Fotografering

Fixa egen hemmastudio

Den är billig, tidlös, uppskattad och enkel att fixa med sådant du redan har hemma. Årets julklapp är densamma som den alltid varit – porträtt av dig, dina barn eller hela din familj. Ta en sväng ut i förrådet och bygg ihop din egen studio. Sen kan du fixa julklapparna utan att stressa i affärerna.

Publicerad

Studiofotografering handlar egentligen om att ta kontroll över ljuset. Vilket i sig inte är en lätt sak, utan något som kräver både känsla och tålamod. I reklambilderna ser vi bara en tjusig modell, eller någon habegärsväckande pryl och tänker inte särskilt mycket på hur den fotograferades. Men bakom bilden ligger fantastiskt många timmar där allt planerats in i minsta detalj. Under plåtningen går många timmar åt att finjustera ljuset så att det blir precis perfekt. Så jobbar proffsen. Med många blixtar, modeller, assistenter, stylister och retuschkonstnärer.

Hemma blir det en annan femma. Där saknar vi oftast både Elinchrom-blixtar och stylister. Därför får vi i stället ta vad vi har. Den bästa modellen är till exempel inte den vi ser på tidningsomslagen utan den du har tillgänglig. Likadant är det med ljus och pynt runt omkring. Ta det du redan har. Men innan vi går in på hur du ska använda hushållets resurser ska vi snudda vid fotografiets beståndsdelar – ljus och skuggor.

Ljuset

Solen är vår främsta ljuskälla, och det är just solen som vi vill härma i studion. En vanlig riggning är att placera ljuset framför modellen, lite snett ovanför ansiktet. På så sätt får vi ett vackert blänk i modellens ögon – precis som om vi fotograferat utomhus i solskenet - och ett spännande skuggspel i ansiktet.

Ljus har olika temperaturer. Dagsljus, det vi kallar för neutralt ljus, har en temperatur på 5600k (Kelvin). Det är också den temperatur som vi får med vanliga blixtar och vissa lysrör. Vid soluppgång och solnedgång har ljuset en temperatur på mellan 1000 och 3000k, medan ljuset från en mulen himmel ligger på 6000-8000k. Vår vanliga inomhusbelysning – glödlampor och vanliga lågenergilampor – har en färgtemperatur från 2700k. När du fotograferar inomhus riskerar du alltså att få varmt orangefärgade bilder som rimmar illa med verkligheten.

Skuggorna

I din hemmastudio kommer du att tillföra extra ljus. Men det innebär inte att du eliminerar skuggorna. Riggar du upp för mycket ljus försvinner ansiktets konturer och bilden blir platt och tråkig. Samma platta bild får du om du lyser upp din modell rakt ovanifrån – det skulle motsvara resultatet du fick om du fotade någon mitt på dagen på sommaren. Tänk också på att du kan styra vilken känsla bilden ska förmedla redan med ljuset. Ett försiktigt upplättningssljus känns naturligt medan en hårdare direkt ljussättning omedelbart blir mer dramatisk.

Du kan också testa att lägga till skuggor. Persienner ger ett vackert grafiskt mönster medan ett större sönderrivet pappersark, till exempel en engångsbordsduk, framför en lampa kan skapa intrycket att solen lyser på modellen genom ett skirt lövtak.