Fotoresa

Fota norrsken med Kamera & Bild

Fånga den lappländska midvinternatten på bild; en himmel beströdd med planeter och galaxer, fjällbjörkar i ett snöklätt landskap samtidigt som den förföriska norrskensdansen som pågår över våra huvuden. Detta upplever du i Abisko national park, den bästa platsen i världen för norrskensfotografering.

Många har sett vackra bilder på norrskenet men få har upplevt och fotograferat detta naturens eget skådespel. I samarbete med Kamera Bild och under ledning av Niklas Johansson kommer du därför att få lära dig hur du nattetid bäst fångar norrskenet, stjärnorna och det vackra midvinterlandskapet. Vi kommer bland annat besöka Aurora Sky Station varifrån vi har storslagna vyerna över Torneträsk och Lapporten och fantastiska möjligheter för norrskens-fotografering. Vi gör även att en skoterfärd till en samisk tältkåta där kåtan i kombination med norrskenet erbjuder fantastiska motiv.

Workshopens höjdpunkter:

 • Tre kvällar/nätter med norrskensfoto.
 • Norrskensfoto vid Aurora Sky Station.
 • Snöskoter in i Abiskodalen på natten.
 • Norrskensfoto vid en traditionell samisk kåta.
 • Medverkan av Niklas Johansson.

Med på resan

Niklas Johansson från Kiruna har i mer än 20 år arbetat med digital fotografering ända sedan Photoshop 1.0. Det är svårt att hitta någon som är bättre på varje aspekt av det digitala arbetsflödet. Detta har han mycket stor nytta av speciellt vid norrskens-fotografering och den efterbear-betning som då fodras. Niklas har under flera år arbetas med norrskensfotografering både som fotograf och som ledare av workshops. Hans bildsinne och hans sätt att fånga norrskenet är hans stora tillgång ihop med hans stora entusiasm för att förmedla denna kunskap till deltagarna.

Program

Resa till Abisko på egen hand. Då många föredrar att boka sina resor själva har vi valt att inte inkludera transport i priset. Det finns flera alternativ till transport, både med flyg till Kiruna och sedan buss till Abisko eller med tåg direkt till Abisko från Stockholm.

Lördag 5 mars 2016

Samling på STF Abisko turiststation under eftermiddagen. Här möts du av Niklas som kommer att vara med under hela workshopen. I samband med middagen kommer du att få information om workshopen och vad som kommer att hända de kommande dagarna samt även tips och råd kring norrskensfotografering. Klockan 20.45 tar vi så stolsliften upp till Aurora Sky Station. Härifrån har man en storslagna vyerna över Torneträsk och Lapporten och fantastiska möjligheter frö norrskensfotografering. Åter till hotellet runt kl. 01.00 på natten. (M)

Söndag 6 mars 2016

Under förmiddagen har du möjlighet att i lugn och ro gå igenom gårdagens bilder. Efter lunch på Abisko turiststation samlas vi för att tillsammans gå igenom bilderna under ledning av Niklas. Han kommer att ge tips om hur du kan förbättra dina bilder till kommande kväll. Han kommer även att visa hur man på ett enkelt sätt skapar sin egen stop motion norrskens film i realtid från stillbilder. Efter middagen beger vi oss med snöskoter in i Abiskodalen till en traditionell samisk kåta. Detta blir platsen för vår andra kväll för norrskens och nattfotografering. (F, L, M)

Måndag 7 mars 2016

Frukost serveras på hotellet. Dagsprogrammet för denna dag är samma som för gårdagen. Denna kväll kommer vi att åker ut med en minibuss till en fin plats för norrskens och nattfotografering. Vädret kommer att styra vilken plats vi besöker.

Tisdag 8 mars 2016

Frukost serveras på hotellet. Under morgonen kommer du att få presentera tre bilder vilka kommer att kommenteras av Niklas varefter pris utdelas till workshopens bästa bil. Utcheckning och avfärd med tåg eller flyg.

Norrsken

Lonley Planet rankar Abisko som det bästa stället i världen att se norrsken på. Det är tack vare det torra klimatet och dess placering i norrskens-ovalen som Abisko blivit så känt för det populära naturfenomenet. Statistik från tidigare år visar att norrsken kan ses under mer än 70 % av den mörka årstidens nätter. Norrsken är dock ett naturfenomen och det finns inga garantier för norrsken. Samtliga gäster på de flerdagarkurser som arrangerats av vår partner i Abisko, LapplandMedia/PhotoAdventures, under de senaste tre åren har dock fotograferat norrsken.

Pris

Kamera Bild prenumeranter: 14.550:- Kod: KB-P

Icke prenumeranter: 15.800:-

Priset inkluderar:

 • Inkvartering i dubbelrum på i stugor
 • Helpension enligt program inkl. trerätters gourmet middagar
 • Transporter enligt program
 • Linbana till Aurora Sky Station, snöskotertur samt tur med minibuss
 • Workshop i norrskensfotografering under ledning professionell fotoguide
 • Skoteroverall
 • Varma drycker under turerna.
 • Lån av Canon SLR kamera och Manfrotto stativ etc om så önskas
 • Boken Aurora Borealis i Lappland signerad
 • Moms

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg: 1.250:-
 • Transport till Abisko
 • Måltidsdryck, kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc.
 • 
Avbeställningsskydd och Rese-försäkring. För mer info se under ”Övrigt”

Bokning:

Du bokar ditt deltagande på resan på vår webbsida www.zoomfotoresor.se Du är även välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Transport:

Önskar du flyg- och/eller tåg-bokningar hjälper vi gärna till med detta.

Fakta:

Målgrupp Fotointresserade från 16 år och uppåt med viss fotograferingsvana.

Min/max antal: 5/7

Utrustning:

Kamera med normalzoom samt ett vidvinkel, trebenstativ samt gärna också trådut-lösare och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

Via ett samarbete med Canon och Manfrotto erbjuds möjligheten att låna kameror, objektiv samt stativ speciellt utrustade för norrskens-fotografering. Bland annat 24:1.4, 16-35:2.8, 14:2.8, 10-22:3.5-4.5, 17-40:4.0 samt olika kamerahus.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc se vår webb under Övrigt.

* Du bokar din prenumeration på Kamera Bild via http://kamerabild.prenservice.se