Blixtskolan del I: Allt handlar om ljuset

Fler nyheter
Totalbetyg
Ljus. Ljus är vad fotografi handlar om. Utan ljus, ingen bild. Dåligt ljus ger ofta en dålig bild och bra ljus ger ofta en bra bild, eller det ger åtminstone chansen till en bra bild. Ljuset är både fotografens fiende och vän, beroende på hur denna flyktiga varelse beter sig. Men det finns manicker som kan ge fotografen möjligheten att betvinga ljuset och göra det till sitt eget. Dessa små manicker kallas för blixtar (jaja, i dagsläget finns det LED-paneler och diverse andra typer av lampor som också fungerar, men vi håller oss till blixt för tillfället).
Du har säkert sett bilder på nätet, i tidningar och lite varstans där ljuset är precis så där som du skulle vilja ha det. Men du avfärdar tanken för att du antar att utrustningen är dyr, svår att använda och du vill inte sätta dig in i något nytt och komplicerat. Men det behöver inte vara så. Det är det jag tänkte försöka visa i den här serien.
Bort från kameran
För att kunna få ljuset precis som du vill ha det så måste du ha möjlighet att ta bort blixten från kameran. Ljus som kommer ifrån kameran fyller ibland en funktion, det ger ett ganska platt ljus och beroende på ljuskällan kan det ge bra skuggor.
Men med en blixt fäst på kameran är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att påverka ljusets karaktär på ett avgörande sätt. Visst, har du en extern blixt fäst i blixtskon kan du vrida den och studsa i väggar, tak och annat. Du kan också fästa diverse plastsaker på din blixt för att sprida ljuset mer. Nog för att bilderna blir bättre av att du vinklar bort blixten och låter ljuset studsa i en vägg eller i ett tak, men du kommer alltid att vara låst vid att du har en vägg eller ett tak i närheten. Nej, att flytta bort blixten från kameran är det enda rätta om du vill få det ljus du önskar, det ger mer karaktär och mer djup till dina bilder.
Det behöver inte vara dyrt
Kamerautrustning är nästan per defintion, dyr. I jämförelse med ett nytt objektiv eller en ny kamera är det ganska billigt att tillföra blixtljus till dina bilder, och i många fall kommer det att göra mer för dina bilder än ett annat objektiv skulle göra. Om du redan har en extern blixt till din kamera är du på många sätt hemma, det största ekonomiska hindret ligger redan bakom dig.
Du måste också välja om du vill ha en blixt som kan ge dig TTL-automatik eller om du vill köra manuellt. Med TTL är det enklare att fota med blixten på kameran, men när den flyttas iväg är det inte lika självklart. Fördelen med TTL är att det går ganska snabbt att få fram ett okej ljus med blixtens automatik.
Däremot är inte automatiken konsekvent. En manuell blixt ger den styrka du ställer in, den ändrar sig inte för att ljusförhållandena där du fotograferar ändras, eller för att du justerar något i kameran. Det kan verka enklare att fota med automatik, och ibland är det det, men fotar du med manuell blixt vet du hela tiden var som händer och det är du som sitter vid ratten.
Vill du fota trådlöst med automatik blir det dessutom betydligt dyrare i slutändan. Som du kanske hör förespråkar jag manuella blixtar i det här läget. Det är enklare och billigare att börja med.


Nu har du allt du behöver för att kunna lyfta av din blixt från kameran och placera den precis där du vill ha den. Men du måste fortfarande kunna få den att synkronisera med slutaren på din kamera. Annars kommer inte dess ljus göra mycket för bilden.
Trådlöst eller inte
Nästa beslut du måste fatta är huruvida du ska ha en sladd mellan kamera och blixt eller om du vill köra sladdlöst. Båda teknikerna har fördelar och, givetvis, nackdelar.

Men nackdelen är ganska uppenbar, du tvingas hantera en sladd som kommer att gå mellan blixt och kamera. Den kommer att begränsa hur långt bort du kan ha din blixt men också begränsa hur fritt du kan placera blixten i förhållande till väggar och andra fasta föremål. Att ha blixten i ett rum och fota i ett annat kan till exempel bli lite svårt.
De trådlösa alternativen är antingen IR eller radio. Att använda IR är lite som att få delar av sladdens nackdelar men till det trådlösa systemets pris eftersom IR kräver fri sikt mellan sändare och mottagare. Så vill du ha trådlöst tycker jag att du ska satsa på radio.
Även här finns flera olika märken, modeller och prisklasser. Här kan du också välja mellan att köpa billigare nya system eller begagnade märkesgrejer. Det du ska försöka hålla koll på är att tillverkaren håller sig till samma frekvens när de släpper nya sändare och mottagare i samma system, annars kan det bli svårt för dig att bygga ut ditt system om du vill senare.

Fördelarna är att räckvidden är betydligt längre, du är helt fri att placera blixten var du vill eftersom du behöver inte ha fri sikt mellan kamera och blixt. Du slipper också ha en sladd som du kan snubbla på.När du funderat igenom vilka delar du vill satsa på och skaffat de du tror på har du det du behöver för att börja fota med blixt på fri hand. Nästa gång ska vi titta närmare på ljusformare.