https://www.kamerabild.se/fotoresor/f-nga-kinas-magiska-landskap-med-claes-grundsten
545528
Fotoresor
Fotoresa

Fånga Kinas magiska landskap med Claes Grundsten och Kamera & Bild

Totalbetyg

Följ med landskapsfotografen Claes Grundsten på Kamera & Bilds fotoresa till Kinas nationalparker den 3-13 november 2018! Här finns allt från de vackra risterrasserna i Ling Ji och en av världens djupaste raviner till Zhangjiajie som med sina sagolika landskap inspirerade skapandet av storfilmen Avatar.

Stenpelare som reser sig ur dimman flera hundra meter över marken, solstrålar som under den gyllene timmen träffar risterrasserna och skapar vackra reflektioner, dramatiska raviner, grottor och forsande vatten och fantastiska landskap.

Kina är en landskapsfotografs dröm där du som resedeltagare kommer att uppleva både solnedgången och soluppgången över den mytomspunna Kinesiska muren.

Detta och mycket annat får du uppleva och fotografera på denna spännande resa till Kina, allt under ledning av en av Sveriges mest kända och meriterade landskapsfotografer Claes Grundsten som även är krönikör för Kamera & Bild. Resan arrangeras i samarbete med Zoom Fotoresor som är researrangör.

  

Resans höjdpunkter: 

 • Medverkan av Claes Grundsten under hela resan. 
 • Workshop och föredrag av Claes Grundsten under resan.  
 • Den kinesiska muren både i soluppgång och solnedgång.
 • Nationalparken Zhangjiajie och dess ”flytande berg”.
 • Upplev Tiger Leaping Gorge, en av världens djupaste raviner.
 • Den gamla stadsdelen i Lijiang, ofta kallad österns Venedig.
 • Ling Ji och dess vackra risterrasser.
 • Fotografera när fiskare i solnedgången fångar fisk med hjälp av skarvar.
 • Fotokryssning på floden Li.
 • Peking med Himmelska fridens torg och Den förbjudna staden.
 • Resans bild publiceras i Kamera & Bild.

 

Claes Grundsten.

 

Claes Grundsten

Claes Grundsten är en av Sveriges mest meriterade landskapsfotografer med förkärlek för fjällen, de orörda bergsmassiven och den orörda naturen. Claes har fotograferat på heltid sedan 1993. Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Bland annat har Claes besökt och dokumenterat det mäktiga Himalaya-massivet samt många nationalparker över hela världen.

Mycket av detta har skildrats i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta. Bland annat har hans böcker valts till Årets Pandabok vid två tillfällen. Claes har även belönats med Svenska Publishing-priset i kategorin praktverk och pris för Årets naturfotograf i Sverige.

 

För mer info om Claes se: www.claesgrundsten.se och kolla in våra artiklar om Claes på www.kamerabild.se.

 

 

Workshops under resan

På samtliga våra resor och workshops medverkar alltid en mycket känd och kunnig fotograf vars uppgift är att agera fototeknisk värd och hjälpa dig att utvecklas som fotograf. På denna resa medverkar Claes Grundsten.

Under hans ledning kommer vi att göra flera fotopass inne i ett antal av Kinas nationalparker där Claes ger fototips och personliga råd. Under Claes ledning kommer vi även att arbeta med efterbehandling samt titta på och utvärdera varandras bilder. Vi kommer också att prata om allt från kamerateknik, brännvidderna, skärpedjupet, till bildkomposition och ljuset i bilderna. Det finns även mycket tid för individuella samtal med Claes där du har chansen att ta upp dina frågor eller kanske få hjälp med någon inställning på din kamera.

 

 

PROGRAM

Flyg till Kina på egen hand. På utresan till Peking och på hemresan från Guilin. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokning ordnar vi detta. Om du ankommer redan dagen innan programmet börjar hjälper vi gärna till med hotellbokning i Peking.

 

LÖRDAG 3 NOVEMBER 2018

Samling på hotell Novotel Beijing Xinqiao i Peking under eftermiddagen. Här möts du av Claes Grundsten och Zooms värd samt vår lokala representant vilka kommer att vara med under hela resan. På kvällen samlas vi för välkomstmiddag på en lokal restaurang där det finns möjlighet att lära känna vandra och diskutera förväntningar på resan. (M)

 

SÖNDAG 4 NOVEMBER 2018

Efter frukost på hotellet är det dags för utcheckning följt av ett besök på några av Pekings mest kända platser. Vi kommer att besöka och fotografera Himmelska fridens torg och Den förbjudna staden.

Himmelska fridens torg ligger mitt i centrala Peking och är med sina 440.000 m² ett av världens största torg med en kapacitet för 1 miljon människor. Det var här som Mao Zedong den 1 oktober 1949 deklarerade bildandet av folkrepubliken Kina. Torget ligger precis utanför Den förbjudna staden, det kejserliga palatset som uppfördes 1409 och är världens största palats.  I palatset som finns uppsatt på UNESCO:s världsarvlista bodde de styrande kejsarna i flera århundraden fram tills 1924.     

 Efter att ha ätit lunch på en lokal restaurang beger vi oss mot Jinshanling, ca 130 km från Peking, och en av de vackraste delarna av den Kinesiska muren. Under resan kommer Claes att berätta vad vi ska tänka på under eftermiddagens och kvällens fotografering. Efter incheckning på vårt hotell beläget mycket nära muren spenderar vi tiden fram till solnedgång uppe på den Kinesiska muren. Här får vi möjlighet att ta fantastiska landskapsbilder vid ett av världens sju underverk samtidigt som vi solen sakta gå ner över det böljande landskapet. Middagen serveras på en lokal restaurang nära hotellet. (F, L, M)

 

 

MÅNDAG 5 NOVEMBER 2018

Tidigt på morgonen beger vi oss åter upp på muren för att fotografera det fantastiska morgonljuset och soluppgången som får den Kinesiska muren och dess omgivningar att skifta i olika färger ju högre solen stiger. Lunch på hotellet innan vi åter beger oss mot Peking dit vi ankommer lagom till lunch som vi äter på en lokal restaurang. Innan vi beger oss mot flygplatsen för kvällsflyget till Zhangiiajje besöker vi Silk Market, ett stort varuhuset med mängder av butiker som säljer ”äkta” märkesvaror, kläder, skor och teknik med mera. Allt till mycket låga priser. Efter ankomst till Zhangiiajje checkar vi in på Santo Domingo International Hotel där vi kommer att bo denna natt samt natten mellan 7-8 november. Natten 6-7 november kommer vi att bo på Milan Inn Hotel inne i nationalparken. (F, L, M på flyget)

 

 

 

TISDAG – ONSDAG, 6-7 NOVEMBER 2018

De kommande dagarna spenderar vi i Zhangjiajie National Forest Park där vi under två hela dagar kommer att fotografera parkens fantastiska och sagolika natur. Vi kommer bland annat att besöka Tian Zi Shan Mountain vilket ger perfekta möjligheter till panorama bilder över Wulingyuans över 3 000 stenpelare i sandsten, vissa över 200 meter höga. Detta är en perfekt plats för landskapsfotografering. Efter att upplevt solen gå upp över det spektakulära landskapet besöker vi under vår andra dag i Zhangjiajie bland annat “Fields in the Sky” ett risfält som ligger högt uppe i bergen och bjuder på fantastiska vyer.  Vi kommer även att besöka Jia Jie som med sina stenpelare, som reser sig flera hundra meter över marken, sägs ha inspirerat de flytande klipporna som spelar en central roll i filmen Avatar. Vårt besök i Zhangjiajie avslutas med att vi med hjälp av världens största utomhus- hiss, “Bailong Elevator” åker 330 meter upp till en utsiktsplattform. Här får vi uppleva en fantastisk utsikt och möjlighet för bra motiv över Wulingyuans bergiga klippformationer vilka finns med på UNESCO:s världsarvlista. (F, L, M)

 

TORSDAG 8 NOVEMBER 2018

Efter att på morgonen ha ägnat oss åt street-fotografering i Zhangjiajie. Bland kommer vi att fotografera de små träbåtarna som sakta glider förbi den gamla bebyggelsen vid floden Lishui. Lunch på egen hand. Under eftermiddagen fortsätter vi till Lijiang, österns Venedig. Incheckning på Wangfu Hotel Lijiang. Middag på egen hand. (F)

 

 

 

FREDAG 9 NOVEMBER 2018

Förmiddagen spenderar vi fotograferandes vid Tiger Leaping Gorge och dess spektakulära och mycket dramatiska landskap. Tiger Leaping Gorge är en av världens djupaste raviner och under dagen kommer vi att vandra på de omgivande vandringslederna samtidigt som vi fotograferar den mäktiga ravinen och det forsande vattnet. Eftermiddagen ägnar vi åt street-fotografering i den gamla stadsdelen av Lijang där vi vandrar längs de smala och slingriga gatorna. (F, L, M)

 

LÖRDAG 10 NOVEMBER 2018

Efter frukost och utcheckning beger vi oss till flygplatsen för flyg till staden Gullin vilken vi ankommer till på eftermiddagen. Lunch på egen hand i samband med transitstopp i Kunming. Transfer till vårt hotell, Wangfu Hotel Lijiang. Middag på hotellet.  (F, M)

 

 

 

SÖNDAG 11 NOVEMBER 2018

Denna dag står en flodkryssning på floden Li där varje flodkrök bjuder på nya överraskningar och fotografiska möjligheter. Förutom det fantastiska landskapet kommer vi kunna fotografera bönderna som arbetar på risfälten och fiskarna på floden. Strax innan solnedgången beger vi oss åter till floden Li. Denna gång i området kring staden Yangshuo för att fotografera de lokala fiskarna som med hjälp av sina skarvar, och från rangliga små båtar, fångar fisk. Det fantastiska kvällsljuset och det omgivande landskapet ger möjligheter till oförglömliga bilder.  Kvällen för middag på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på den gamla kinesiska handelsgatan West Street i Guilling både för mat och för lite street-fotografering. (F, L) 

 

 

MÅNDAG 12 NOVEMBER 2018

På resans sista heldag besöker vi Long Ji. Dess obeskrivligt vackra risterrasser är ett område som av många anses vara ett av de vackraste i hela Kina. Vi kommer att spendera hela dagen fotograferandes bland risfälten och se när solen reflekteras i de vattenfyllda terrasserna. Tillbaka i Guilin äter vi en avskedsmiddag och sammanfattar våra intryck från resan. Under kvällen kommer Claes att utse resans bästa bild. (F, L, M)

 

 

 

TISDAG 13 NOVEMBER 2018

Frukost följt av utcheckning och en förmiddagstur till “Reed Flute Cave” grottan. Grottan har fått sitt namn efter vassen som växer i närheten och som används för att tillverka flöjtar. Inne i grottan kommer vi ha möjlighet att fotografera grottans vackra och sagolika kalkstens formationer som bildats genom åren och som nu lysts upp i olika färger. Efter en gemensam lunch åker vi till flygplatsen för vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

 

 

HOTELL

PEKING: NOVOTEL BEIJING XIN QIAO****


Novotel Beijing Xin Qiao Hotel är centralt beläget och har alla bekvämligheter som man kan önska sig av ett modernt förstaklass-hotell. Hotellrummen är rymliga och här finns satellit-TV, kassaskåp och Wi-Fi. Hotellets restaurang erbjuder ett flertal alternativ med allt från en kinesisk meny, till japanska och västerländska rätter. Novotel har även en bar, flera butiker samt ett SPA som erbjuder flera olika pooler med olika temperatur och behandlingar.

www.novotel.com/gb/hotel-3641-novotel-beijing-xin-qiao/index.shtml

 

 

KINESISKA MUREN: JINSHANLING HOTEL**


Jin Shan Ling Hotel är det enda hotellet beläget direkt i Jinshanling, platsen där vi kommer att besöka muren. Hotellet är av enkel standard. Rummen har toalett med dusch samt TV.

www.tour-beijing.com/travel_blog/great_wall_hiking/jinshanling_hotel.php

 

ZHANGJIAJIE: SANTO DOMINGO INTERNATIONAL HOTEL****


Detta förstklassiga hotell invigdes 2013 och ligger på behagligt avstånd från Zhangjiajies alla sevärdheter. De 285 rummen har alla bekvämligheter man kan önska sig såsom luftkonditionering, satellit-TV och minibar. På hotellets fitness center finns det tillgång till gym, inomhus pool och massage behandlingar. Hotellet har flera restauranger, barer samt ett flertal butiker.

www.santodomingointernationalhotel.com

 

ZHANGJIAJIE – MILAN INN***


Milan inn i Zhangjiajie parken är ett traditionellt kinesiskt hotell med rum som alla har egna badrum med bekvämligheter såsom satellit-TV och Wi-Fi uppkoppling på rummet. Från hotellets takterrass erbjuds en vacker utsikt över de omgivande bergen och i restaurangen serveras kinesisk mat med inspiration från det lokala köket.   

 

LIJIANG: WANGFU HOTEL****


Wangfu hotel ligger I Lijiangs gamla stadsdelar och den lokala arkitekturen som är typisk för området har även satt sin prägel på hotellet och dess 140 rum. Rummen har bekvämligheter såsom minibar, satellit-TV och gratis Wi-Fi uppkoppling.  På hotellet finns också ett träningscenter med bland annat bastu och spa med olika behandlingar samt jacuzzi. I restaurangen serveras allt från lokala rätter från området till en internationell meny.

www.lijiang-hotels.com/en/hotels/Wangfu_Hotel_Lijiang.html

 

GUILIN: BRAVO HOTEL****


Bravo Hotel ligger mitt i Guilins centrum och shoppingkvarter. De 329 rummen har alla luftkonditionering, kassaskåp, TV och fri Wi-Fi. Inom hotellområdet finns bekvämligheter såsom pool, gym, bastu och en skönhetssalong. Hotellets olika restauranger erbjuder allt från västerländsk mat till lokala kinesiska rätter och dim sum.  På hotellet finns även en coffeshop samt en bar.

www.guilinbravohotel.com

 

 

 

PRIS

Prenumeranter Kamera & Bild: 35.900:-  Kod: K&B-P

Icke prenumeranter: 38.400:-*

* Genom att boka en prenumeration på Kamera & Bild så får du inte bara 2.500:- rabatt på resan utan även Sveriges bästa fototidning. Du bokar din prenumeration via http://kamerabild.prenservice.se

 

Priset inkluderar:

 • Inrikesflyg i Kina enligt program.
 • Buss- och båttransporter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Diverse inträden enligt program.    
 • Avgifter för entréer till nationalparker enligt program.
 • Medverkan av Claes Grundsten under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Claes Grundsten under resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.  
 • En lokal guide som medverkar under hela resan.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer etc.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.

 

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg 4.600:-
 • Flyg till Peking och hem från Guilin.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck telefon etc.
 • Dricks till huvudguide som medföljer under resan, ca 10 dollar/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se vår web under ”Övrigt”.

 

FLYG

Om du/ni önskar bokning av flyg till Peking och hem från Guilin hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa Zoom Fotoresor på telefon 0470-466 40.

 

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.Min/max antal: 8/15.Utrustning: Kamera med normalzoomar mellan från 24 och upp till 200 mm är perfekta för landskapsfotografering, gärna även ett vidvinkelobjektiv. Ett trebenstativ är ett måste. Om möjligt en laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.Kalkylkurs: USD 8,90.

 

BOKNING

Du bokar resan genom denna länk ringa Zoom Fotoresor på telefon 0470-466 40.

 

 

 

KINA

Kina räknas idag som världens äldsta och fortfarande bestående civilisationer och spåren från den första människan går 400 000 år tillbaka I tiden. Om de första kinesiska dynastierna vet vi idag väldigt lite. Men år 221 f.Kr enades Kina för första gången som ett enat rike under kejsaren Qin. Åren efter Qins död följdes av intriger och krig och en rad olika kejsare och dynastier avlöste varandra och även om tanken kring ett enat rike kvarstod så var det inte förrän 1912 då den sista kejsaren dog som landet började sin resa mot det moderna Kina vi ser idag.

Idag är Kina ett av världens största länder sett till både befolkning och yta och sedan slutet på 1940 talet styrs landet av kommunistpartiet. Partiet är idag världens största parti med 82 miljoner medlemmar.  De 23 provinser som Kina delas in har alla representanter från staten som kommunicerar ut och genomför politiska beslut. Självstyre varierar mellan olika kommuner och städer. Peking och Shanghai har exempelvis ett större självstyre på grund av sin storlek och snabba tillväxt. I Kina är det mest utbredda språket det som kallas för mandarin. Mandarin är med sina 960 miljoner brukare ett av de mest talade språken runt om i världen. Utöver den mandarin som undervisas i skolan finns det många olika lokala dialekter och bland landets 55 olika minoriteter talas ett antal minoritetsspråk.

 

NATIONALPARKER / PLATSER VI BESÖKER

PEKING

Som huvudstad i en av världens snabbast växande ekonomier och med en spännande historia är Peking fascinerande.  Peking är med sina nästan 19 miljoner invånare en av världens största städer och Kinas kulturella och politiska centrum. Himmelska fridens torg, som är bland de största torgen i världen, är en av Pekings mest besökta platser. På torget finns bland annat Mao Zedongs mausoleum. Alldeles intill torget ligger den Förbjudna staden, palatset där kejsarna tillsammans med sina familjer bodde under flera århundraden.  

 

WULINGYUA SCENIC AREA / ZHANGJIAJIE NATIONAL PARK

Nationalparken Zhangiiajje i den nordvästra Hunan provinsen är en del av Wulingyuan Scenic Area vilket sedan 1992 är finns med på UNESCO:s världsarv lista. Parken vilken klassas som en av de absolut vackraste och mest spektakulära i Kina kan i det närmaste likna en naturlig labyrint bestå av höga toppar, floder urskog och mängder av sällsynta djur och fåglar. Bland annat så finns det över     3 000 rhesusapor i parken.  De flytande klipporna som syns i filmen Avatar sägs ha inspirerats av parkens landskap med stenpelare som reser sig över 200 meter över marken.  Wulingyua består av över 3 000 stenpelare i sandsten där vissa är över 200 meter höga. Mellan topparna ligger en mängd raviner med småfloder, dammar och vattenfall. Här finns över flera dussin grottor, varav den största, Huanglong (Gula drakens grotta), är 11 km lång och rymmer ett 50 m högt vattenfall.

 

LIJIANG

Lijiang ligger i provinsen Yunnan i nordvästra Kina, staden ramas in av det stora och ofta snötäckta bergsmassivet som finns i området. Höjdpunkten i Lijiang är den gamla stadsdelen som ibland kallas för österns Venedig tack vare sin romantiska atmosfär och de många kanaler och broar som finns i staden. Denna del av staden är mer än 800 år gammal och dess arkitektur skiljer sig mycket från andra kinesiska städer. Detta beror bland annat på att staden är huvudort för en av Kinas mindre majoritetsgrupper Naxifolket vars byggnadskonst och hantverks skicklighet har satt en stark prägel på den gamla stadskärnan. 1997 blev den en del av UNESCO:s världsarv.

 

 

TIGER LEAPING GORGE

Sedan 80-talet har området kring Lijiang och Yangtze floden lockat vandrare med sitt spektakulära och dramatiska landskap men områdets vandringsleder har under en lång period använts av det lokala Naxi folket. Höjdpunkten i området är Tiger Leaping Gorge, ravinen som är en av världens djupaste. Ravinen delas in i tre områden som tillsammans bildar en 18 kilometer lång dal. Området kring Tiger Leaping Gorge finns med på UNESCO:s världsarvlista över platser som måste bevaras, detta då området har en rik biologisk mångfald.

 

GUILIN

Guilin har fått sitt namn efter de många Osmanthus växter som växer i staden.  Guilin har tack vare floden Li, sina vackra och bördiga omgivningar och sin närhet till sevärdheter såsom risterrasserna i Long Ji och ”Reed Flute Cave” blivit en av Kinas mest populära och besökta städer. Reed Flute Cave är med sina kalkstensformationer är ett måste för en landskapsfotograf och de vackra formationerna som bildats genom årtusenden ger inspiration till många kreativa bilder. I närheten av Guilin ligger Long Ji och de berömda risterrasserna som omger de bergiga sluttningarna. Att uppleva och fotografera när solen går ner och speglar sig i de risfyllda terrasserna är något alla landskapsfotografer bör uppleva. 

Floden Li som rinner längst staden har inte bara gett området sina gröna och bördiga omgivningar utan är också en viktig inkomst och levnadskälla för områdets jordbrukare som odlar längst flodens stränder. Precis som jordbrukarna tar även fiskarna hjälp av floden för sin överlevnad och på kvällarna kan man se och fotografera traktens fiskare ute på floden när de på traditionsenligt vis fångar fisk med hjälp av skarvar.