Fototävling

Vinnaren Martina Norlén: "Jag ville fotas ihop med ett norrsken"

Martina Norlén tog den norrskensbild som juryn utnämnde till förstaprisvinnare i "Norrsken Sveriges pris" i vår stora norrskensfototävling. Här berättar hon mer om hur bilden och självporträttet kom till.

Under mars drog Kamera Bild igång den stora tävlingen "Sveriges bästa bilder – Norrsken Edition" tillsammans med Kamera Bild, Norrsken Sverige, Mobil.se och Prylportalen.se.

Bland alla tävlingsbidrag som kom in till tävlingen valde vår jury vinnarna till "Norrsken Sveriges pris" där medlemmar iKamera BildPLUS,Norrsken PLUSellerMobil PLUSkunde tävla. Juryn bestod avCalle Bergstrand, Norrsken Sverige ochCalle Rosenqvist, Kamera Bild.

– Den bild som fångade vår uppmärksamhet redan från början var denna bild på norrsken tagen avMartina Norlén.Här ser vi en fotograf som tänkt bortanför de klassiska norrskensbilderna och arbetat med förgrunden för att förstärka känslan i bilden, förklarar Calle Rosenqvist.

Stort grattis till en fantastisk bild och vinsten att få följa med och jagaNorrsken i Abisko på vår fotoresa tillsammans med Norrsken Sverige, Kamera Bild och Zoom fotoresor!

Martina Norlén.

Grattis till vinsten Martina! Kan du berätta lite mer om bilden?

– Bilden är tagen i Bålsta, på en vändplats med skog vid sidan om. En liten bit från går en relativt trafikerad väg. Dagtid är platsen verkligen inget märkvärdigt, men med rätt förutsättningar är den magisk med sin inramning av himmeln. Jag har åkt förbi platsen många gånger förut utan att tänka på den som en plats att fota på. Oftast när jag har sett norrskensbilder så visar de superfina norrsken, men jag ville ha fler element med. Något jag själv aldrig sett på bild än. Ville inte ha den där känslan "ah ett fint norrsken" och sen inte någon mer eftertanke eller fundering.

Så hur kom det sig att bilden kom till?

– Jag och sambon var ut på norrskensjakt den 16 januari, men utan lycka. Lite besvikna på att inte få se norrskenet så tog jag tillfället tillvara och testade en idé som smygit sig på.Det var fullmåne, stjärnklar himmel och jag hade i sista sekund tagit med mig den vita klänningen som finns med på min vinnarbild. Ställde kameran som jag lånat på obestämd tid (tack pappa!) på ett rangligt stativ och fixade inställningarna lite snabbt. Två snabba foton fick räcka, vi var redan genomfrysta och detta var bara på test för kommande norrsken. Bilden blev inge vidare, men idén blev därefter spikad!

– Sedan blev det bara till att hålla koll på nästa norrsken! Satt konstant kommande veckor och höll koll på diverse appar och på Facebookgrupperna Norrsken och Norrsken Sverige. Väskan stod packad med allt som behövdes, se till att håret var i skick för att fotas och att alla batterier var laddade.10 februari smällde det till och värderna låg på KP 5 och 64% i horisonten. Detta norrsken var relativt svagt, men blev ändå ganska fina bilder. Försökte med timer på kameran, men det var isbana där jag stod så bilderna blev bara suddiga.

– Ytterligare en månad av konstant span efter norrsken så kom kvällen! KP 6 och 44% i horisonten. Åkte ut till min valda plats vid 21, stängde av bilen och väntade.Följde i Norrskensgrupperna om uppdateringar under tiden då norrskenet var ganska svagt. Var redo att ge upp när klockan närmade sig 23, men läste på ena Norrskensgruppen att hålla ut åtminstone 30 minuter till. Så tacksam att få det rådet för i två och en halv timme fick jag se ett norrsken jag aldrig skådat innan! Kom från horisonten och dansade rakt över mitt huvud. Helt magiskt!

– Norrskenet fick största utrymmet i bilden, men såg till att personen som i detta fall var jag, stack ut från omgivningen med hjälp av vit lång klänning. Gillar att lämna åskådaren lite frågor och funderingar. Lämna bilden öppen för egen tolkning. Allt annat runtomting är mörkare och ger en fin inramning.Denna gång hade jag fjärrutlösare till både kamera och mobil. Slutartid på 20-30 sekunder på kameran. Mobilen var inställd på nattläge. Eftersom jag dessutom var själv på plats så fanns inte tid att springa och kolla bilderna mellan varje tagning. Jag tog en serie och kollade supersnabbt, korrigerade lite och fortsatte.

Hur kom det sig att du började bli intresserad av just norrsken?

– Intresset för att fotografera norrsken är väldigt nytt. Jag har alltid älskat norrsken och haft en dröm att få uppleva ett själv och inte bara från foton. Allt började den berömda 15 januari när jag läste på Facebook om en som tipsade om att det var norrsken ute. Gick ut och kollade och såg en svag båge. Tänkte för mig själv "jaha, är det inte mer än så", gick in igen och fortsatte kolla film. Vid 00.10 gick jag ut en sista gång och kollade innan jag skulle sova. WOW! En jättetark båge med grönt, lila och turkost sträckte sig över himmeln. Äntligen hade jag fått uppleva ett sånt där "riktigt" norrsken! Där och då började jakten för att få se flera. Hittade snabbt Facebookgrupperna Norrsken och Norrsken Sverige och laddade ner appar i mobilen. Där någonstans föddes även idén om att jag ville fotas ihop med ett norrsken.

Varför valde du just denna bild till tävlingen?

– Jag satt och velade mellan 2-3 olika bilder från de två fototillfällena. Men denna bild fångade något extra. Bättre norrsken, bättre fokus på klänningen. Den kändes bara rätt!Trodde aldrig jag skulle vinna efter att ha sett så många grymma bidrag på norrsken i tävlingen, men ändå så fanns hoppet och jag hoppades att andra skulle gilla den lika mycket som jag gjorde! Jag har efter denna kväll massor av tankar och planer för att vidareutveckla denna idé. Vem vet kanske får jag chansen redan i Abisko!

Har du några andra favoritmotiv när du inte fotograferar norrsken?

–Jag älskar att fota i solnedgångar. Gärna blommor, växter och människor med solnedgångens varma ljus i bakgrunden. Naturen över lag fotar jag nog en hel del och har alltid gjort. Om någonting fångar min uppmärksamhet och ger mig en känsla så kan jag tvärstanna mitt i exempelvis en pw för att fota. Syrran tycker jag är hopplös att gå med.Även mina två söner är något jag mer än gärna fotar.

Vad är ditt bästa tips för att ta bättre bilder?

–Mitt bästa tips för att ta bättre bilder måste nästan vara att våga se fånig ut när du fotar! Strunta i vad omgivningen ska tycka. Dyk ner framför en rabatt eller vart du hittar fina motiv. En gång stod jag mitt i en rondell i Bålsta och fotade barnen för det fanns en jättefin minibrygga, vass och massor av fina blommor. Fotot blev underbart!Våga tro på sina egna idéer och tillåta sig misslyckas.

Har du några bra tips för den som vill se norrsken?

–Läs på om norrsken, samla tips och idéer om norrskenskådning exempelvis från Kamera Bild, följ ovan nämnda grupper, ladda ner appar till mobilen och håll koll på värderna. Spana efter en bra plats riktad mot norr utan massa lampor och ljusföroreningar omkring. Jakten och jobbet för att få ett se ett norrsken ger så mycket när du väl står och njuter av ett.Och ha tålamod!

Läs mer om norrsken

Tack till alla tävlande

Kamera Bild, Mobil, Prylportalen och Norrsken Sverige tackar alla som deltagit och meddelar att de är imponerade över svenskarnas stora engagemang att delta i vår tävling i och med den stora mängd tävlande fotografer.

– Det är inte varje dag man får chans att se så många samlade vackra och fantastiska bilder på norrsken! Vi i juryn imponerades stort när vi såg alla bidrag från de som valde att delta i tävlingen. Ytterligare en spännande sak att belysa är att det också går att fotografera otroligt bra bilder med sin mobiltelefon, något som gör att många tekniska hinder övervinns. Därför är det kul att se all flödande kreativitet som deltagarna bjudit på med sina bilder, säger Calle Rosenqvist, chefredaktör för Kamera Bild.

Fler artiklar om fototävlingarhittar du påden här länken.