Fototävling

Robin Franzén vinner vår fototävling med tema "magi"

Robin Franzéns vinnarbild med namnet 'Födelse'.
[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/kob-robin_franzen-infofranzenphotography.nu-fodelse.jpg?itok=dsyB_kAk","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/kob-robin_franzen-infofranzenphotography.nu-fodelse.jpg?itok=dsyB_kAk","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/kob-robin_franzen-infofranzenphotography.nu-fodelse.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/kob-robin_franzen-infofranzenphotography.nu-fodelse.jpg?itok=VKLJY_Ij","w":"2000","h":1468,"title":"Robin Franz\u00e9ns vinnarbild med namnet "F\u00f6delse".Foto: Robin Franz\u00e9n<\ span="">"}]
Robin Franzéns vinnarbild med namnet "Födelse".

Kamera & Bilds fototävling tillsammans med Sandisk där man skulle fånga temat "magi" på bild är nu avgjord! Robin Franzén vinner tävlingen med sin bild tagen utanför Arvidsjaur.

Vinsten: Sandisk Extreme Portable SSD 1 TB.
Vinsten: Sandisk Extreme Portable SSD 1 TB.

I december drog Kamera Bild igång en fototävling tillsammans med Sandsik, med möjlighet atttävla om en Sandisk Extreme Portable SSD 1 TB (värde ca 2000 kronor). Temat att tolka var "magi".

Juryn har sagt sitt, och vi säger stort grattis tillRobin Franzén som vinner tävlingen med sin bild från ett naturreservat utanför Arvjudsjaur. Fler bilder från Robin hittar du på hans Instagram-sida @franzenphotography.

Robin Franzén.
Robin Franzén.

Grattis till vinsten Robin! Kan du berätta lite mer om bilden?

–Bilden är tagen på ett lågfjäll i ett naturreservat utanför samhället Arvidsjaur i norra Sverige.Det är så att jag är inne på det fjärde året i skapandet av min film om de sista urskogarna i Sverige, så detta är en bild ifrån en av filmsekvenserna, i time-lapse form.

Hur kom det sig att du tog just denna bild?

– Jag tältar och bor på den här platsen året om då jag fotar förändringarna igenom årstiderna, och för mig är just vintern en favorit årstid även om de kan bli lite bitit att sova ute där i närmare 30 minusgrader mitt i vintern. Det är något otroligt magiskt just att gå runt bland dessa snötäckta granar på 740 meters höjd över havet i tystnad, det känns som man är på en annan planet, och att träden är varelser.

Vad är du mest nöjd med i bilden?

–I det här fallet ville jag åt soluppgången, och hade faktiskt testat natten innan att sova i en snötäckt gran. Jag gick i den djupa snön med mina snöskor och hittade det här djupet som jag gärna vill åt – det var som en öppning med snövallar från bägge hållen som leder in ögonen mot soluppgången i mitten, så jag riggade upp min kameraräls i blå timmen med mitt fasta 14mm för en åkning in mot solen. Och eftersom det var lite moln över horisonten så blev soluppgångens färger så otroligt starka, jag visste på en gång att just den här tagningen skulle bli en personlig favorit.

Varför valde du ut just denna bild att tävla med i vår tävling?

–Jag valde ut den här bilden till tävlingen för det var ett otroligt fint ögonblick, och om man tänker på det, så ser de lite ut som att snövallarna närmast är två ben isär och att man har perspektivet av att man föds, ser solen, första värmen, och det får mig att känna att våren är på intåg. Därför kändes "födelse" som ett passande namn på bilden.

Vad är dina favoritmotiv?

–2015 så flyttade jag 100 mil norrut upp till Norrbotten för att följa min dröm, det var för att fotografera norrskenen och riktiga vintrar med mycket snö, och jag bara lever här och njuter av friheten i det.

Vad är ditt bästa tips för att ta bättre bilder?

–Tänker att man ska gå sin egna väg, jag har alltid valt platser som jag vet inte är speciellt ''kända'' och just det att jag bor i tält nästan en vecka åt gången, det ger mig tid att locationscouta både hemma på satellitbilder och kartor, men även på plats för att hitta de här ''perfekta'' kompositionerna. Men är också viktigt att ha tålamodet och tiden att vänta in rätt ljus, jag har nischat in mig på fast 14 mm vidvinkel vilket jag tar kanske 90 procent av mina bilder med, jag älskar den känslan av att de nästan känns som att man är på plats. Tror också att jag som time-lapse fotograf vet om att jag bara har en chans när jag riggat upp en kameraräls, en som fotar stillbilder kan förflytta sig under en solnedgång, men jag är som låst till samma plats under det här ögonblicket, det gör nog att jag verkligen lägger ner tiden så att allt sitter då tillfället är där.

Andra pris

Andrapriset Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II 64 GB går till Marco Calandra som tävlat med sin norrskensbild från Islands Jokulsarlon-glaciär.

Grattis till andraplatsen Marco! Kan du berätta lite mer om bilden?

–Under mina första dagar på Island, år 2016, hade jag ingen tur alls att se något norrsken.Bara efter flera dagar var väderprognosen tillräckligt positiv så jag bestämde mig för att åka till Jokulsarlons glaciärlagun.Jag kom på plats mitt i natten och började att leta efter bra kompositioner, medan norrskenet fortfarande var svagt. Men inte länge. Efter bara några minuter var himlen alldeles grön och norrskenet började skapa spiralrörelser mitt framför mig.

Fler bilder från Marco hittar du på hans Instagram-sida @marcocalandraphotography.

Fler artiklar om fototävlingar hittar du påden här länken.