https://www.kamerabild.se/fototavling/tre-vinnare-av-svenska-fotobokspriset-2021-korade
547927
Fototävling
falskt
Fototävling

Tre vinnare av Svenska Fotobokspriset 2021 korade

De tre vinnarna Xenia NIkolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville.

Totalbetyg

Fotograferna Xenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville prisas för sina fotoböcker i årets omgång av Svenska Fotobokspriset.

Svenska Fotobokspriset 2021, som i år firar 25 år, ges varje år ut av Fotoförfattarna på Svenska Fotografers Förbund. I år har man valt ut de tre fotograferna Xenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville som vinnnare.

Foto: Xenia Nikolskaya / Bokuppslagsbild: Tove Falk Olsson
Från "The House My Grandfather Built".

Xenia Nikolskaya vinner med sin bok The House My Grandfather Built (Nikolskaya-Lund Publishing), formgiven av Amparo Baquerizas. Boken handlar om kärlek och är en personlig skildring kring det hus som Xenia Nikolskayas morfar byggde utanför S:t Petersburg efter Stalins död 1953. I sin bok skildrar hon delar av Rysslands historia ur sitt eget och sin familj perspektiv.

– Jag har alltid blickat utåt i mitt fotograferande i jakten på objekt och berättelser som fascinerar och inspirerar mig. Nu upptäckte jag det som alltid funnits där, min egen bakgrund som är rik på allt – historiska platser, politik, familjeöden och kärlek, berättar Xenia Nikolskaya.

Juryns motivering: Nytagna fotografier, dokument, artefakter och arkivbilder sammanvävs mästerligt till en historia om en plats, en familj och en tid. Boken är en ambitiös och generös dokumentär sprungen ur Nikolskayas eget familjealbum. Ljuset och den poetiska stämningen i hennes bilder skapar ett fönster mot en annan tid. En stor berättelse i ett litet format som förvandlar familjehistorien till en kraftfull skildring av livet under en totalitär regim. Med sidor som viks ut speglas det fysiska arkivets magi och samtidigt blir fotobokens förmåga att förmedla en rik berättelse tydlig.

Foto: Martin Bogren / Bokuppslagsbild: Tove Falk Olsson
Från "Hollow".

Martin Bogren vinner med sin bok Hollow (Adamanthea Publishing),  formgiven av Laure Gilquin och texförfattad av Caroline Bénichou. Boken är resultatet av Bogrens resande i norra Europa under vintertid, där han under 12 år undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. Boken Hollow är fotograferad mellan 2008 och 2020 och påbörjades i Polen och Ukraina.

– Den årliga cykeln av isolering under vinterhalvåret är påtaglig för oss nordbor. En ensamhet som återkommer år efter år och som vi paradoxalt nog har gemensam. Vi bär den som en vana trogen. Men så händer det något med oss när vintern släpper taget. Vi bryter med mörkret och öppnar upp för ett annat mentalt tillstånd, berättar Martin Bogren.

Juryns motivering: I “Hollow” syns Martin Bogrens kärlek till fotografins och bokens hantverk. Omsorgen i pappersval, bindning och tryck formar den taktila upplevelse som är en stor del av bokens styrka. Här förmedlas ett intimt rum för känslor kring isolering. Med varm återhållsamhet skapas en elegant och poetisk berättelse med en nästan påträngande stillhet. Ett konstnärskap som utstrålar trygghet i det egna uttrycket. Fotografiernas svävande ljus och stämning sprider en tidlös känsla som gör att vi blir berörda.

 

Foto: Nadja Bournonville / Bokuppslagsbild: Tove Falk Olsson
Från "A worm crossed the street".

Nadja Bournonville är den tredje prisade fotografen som vinner, med sin bok A worm crossed the street (Fotohof edition), formgiven av Joachim Bartsch och textförfattad av Dikten Alfabet och Inger Christensen. Boken undersöker vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om djuren när vår värld förändras. Bilderna är tagna på Naturhistoriska Museet i Wien där Nadja under en månad öppnade skåp och lådor och sökte i arkiv för att mötadjuren som bevarats på museet med sin kamera.

– Det här är en hyllning till djuren och deras existens med en tillhörande uppmuntran till förkovring och kunskap, berättar Nadja Bournonville.

Juryns motivering: En voluminös bok som i fotografisk tradition binder samman konst och vetenskap. Med känslig blick som inte värjer sig för det groteska, avbildar Bournonville urblekta och torkade djur, konserverade och undangömda i samlingar på Naturhistoriska museet i Wien. På varje uppslag återfinns strävan att fånga och bevara liv, men döden är alltid närvarande. Genom repetitionen i hundratals detaljrika fotografier av texturer, mönster och former blir naturens vackra mångfald synliggjord. I samspelet mellan formgivning och fotografi lyckas Bournonville att förena finstämdhet med arkivets uppriktighet.

 

De tre vinnarna har utsetts av juryn bestående av Samira Bouabana, grafisk formgivare, Jaakko Heikkilä, fotograf, Linda Maria Thompson, konstnär, Rikard Laving, fotograf, Helene Boström, delägare i konstbokhandeln Konst-ig.

gr:rror validating access token: Sessi