Fotoresa

Upplev den stora vandringen på nära håll

En dröm för alla natur- eller djurfotografer! I augusti-september äger den berömda stora vandringen mellan Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya rum när miljontals gnuer och zebror söker sig till nya marker. Följ med till Afrikas savanner och fotografera de vilda djuren tillsammans med Brutus Östling.

Den här resans fotografering börjar vi nära floden Mara, som djuren måste korsa på sin vandring. Floden är fylld av krokodiler och andra faror. På ena flodsidan samlas gnuerna och zebrorna för att invänta rätt läge för att passera floden, och när väl några djur vågat sig på ett försök korsa floden kommer alla på en och samma gång. Utanför hjordarna smyger de stora kattdjuren på jakt efter ett enkelt byte. Missa inte möjligheten att tillsammans med Brutus Östling och Zoom fotoresor fotografera detta mäktiga skådespel. Men det är långtifrån allt på denna späckade resa. Efter Marafloden beger vi oss till Bogoriasjön för att plåta flamingos, vi besöker Kenyas fågelparadis, Lake Baringo för nära möten med bland annat skrikhavsörnen. Därefter besöker vi nationalparkerna Solio, Aberdare, Ol Pejeta och Samburu. Alla dessa parker är berömda för att de erbjuder ett fantastiskt djurliv med många möjligheter att se och fotografera The big five – lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel – men även ett rikt fågelliv.

Resans höjdpunkter:

  • Den stora migrationen på nära håll.
  • Bo mitt inne i Masai Mara nära floden Mara.
  • Plåta närbilder av Afrikansk skrikhavsörn och flamingos.
  • Heldagar i vissa parker, från soluppgång till solnedgång.
  • 15 dagar / 14 övernattningar.
  • Brutus Östling medverkar under hela resan.

Med på resan

Brutus Östling är en av Sveriges mest kända naturfotografer. Genom åren har Brutus tilldelats ett stort antal priser, bland annat det prestige-fyllda Augustpriset för bästa fackbok 2009. Han har gett ut inte mindre än nio böcker under tio år, vilka har sålt i stora upplagor och även getts ut i bland annat USA och Storbritannien. Två av hans böcker har valts till ”Årets Pandabok” av Världsnatur-fonden, WWF. Hans senaste bok ”Konsten att fotografera fåglar och andra djur” har fått mycket uppmärksamhet och blivit en mycket uppskattad handbok. Brutus är en mycket uppskattad före-läsare, förutom i Sverige har han föreläst i över femton andra länder från Moskva till New York och Johannesburg.

Program

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att ordna flygbiljetter.

Lördag 13 augusti 2016 Samling på Windsor Golf Country Club i Nairobi under eftermiddagen/kvällen. Här möts du av Brutus och Zooms värd. Eftersom många flyg ankommer till Nairobi under kvällen och blir det endast en spontan samtidigt i hotellets bar för de som önskar. Övernattning på hotellet.

Under resan kommer Brutus vid flera tillfällen att hålla föredrag, och under kvällarna arbetar vi med bildbehandling av dagens bildskörd. (M)

Söndag 14 augusti 2016 Efter frukosten börjar vi vår resa mot Masai Mara National Reserve och det stora äventyret. Under bussresan kommer vi både att göra foto- och lunchstopp.

Vid ankomst till Masai Mara checkar vi in på Ngenche Safari Camp där vi kommer att tillbringa de närmaste fyra nätterna. Campen är belägen inne i parken precis där floden Talek och Mara går ihop, mycket praktiskt när vi ska ut på safaris. Efter middagen kopplar vi av under stjärnhimlen i den afrikanska vildmarken och lyssnar på de vilda djurens alla läten. (F/L/M)

Måndag 15 augusti – onsdag 17 augusti 2016 Masai Mara är Afrikas kanske mest kända nationalpark. Terrängen är en blandning av öppen savann, floder och kluster av akaciaträd, och nationalparken täcker en yta på totalt 1510 km².

Under våra dagar i Masai Mara är det full fokus på ett av jordens mest storslagna skådespel – The Big Migration. Vi följer en av världens största djurvandringar när miljontals gnuer, zebror och Thomsons gaseller förflyttar sig från Serengeti-slätten i söder till Masai Mara. Du har säkert sett någon dokumentärfilm med bilder från när tusentals gnuer passerar över floder fyllda med krokodiler. Detta är en av de största natur-upplevelser man kan bevittna, ett mäktigt skåde-spel och ett fotominne för livet.

Bortsett från de migrerande djurarterna finns det närmare hundra olika arter av däggdjur i nationalparken inklusive stora rovdjur som lejon och gepard. I parken finns det inte mindre än 570 registrerade fåglarter. Detta kommer utan tvekan att bli en av dina största safarisupplevelser. (F/L/M)

Torsdag 18 augusti 2016 Idag fortsätter resan in i den spektakulära Rift Valley där vi kommer att göra ett fotostopp vid Bogoriasjön. Geotermisk aktivitet i form av varma källor och gejsrar vid sjöns västra strand gör att vattnet i denna saltsjö bland annat lockar till sig stora mängder flamingos. Förutom flamingos kommer vi plåta bland annat skrikhavsörn. Stränderna runt sjön kantas ofta av gaseller, zebror och babianer. Bogoriasjön är även en av de bästa platserna om man vill se kudu, som är Afrikas näst största antilop.

Sent på eftermiddagen fortsätter vi till Lake Baringo där vi tillbringar två nätter på Samatian Island Lodge belägen på en ö mitt i sjön och omgiven av flodhästar och krokodiler. Middag på lodgen. (F/L/M)

Fredag 19 augusti 2016 Välkommen till Kenyas fågelparadis! I Lake Baringo lever ett stort antal krokodiler som erbjuder ett skydd mot andra predatorer för över 400 fågelarter. Den enorma artrikedomen är sjöns huvudsakliga dragningskraft, ett paradis för fågelfotografer men även andra. Under dagen gör vi en båttur på Lake Baringo med de lokala Njempsfiskarna och fotograferar när den afrikanska skrikhavsörnen går ner för att ta byte. En möjlighet att få fantastiska actionbilder av skrikhavs-örnen. Lunch och middag på lodgen. (F/L/M)

Lördag 20 augusti 2016 Tidigt på morgonen får vi en sista chans att plåta den afrikanska skrikhavsörnen innan resan fortsätter mot Rhino Watch Safari Lodge som ligger i det centrala höglandet mellan Aberdare Mountain Range och Mount Kenya.

Rhino Watch Safari Lodge är beläget med en magnifik utsikt över det högsta berget i Kenya, Mount Kenya. Lodgen kommer att vara vår bas för den andra delen av vår expedition. Omgiven av tre nationalparker är den en idealisk plats för fototurerna i olika miljöer och det är en av de bästa platserna i världen för att observera noshörning. En stor fördel här är att vi kan vara inne i parkerna hela dagarna från tidig morgon till sen eftermiddag. Det ger oss gott om tid att plåta utan stressen att behöva lämna parken för att morgonens safari är slut. Middag på kvällen. (F/L/M)

Söndag 21 augusti 2016 I dag beger vi oss till Solio Game Reserve, ett privatägt Wildlife Conservancy inriktat på bevarande av noshörning. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här. Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att noshörningar från Solio har försett parker över hela Afrika med unga djur. Andra djur vi möter är elefant, buffel, zebra, giraff, oryx antilop, thompsons gasell, impala, vattenbock och vårtsvin. Förutom lejon och gepard erbjuder parken kanske den bästa möjlig-het att se leopard i Kenya. Lunch i parken och middag på lodgen. (F/L/M)

Måndag 22 augusti 2016 En safari i Aberdare National Park erbjuder stora mängder av elefant, buffel, vildsvin, en stor population av svart noshörning samt de stora katterna, inklusive leopard. En sak som slår en när man kör genom parken är det imponerande landskapet och de vulkaniska Aberdarebergen. Här finns även en av de sista orörda regnskogarna i Afrika, täta bambuskogar och öppna fält; och i de kristallklara bäckarna vimlar det av öring. Parken har över 250 fågelarter. (F/L/M)

Tisdag 23 augusti 2016 Dagens safari kommer att förläggas till Ol Pejeta Conservancyy. Grässlätter, trädbevuxen betesmark och acaciaskogar dominerar i parken som har en yta på över 350 kvadratkilometer. Denna ovanliga park är Östafrikas största Black Rhino Sanctuary. Förutom svart och vit noshörning finns det i parken ett häpnadsväckande djurliv inklusive grevyzebra och vanlig zebra, hyena, babian, nätgiraff, Jacksons koantilop och andra antiloper. Ol Pejeta är även en big five-park, det vill säga här finns elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Parken är ovanligt rovdjurstät även för att vara i Kenya. (F/L/M)

Onsdag 24 augusti 2016 Vi fotograferar vidare i Solio Game Reserve på samma sätt som vid det tidigare besöket. (F/L/M)

Torsdag 25 augusti 2016 På morgonen fortsätter vi vidare till Samburu. På morgonen fortsätter vi vidare till Samburuslätten i norra Kenya. Här kommer vi att bo två nätter på Elephant Bedroom Camp på stranden av Uaso Nyiro floden. Detta exklusiva tältläger anses vara en juvel i Samburu National Reserve. Lägret omges av klippiga berg, och marken täcks i hög grad av torr buskvegetation som längs floden övergår i frodig grönska. Parken är hem för stora hjordar av elefanter som kommer till floden för att dricka, bada och äta Doumpalmernas frukter. Förutom elefant så ser man ofta lejon och leopard nere vid flodkanten mycket nära lodgen. (F

Fredag 26 augusti 2016 Efter lite tidig morgonfotografering direkt från ditt lyxiga tält kommer vi att bege oss ut på safari. Uaso Nyirofloden med sina många krokodiler är en livlina för denna del av Kenya. Floden och dess skuggande träd har resulterat i en rik flora och fauna och ett antal sällsynta djurarter som bara kan hittas här, såsom waller's gaselle, grevyzebra, nätgiraff, och beisaonyx. Även bufflar, vatten-bockar, elefanter, giraffer och zebror vandrar från den omgivande savannen till floden. Detta är en av anledningarna till att området anses som ett av de bästa för att se och fotografera leopard, lejon och gepard. Vi har även stora chanser att fotografera fläckig hyena, svartryggad schakal och öron-hund. För fågelskådare och fotografer har 365 arter noterats, och området kring floden är naturligtvis bästa platsen. På kvällen blir det stor avslutningsmiddag, och i samband med denna kommer Brutus att presentera resans bild från deltagarna. Vinst utlovas. (F/L/M)

Lördag 27 augusti 2016 På morgonen är vi ute på resans sista safari. Därefter återvända till Nairobi och flygen hem. På vägen blir det en sista upplevelse då vi stannar vid en trädrestaurang för att äta lunch. I träden finns det mängder med apor vilka gärna kommer nära för att om möjligt sno åt sig litet godbitar, men det ger samtidigt möjligheter att ta bra både porträtt- och actionbilder. Flyg till Sverige sker på egen hand. (F/L)

Resan är en ”Save the Wildlife”-resa vilket innebär att artbevarande och naturvård kommer att lyftas fram för att sprida ännu mer kunskap kring ämnet. Illegal jakt på bland annat lejon och elefant, är idag ett mycket stort hot mot arternas fortlevnad. Noshörningarna slaktas av tjuvjägare för hornens skull. Men även lejonen är hotade, idag mindre än 2000 lejon i Kenya och total strax under 35.000 i hela Afrika. Bara i Kenya så dödas cirka 100 lejon per år. Det är därför nödvändigt att stoppa tjuvjakten. Under denna resa kommer vi bland annat att få höra mer om detta och om vad som görs för att rädda djuren, och vi kommer under besöket i Solero Game Reserve att få träffa de vakter och andra som arbetar för bevarandet av noshörning. Resan kommer att ge unika möjlig-heter att plåta dessa magnifika djur i sin rätta miljö samtidigt som vi får lära oss mer om art-bevarande. Zoom bidrar även rent finansiellt genom att stödja en bevarandeorganisation och genom att skänka utrustning. I den mån det är praktiskt genomförbart överlämnas denna i samband med resan. Brutus Östling kommer även att avstår sitt arvode och istället skänks pengarna till Birdlife Internationals arbete för att bevara fågelarter och biotoper.

Extra kurs innan resan

Om du är osäker på dina kunskaper i djur- och naturfoto kommer vi att arrangera en extra fotokurs i god tid innan resan. Brutus går då igenom alla grunder i så att du är väl förberedd inför det stora äventyret. Skriv in eventuellt önskemål om detta i under övrigt i boknings-formuläret så återkommer vi med er information om datum och ett specialpris för Kenya resenärer.

Pris

Pris per person: 47.900:-

Priset inkluderar:

  • Samtliga busstransporter enligt program
  • Boende i del i dubbelrum presenterade hotellen/ lodger
  • Måltider enligt program
  • Safaris i jeepar enligt program
  • Medverkan av Brutus Östling under hela resan
  • Diverse föredrag om djurens beteende och om artbevarande och andra aktiviteter under resan
  • Lokal naturguide under resan
  • Lokala rangers i parkerna
  • Dricks, förutom till den lokala naturguiden
  • Hotell- och andra skatter
  • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

  • Flyg t/r till Kenya * Enkelrumstillägg 11.800:-
  • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
  • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag
  • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. se vår websida under ”Övrigt”

Flyg:Om du/ni önskar bokning av flyg till Kenya hjälper vi mer än gärna till med detta.

Bokning:Du bokar resan på www.zoomfotoresor.se. Du är naturligtvis även mycket välkommen att ringa oss på telefon 0470-466 40.

Fakta

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 8/12

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 300 mm, enbensstativ är en fördel. En dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.