Fototävling

Henrik Hansson nominerad i World Press Photo: ”Overkligt”

Henrik Hansson har fotograferat på en bridgeklubb i Borlänge, och hans bilder därifrån kan nu ge honom en kategoriseger i en av världens mest prestigefyllda fototävlingar: World Press Photo. Foto: Henrik Hansson
u2013 Bridge är nästan hopplöst att fotografera. Men reflektionerna i plexiglaset gjorde att jag fick spännande egenskaper, säger Henrik om bilderna. Foto: Henrik Hansson
Henriks reportage från bridgeklubben tävlar nu mot två andra nominerade i kategorin sportreportage, i World Press Photo. Foto: Henrik Hansson
Foto: Henrik Hansson
Foto: Henrik Hansson
Foto: Henrik Hansson

I sportkategorin är Henrik Hansson nominerad i årets World Press Photo-tävling. Bilderna som nu ger honom internationell uppmärksamhet är fotograferade på en bridgeklubb i Borlänge.”Svensk småstad, bridgeklubb och World Press Photo – det rimmar väl sådär”, säger Henrik om nomineringen.

Igår fick vi se Henrik Hanssons bilder när Årets bild presenterade nomineringarna för 2021. Där har Henrik chans att vinna ”sportreportage” och ”sportbild” med bilder från Vasaloppet ifjol.

Idag meddelar World Press Photo att Henrik är en av de nominerade. Även där i sportkategorin – men inte med bilder vi vanligen förknippar med sport. Henrik har fotograferat på en bridgeklubb i Borlänge, och hans bilder därifrån kan nu ge honom en kategoriseger i en av världens mest prestigefyllda fototävlingar.

– Helt fantastiskt. Lite overkligt måste jag säga. Svensk småstad, bridgeklubb och World Press Photo – det rimmar väl sådär, säger Henrik till Kamera Bild om nomineringen.

– Bridge är nästan hopplöst att fotografera. Men reflektionerna i plexiglaset gjorde att jag fick spännande egenskaper, säger Henrik om bilderna.

”Nästan hopplöst att fotografera”

När pandemin slog till fick bridgeklubben i Borlänge lägga ned sitt spelande för en period. Till sommaren kom de på idén att separera spelarna från varandra med hjälp av plexiglasskivor för att minska risken för smittspridning.

– Människor längtar efter fysisk närhet, oavsett om man idrottar eller sitter hemma i soffan. Bridgeklubben såg till att lösa det genom att sätta upp de här plastskydden, säger Henrik.

Det blev lyckosamt – åtminstone för Henrik Hansson som fick helt andra visuella möjligheter att skapa spännande bilder kring bridgespel.

– Bridge är nästan hopplöst att fotografera. Men reflektionerna i plexiglaset gjorde att jag fick spännande egenskaper. Det hade inte varit möjligt att göra ett sportreportage om det inte hade varit för de där skydden. Bridge är ju mycket blickarnas spel.

Subjektivt med fototävlingar

Henrik fotograferade bilderna på uppdrag av Sveriges Television, för att skildra vardagen under pandemin. Innan han åkte ut till bridgeklubben hade han fotografiskt inte så stora förhoppningar, men han återvände för tre kvällar.

– Jag trodde väl då att bilderna skulle uppskattas när de publicerades, men sen om de skulle gå hem i en fototävling var omöjligt att säga. Det är så subjektivt med fototävlingar, det är inte som ett hundrameterslopp där den som är först över mållinjen vinner.

Henriks reportage från bridgeklubben tävlar nu mot två andra nominerade i kategorin sportreportage, i World Press Photo.

Vad tror du att den här nomineringen i World Press Photo kan leda till?

– Jag har inte susning. Det här är hur kul som helst. Att få bekräftelse på det man gör är väl en drivkraft för alla fotografer, men framför allt tycker jag det är bra att bilder får sin rättmätiga betydelse i och med en sådan här tävling.

Henriks reportage från bridgeklubben tävlar nu mot två andra nominerade i kategorin sportreportage. Hur det går spelar egentligen inte så stor roll för Henrik.

– Bara att vara nominerad i World Press Photo är en vinst för mig, säger han och skrattar.

Och det är inte konstigt att han känner så. World Press Photo har i år nominerat 45 fotografer från 28 länder, i en tävling där 4315 fotografer från 130 länder deltog, med totalt 74470 bilder.

Hur ska du fira nu?

– Jag skjuter nog iväg en kork ur något bubblande.

Det gör han tillsammans med fotografkollegan Hasse Eriksson. De jobbar med journalistiska och kommersiella fotouppdrag, med utgångspunkt i Borlänge. Sedan 1998 har Henrik varit professionell fotograf.

Den 15 april tillkännages om han är den som vinner kategorin ”sportreportage” i World Press Photo.