Fotografering

Så fotograferar du dina lokala vilddjur

Bild 1: Det är lättare att få till bra bilder om du har kunskap om de djur och fåglar som du ska fotografera. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 2: En stor fördel med den lokala naturen är att djur och fåglar är vana vid mänsklig närvaro. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 3: Använd blommor och gröna löv som förgrund och hitta luckor i dessa att stoppa motivet i. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 4: Försök att förutsäga vart djuret är på väg, för att lyckas fånga bilden. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 5: Djuren är mer aktiva på mornarna, även skygga djur är ofta lättare att fotografera då. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 6: Gå ut tidigt på morgonen eller på kvällen, och ta tillvara på det gyllene ljuset. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 7: Blomlådan på balkongen eller rabatten utanför huset kan rymma en enorm variation av olika växter och insekter. Foto: Jonathan Stenvall
Bild 8: För att visa på närheten till naturen kan du fotografera små djur eller insekter med vidvinkelmakro och långt skärpedjup. Foto: Jonathan Stenvall

Aldrig är det så mycket liv i naturen som under sommaren. Det prasslar, kvittrar och brölar, surrar, bökar och tassar överallt. Även mitt i stan går naturen på högvarv. Det gör det extra enkelt att fånga den på bild. Naturfotografen Jonathan Stenvall har fångat urbana och lokala djur och fåglar på bild sedan han var 12 år. För Kamera & Bild delar han med sig av sina bästa tips.

Som 12–13-åring började Jonathan Stenvall fotografera naturmotiv runt hemmet i Årsta i södra Stockholm och snart gjorde han regelbundna utflykter med buss och tunnelbana till olika naturområden i Stockholm.

Som 14-åring fick han ett stipendium från Hasselbladstiftelsen för att uppmärksamma lokala och urbana naturområden.

– Jag ville visa på den mångfald som finns lokalt och hur viktig den är för befolkningen, säger Jonathan Stenvall.

Som 12–13-åring började Jonathan Stenvall fotografera naturmotiv runt hemmet i Årsta i södra Stockholm och snart gjorde han regelbundna utflykter med buss och tunnelbana till olika naturområden i Stockholm.

Jonathan Stenvall

Ålder: 21 år

Hemsida: jonathanstenvall.com

Instagram: @jonathanstenvallphotography

Som 14-åring fick han ett stipendium från Hasselbladstiftelsen för att uppmärksamma lokala och urbana naturområden.

– Jag ville visa på den mångfald som finns lokalt och hur viktig den är för befolkningen, säger Jonathan Stenvall.

Idag är han 21 år och arbetar som pro­fessionell fotograf, med uppdrag och egna projekt i Sverige och utomlands. Han före­läser och leder fotoresor.

Projektet som skulle uppmärksamma lokala och urbana naturområden har blivit en djupdykning i den stadsnära biologiska mångfalden – ett projekt som pågår än idag. Han passar på när han reser att dokumentera urban och lokal natur. Det kan vara uttrar mitt i stan i Singapore, apor i Indiens storstäder eller hägrar i Amsterdam.

– Det finns till och med arter som lämnat sitt naturliga habitat och lever helt i en betongnatur. Jag är intresserad av att skildra samspelet mellan människor och de här arterna, det finns så många vinklar, säger Jonathan Stenvall.

– Hållbara städer handlar inte bara om att upprätthålla en biologisk mångfald, utan också om att skapa förutsättningar för en samvaro där vi kan leva vid sidan av naturen. Här tror jag att fotografi kan spela en viktig roll både för att väcka intresse och sprida kunskap.

Bestäm vad du ska fotografera

Utgå ifrån det som finns nära hemmet, så att du lätt kan besöka samma plats många gånger.

Läs på

Det är lättare att få till bra bilder om du har kunskap om de djur och fåglar som du ska fotografera. Ta reda på vilka arter som finns i ditt närområde och lär dig mer om dem. Natursidan.se har mycket bra information om djur och natur. Till artportalen.se rapporterar människor dagligen in fåglar och djur som de har sett, så den kan du använda både för att se vilka arter som finns i ditt område just nu, men också för att få tips om var du kan ta dig för att fotografera specifika arter. Se bild 1.

Spendera mycket tid i området

Fördelen med att fotografera den vilda naturen hemmavid är att du enkelt kan besöka den regelbundet. Det är inte säkert att du ser en kattuggla eller en rödräv första gången, men det är lätt att göra återbesök. Då lär du dig hur ljuset faller vid olika tider på dygnet och när dimman ligger på sjön.

Genom att tillbringa mycket tid i samma område hittar du dina smultronställen och allt eftersom kommer du lära dig var och när djuren tittar fram, vilken buske blåmesen hoppar i, var rödräven går över vägen och när grävlingens ungar kommer fram ur sin lya. Det är ovärderlig lokalinformation och nyckeln till de bästa bilderna.

Sätt dig och vänta

När du väl upptäckt en plats där räven passerar varannan eller var tredje morgon är det bara att välja vinkel och sätta sig och vänta. Det är det som är unikt med att fotografera vild natur nära hemmet. På en fotoresa har man kanske tre timmar på en plats och får plåta det man ser. I din lokala natur kan du välja ljus, vinkel och art som du vill.

Bild 2: En stor fördel med den lokala naturen är att djur och fåglar är vana vid mänsklig närvaro.

Kom extra nära

En stor fördel med den lokala naturen är att djur och fåglar är vana vid mänsklig närvaro. De ser oss inte alltid som ett hot på det sätt som de gör i vildmarken. Därför behöver du inte gömma dig i gömsle eller och kamouflagenät för att komma nära. I vissa fall kan du till och med komma så nära att du kan byta teleobjektivet till en vidvinkel. Se bild 2.

Mata in fåglar

Sätt upp en fågelmatning i trädgården. Genom typ av matare och vilka frön du lägger dit kan du styra vilka arter du får framför linsen. Se till att fågelmaten inte kommer med i bilden, genom att gömma maten eller beskära bort den. Vid en fågelmatare kan du till och med skapa egna bakgrunder om du vill det, en egen fågelstudio. Starta fågelmataren under vintern och fortsätt att fylla på den under vår och sommar, så finns det goda chanser till att fågeln återkommer även under sommaren.

Lär dig motivets beteende

Genom att lära dig om ett djur eller fågels beteende kan du förutsäga vad den kommer att göra. Använd den kunskapen för att planera bilderna. Börja med att studera en fågelart vid en fågelmatare, så lär du dig mycket om hur den arten beter sig även i skogen.

Bild 3: Använd blommor och gröna löv som förgrund och hitta luckor i dessa att stoppa motivet i.

Arbeta med förgrund och bakgrund

Använd blommor och gröna löv som förgrund och hitta luckor i dessa att stoppa motivet i. Tekniken passar särskilt bra när du fotograferar småfåglar, som annars lätt kan bli lite tråkiga. Experimentera med stora bländare och förgrunden väldigt nära objektivet. Det här är ett lätt och effektivt sätt att göra bilden mer intressant. Se bild 3.

Bild 4: Försök att förutsäga vart djuret är på väg, för att lyckas fånga bilden.

Låt djuren komma till dig

Försök att förutsäga vart de är på väg, de kanske rör sig några meter åt vänster då och då. Gå i förväg och placera dig så att de kommer passera dig på ett bra ställe. Se bild 4.

Närma dig sakta

Stanna när de kollar upp. Fotografera och låt djuren vänja sig vid din närvaro. Fortsätt på samma sätt men backa undan om du känner att de blir nervösa.

Jobba runt motivet

När du träffar djur och fåglar som är vana vid människor, passa på att arbeta dig runt dem och prova olika vinklar och ljus.

Bild 5: Djuren är mer aktiva på mornarna, även skygga djur är ofta lättare att fotografera då.

Gå upp jättetidigt

Själv är jag ganska morgontrött tyvärr, men mornarna levererar bättre än kvällarna. Djuren är mer aktiva, även skygga djur är ofta lättare att fotografera på mornarna. Under fotoresor brukar jag vara uppe och fotografera tidigt på morgonen och sedan vilar jag under dagen. Se bild 5.

Bild 6: Gå ut tidigt på morgonen eller på kvällen, och ta tillvara på det gyllene ljuset.

Låt kameran vila på dagen

Djuren är mer aktiva under morgon och kväll och dessutom är ljuset kasst nästan hela dagen under sommaren. Om solen skiner brukar jag inte röra kameran mellan 9 och 18, eftersom jag inte gillar hårda skuggor eller överexponerade partier. Gå ut tidigt på morgonen eller på kvällen istället och ta tillvara på det gyllene ljuset. Det kan bli väldigt fint om du kan få motivet mellan dig och solen. Se bild 6.

Gå inte hem

När solen går ner under horisonten vrider ljuset om färgtemperaturen från gyllene till blå-lila. Stanna kvar ute och använda det för mjuka stämningsfulla bilder.

Låt inte Lightroom förstöra känslan

Kom ihåg i vilket ljus du fotograferat och var noga med att bevara den känslan i bildbehandlingen. Akta dig för automatik, både i kameran och bildbehandlingsprogrammet, som vill göra alla bilder neutrala. Försök istället att hitta den vitbalans som du upplevde i ögonblicket.

Bild 7: Blomlådan på balkongen eller rabatten utanför huset kan rymma en enorm variation av olika växter och insekter.

Glöm inte växter och insekter

Det finns mer än fåglar och djur nära ditt hus. Redan blomlådan på balkongen eller rabatten utanför huset kan rymma en enorm variation av olika växter och insekter. Vad har du för fjärilar och sländor där du bor? Det är en gömd värld där det finns fantastiska bilder att hämta. Här kan du med kunskap också styra vilka sländor och fjärilar du får genom att plantera olika växer. Se bild 7.

Experimentera med olika objektiv

När det gäller insektsfotografering kan det vara bra att börja med ett makroobjektiv, men man kan också ta spännande bilder med fisheye eller vidvinkel.

Mellanringar ger kortare närgräns

Använd mellanringar för att få kortare närgräns. Mellan en och ett par centimeters närgräns är bra för vidvinkelmakrofotografering.

Bild 8: För att visa på närheten till naturen kan du fotografera små djur eller insekter med vidvinkelmakro och långt skärpedjup.

Prova långt skärpedjup

För att visa på närheten till naturen kan du fotografera små djur eller insekter med vidvinkelmakro och långt skärpedjup. Till exempel med en groda nära linsen och höghus i bakgrunden. Se bild 8.