https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/bli-en-battre-gatufotograf-proffset-tipsar
546720
Fotografering
sant
FotograferingPlus

Bli en bättre gatufotograf – proffset tipsar

● BILDSPEL »Tittar man på min egen fotostil har jag med åren dragit mer och mer åt färg. Och internationellt är det i dag extremt mycket färg inom gatufoto«, säger gatufotografen Mats Alfredsson.

Totalbetyg

För en gatufotograf är grundregeln att fånga män­niskor på bild utan att arrangera. Men hur bär jag mig åt för att få bilderna som sticker ut? Kamera & Bild frågar fotografen Mats Alfredsson under vår fotoresa till London, som ägnades helt åt gatufoto. »Sluta att jaga bilden. Det är ett jättebra råd«, säger Mats.

Foto: Johan Wessel
Mats Alfredsson, gatufotograf.

Vad är gatufoto, hur definierar du det?

– Det är ett förhållningssätt till fotografi, miljö och människor och hur du inter­agerar med omgivningen. Äktheten är totalt avgörande, säger Mats och ger ett exempel:

– Igår vid Leicester Square pågick ett »bachelor-party« med vuxna män, där alla var klädda i frack och röd fluga. De var i stämning och ville bli fotograferade. Jag tog en del bilder och efteråt hade jag omkring tio stycken som alla egentligen föreställde samma sak. Men medan sju–åtta av dem var poserande bilder var två–tre sådana som kändes »street photography«. Vad skiljde dem åt? Jo, de som kändes »street« gjorde det för att personerna var äkta och inte medvetna om kameran. De ägnade sig åt varandra, knöt sina flugor och tog hand om brudgummen. Plötsligt växlades det från att vara en bild till att vara en ­streetbild. Det är de där små nyanserna det handlar om.

167315513313063_2552972571414000