https://www.kamerabild.se/artiklar/reportage/landskapsfoto-fa-battre-kompositioner-hans-strand-tipsar
547660
Reportage
sant
ReportagePlus

Landskapsfoto: Få bättre kompositioner – Hans Strand tipsar

● BILDSPEL Vid Kullens fyr i nordvästra Skåne är det workshop med landskapsfotografen Hans Strand, arrangerat av Zoom Fotoresor tillsammans med Kamera & Bild.

Totalbetyg

»Kolla de fyra hörnen – att de är schyssta«, säger fotografen Hans Strand där vi står bland granitklipporna nedanför Kullens fyr. Det är workshop med Zoom Fotoresor och Kamera & Bild, och de 15 deltagarna kontrollerar sina bildutsnitt. »Att sätta fyra intelligenta hörn och ha en massa spännande geometri. Det är vad det handlar om«, säger Hans Strand.

Innan vi börjar fotografera ger landskapsfotografen Hans Strand några första tips. 

– Tänk på dispositionen när ni bygger bilder: hitta en klippa i förgrunden som har någon skön form eller färg, ett mellanparti med havet och horisonten och sen en bakgrund med en himmel där det kanske är några fina moln. 

Vi befinner oss i nordvästra Skåne, på Kullahalvön, och de dramatiska klipporna som stupar ned i havet vid Kullens fyr är platsen för vårt bildskapande. Zoom Fotoresor i samarbete med Kamera & Bild har bjudit in till workshop, och Hans Strand är fotografen som delar med sig av sin kunskap. 

– Att i ett hörn ha en stor svart sten eller något helt vitt är inte så smart, då blir det en ögonmagnet som förstör hela kompositionen. Så innan ni trycker av, kolla alltid de fyra hörnen – att de är schyssta. Där ska ni inte ha något som suger åt sig blicken. Hörnen ska vara harmoniska.

 

Foto: Johan Wessel
Bland klipporna vid havet söker deltagarna på workshopen sina bildmotiv.

 

Hans tipsar även om att rörelseoskärpa kan vara vackert för att ge liv åt havets vågor. Men då ska det göras på ett genomtänkt sätt. 

– Min erfarenhet är att vågorna blir snyggast om de rör sig på en halv sekund. Då får man en skön rörelse med bibehållen textur i vattnet. Det blir inte bara rök av det. Men vill ni ha havet som ett bonat golv, då är det långa tider som ­gäller, säger Hans och tillägger att det finns exponerings­tider som helt ska undvikas:

– Till exempel vågor som rör sig på en 15-del eller 30-del. Det blir bara en oskarp våg, men inte någon skön oskärpa. Om man har något som rör sig i bilden, se till att det rör sig rejält. Rör det sig för lite blir det bara en oskarp bild.

Till sist, en uppmaning innan det är dags att börja fotografera:

– Se upp var ni sätter fötterna. Vrickrisken är stor.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.

gr:rror validating access token: Sessi