Fototävling

Cletus Nelson Nwadike till final i Sony World Photography Awards

”Nigeriansk konst! Jag hade föreställt mig att mamma skulle visa dessa för sina barnbarn”, kommenterar Cletus Nelson Nwadike bilden som ingår i en serie av stilleben för att hedra hans mamma.

Med en serie bilder för att hedra sin mamma, har Cletus Nelson Nwadike tagit sig till final i Sony World Photography Awards 2022. Han har nu chans att vinna i stilleben-kategorin.

För femtonde året har Sony World Photography Awards bjudit in fotografer från hela världen att tävla. 340000 bilder skickades totalt in till tävlingen, och av dem 156000 till den professionella klassen. Antalet är det högsta tävlingen fått någonsin.

När de nu presenterar vilka som har gått vidare till final i den professionella klassen, finns en svensk med på listan: Cletus Nelson Nwadike – som en av tre finalister i kategorin ”still life”. De åtta stilleben han kan vinna med, är en hyllning till hans mamma som gick bort i höstas.

”Min mamma dog den 26 september 2021. Hon fick aldrig träffa fyra av sina barnbarn – hon nekades visum för att komma och besöka dem. Anledningen var att jag inte tjänar tillräckligt med pengar. Jag är fotograf. Detta arbete är för att hedra min mor”, skriver Cletus Nelson Nwadike om tävlingsbilderna.

Ett nigerianskt pass.

”Bryr mig inte om placeringar”

För många av Kamera Bilds läsare är Cletus Nelson Nwadike ett välbekant namn, inte minst för att han under många år tävlat i Grand Prix. När Kamera Bild besökte honom i Aneby i Småland berättade han att hans tävlande främst handlar om att få feedback:

– Jag är väldigt engagerad i det jag gör, och då vill jag ha respons. Jag bryr mig inte så mycket om placeringar, utan mer om domarens bedömning – deras utlåtande. Man lär sig saker, det är utbildning.

Den 12:e april presenteras vinnarna i Sony World Photography Awards 2022. Cletus Nelson Nwadike har även tidigare prisats i tävlingen, då han 2019 kom på tredjeplats i stilleben-kategorin.

Sony World Photography Awards

Här kan du läsa en längre intervju med Cletus Nelson Nwadike.