https://www.kamerabild.se/fotoskolor/tillbeh-r-f-r-portr-ttfoto
544393
Fotoskolor
Skola

Tillbehören för bättre porträttbilder

Totalbetyg

För att fotografera porträtt behöver du egentligen inte mer än en kamera och någon att fotografera. Men liksom inom alla grenar av fotografi så finns det en uppsjö av prylar som gör det enklare. Här får du några tips!

Bakgrund

Om du ska fotografera porträtt inomhus och du inte har tillgång till en studio, kan du med all fördel hänga upp ett lakan. Det hjälper till att gömma fula och stökiga miljöer och ger en lugn och ren bakgrund i förhållande till motivet. Om du är villig att lägga en slant på en bestående bakgrund så finns det portabla bakgrunder i olika färger och storlekar. De lämpar sig bäst för porträtt- och halvkroppsfotografering. 

 

 

Stativ

Vid porträttfotografering är ett trebensstativ perfekt. Det gör att kameran kan stå helt stilla och stabilt och tillåter dig att fotogra­fera med långa exponeringstider och ändå undvika rörelseoskärpa. Om du ska fotografera porträtt utomhus kan ett omställbart stativ komma bra till hands för att få säkert fäste i ojämn terräng. 

 

 

 

Fönster

Du kan tjäna mycket på att ställa ditt motiv i ett fönster med ett stort ljusinsläpp. Det ger ett fint och naturligt ljus till dina bilder. Det är en enkel lösning och du får alltid ett fantastiskt resultat. En annan fördel är att man oftast är mer avslappnad ståendes vid ett fönster än i en studio med massa konstigt ljus och sladdar och en fotograf som står och iakttar dig på håll.

 

 

Filter

Ett skylightfilter är svagt rosa-tonat och ger en lite varmare färgton vilket ofta passar bra vid porträttfotografering. UV-filter är ett färglöst filter som tar upp de ultravioletta strålarna och minskar därmed oskärpa som kan komma av UV-strålar. Filter skyddar även objektivets lins mot repor och damm och du kan enkelt plocka av det och rengöra om det har kommit någon smuts på filtret.

Fjärrutlösare

Om du ska ta självporträtt är din stora räddning en fjärrutlösare eller en trådutlösare. Med en sådan kan du skippa tidsinställningen på kameran och du slipper springa fram och tillbaka och svettas. Med fjärrutlösaren bestämmer du själv när du är redo att trycka av. De allra flesta fjärrutlösare har en räckvidd på upp till 5 meter som gör att du kan stå långt ifrån kameran och ändå ta kort.

 

 

Modell

För att bli bättre på porträttfotografering finns det bara en sak att göra. Öva, öva och öva. Och vilken tur att vi har så många villiga människor runt om oss. Tvinga dina vänner, din mormor eller din katt att ställa upp som din modell. Man kan ju alltid erbjuda fika efteråt. Inte nog med det, personerna får ju faktiskt fina bilder på sig själva, och det är inte fy skam. För att du själv ska förstå hur det är att bli fotograferad kan du alltid prova att stå framför kameran själv. 

 

Extern blixt

 

En extern blixt är att föredra framför kamerans egna inbyggda blixt. Ett bra exempel på tillbehör till en extern blixt är en softbox som är ett av de populäraste verktygen vid ljusformning. Om du använder kamerans inbyggda blixt kan du sätta fast en diffusor eller en bouncer. Det används för att sprida och mjuka upp ljuset från blixten och är bra för att undvika hårda och mörka skuggor som kan uppkomma av blixten.

 

Rätt objektiv

Stora bländare är det bästa, då du får ett härligt skärpedjup i dina porträtt som gör att motivet i bilden sticker ut. För att vara säker på att objektivet täcker kraven bör bländaröppningen ligga runt 1.8. Brännvidden spelar även den stor roll och bör ligga mellan 45 – 135 mm. Den storleken på brännvidd brukar benämnas som normal till kort teleobjektiv och det motsvarar ungefär det som ögat ser.

 

 

Reflexskärm

En reflexskärm används för att minska hårda skuggor, mjuka upp ljus och förstärka det befintliga ljuset på olika motiv. De allra flesta är smidiga och kan vikas ihop till en tredjedel av sin storlek. Det finns olika färger som används för olika effekter. De vanligaste är guld, som ger en varmare ton, silver som ger en mer kallare ton och vit som ger en fin, neutral ton.

 

Ringblixt

När man säger ringblixt så tänker många på de stora tunga, och framför allt, ganska dyra studiovarianterna som ofta ses i händerna på proffsfotografer. men det finns betydligt billigare varianter som fungerar som adaptrar till din vanliga externa blixt. En sådan kan ge dig det där sköna, mjuka och skuggfria ljuset som en ringblixt ger, för bara en bråkdel av kostnaden för en studioblixt.