Fototävling

Finalisterna i Sony World Photography Awards 2023 presenterade

Några av finalbilderna i Sony World Photography Awards 2023.

Juryn för fototävlingen Sony World Photography Awards, SWPA, presenterar nu finalisterna för tävlingen, som avgörs i april.

Det är för 16:e gången som Photography Awards hålls, och totalt har över 415 000 bilder skickats in för tävlan där över 200 länder har deltagit. Nytt rekord slogs för deltagandet av den professionella kategorin, med över 180 000 tävlingsbidrag.

Bland finalisterna och de framvalda shortlist-kandidaterna hittar vi inga svenskar, och endast en nordisk fotograf omnämns: dansken Mads Nissen är shortlistad i kategorin för dokumentärfotoprojekt.

Mads Nissen kan vinna pris i den professionella kategorin dokumentärfotoprojekt med sin bildserie "The Price of Peace in Afghanistan" med bilder från de amerikanska truppernas tillbakadragande från Afghanistan i augusti 2021.

Under 2022 vann svensken Cletus Nelson Nwadikeen andraplats i stillebenkategorinmed en serie bilder för att hedra sin mamma.

Tävlingsåret 2021 blev Shai Apeloigs bild en av 330 000 bidrag som valtdes ut som vinnare i den nationella kategorin för Sverige.

2020vinner bilden ”Spread’em”, fotograferad av Marcus Westberg, den svenska kategorin i National Awards.

Den globala vinnaren och vinnarna i kategorierna för student, ungdom, öpppen och professionell tävlan presenteras 13 april 2023 vid en prisutdelning i London i april. Bilderna kommer även att ställas ut på Somerset House i centrala London från 14 april fram till 1 maj 2023.