medgav Instagram att man felaktigt tog bort bilden.Pojkar med långt hår och bar överkropp strider inte mot företagens regler, meddelade de, samtidigt som mamman fick tillbaka sitt konto.

Då började debatten kring bilder på barn i sociala medier ta fart. En oerhört viktig diskussion, där Instagram anklagats för att inte göra tillräcklig.I dagsläget är Instagram bara tillåtet för barn över 13år, men för den som vill är det inga större problem att skaffa ett konto ändå.

Kanske kan det lösas?

Det trodde i varje fall Instagram. Därför meddelade plattformen under förra året att man planerade utvecklingen aven särskild plattform för barn för att skydda barnen från både nätmobbning, kränkande inlägg och suspekta kontakter från vuxna. Idén fick storskalig kritik.44 delstatsåklagarna i USA gjorde då en skrivelse där de menar att detta kan vara direkt skadligt för barn och unga. Att skapa en plattform endast för barn gör att de blir extra sårbara eftersom barn inte utvecklat verktyg och förmågor som krävs för att kunna hantera plattformen.

Det verkar som om alla ansatser att fixa ett problem skapar ett annat. Är plattformen dömd att misslyckas? Instagram har däremot inte gett upp:

Ännu ett steg för att återta kontrollen över själva innehållet, delvis genom möjlighet att posta bilder från datorn i stället för bara mobiltelefonen för att då "bättre bilder" – togs för bara ett halvår sedan. Möjligheterna är inte samma som i appen, men främjar kärnan av Instagrams bildtanke – att dela bra bilder. Och dessa bra bilder har många som fotograferar med kameran, i datorn.

»Hålla-i-saker«-kompositionen är en effektiv väg till att få uppmärksamhet. Att ha ett dominant objekt i bilden fångar intresset och gör det lättare att orientera sig i den.

Hitta det positiva

Men allt är så klart inte negativt med Instagram. Ett socialt media där man delar med sig av bilder är fantastiskt på alla vis, det sprider inspiration, tankar och idéer om livet, kan användas som en fotoblogg och dessutom som en dagbok för en själv. Det gäller att hitta de bitar som skapar plattformens värde för en själv, det man själv vill stå för.

Så skriver vi i vår artikel "Instagram: Lär dig skapa kompositioner som gör succé". Där finns massor med tips för hur du ska bli bättre som Instagramfotograf:

Ett av tipsen: En stor anledning till att bilder i allmänhet anses tilltalande är att du lyckats renodla i dem. Att du bestämt dig för vad du fotograferar och vad du inte tar med i ditt utsnitt. Detta gäller i allra högsta grad på Instagram där bilder med för många detaljer blir svår­tolkade. Eftersom vi ofta tittar på Instagrambilder i mobilen är bildytan begränsad och därmed möjligheten att väcka uppmärksamhet med sina bilder.