Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2022 – etapp 3

Reportage om fotbollsmålvakten David James som 2013 spelade för isländska IBV Vestmannaöarna. Publiken samlades överallt under matcherna, på klippor och i bilarna.

I årets tredje etapp av Grand Prix är temat »dokumentärt« och Daniel Nilsson är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 21:a juni 2022 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av tredje etappens domare: Daniel Nilsson.

Domare etapp 3: Daniel Nilsson

Daniel Nilsson, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– En bra bild måste kunna fånga betraktarens intresse snabbt. Den får gärna framkalla en känsla, till exempel att man undrar vad som pågår, att man blir glad, ledsen eller förbannad. En bra bild får också gärna överraska och visa något vi inte visste att vi ville se.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Reportage om vårt samhälle, vardag och fotboll. Eftersom jag jobbar 50 procent på ett fotbollsmagasin blir reportagen om samhället ofta med fotbollsanknytning.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– En smartphone, så att man kan ha den med sig i fickan hela tiden. Min vanliga kamera­utrustning hade varit för klumpig att släpa runt på en öde ö.

Naturligt ljus ellerblixtar, vad väljerdu helst?

– Blixt! Jag älskar när alla detaljer framkommer i en bild. Det finns alldeles för många bilder med dåligt ljus som skulle blivit så mycket intressantare om man använt blixt.

Föredrar du färgeller svartvitt?

– Färg. Jag älskar bilder med mycket färg som sticker ut ur mängden, fast allt beror såklart på ämnesval. Vissa reportage kan bli bättre och hålla ihop som helhet i svartvitt.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Att fånga ögonblick och detaljer kan vara oerhört tidskrävande men när man väl lyckas fånga en intressant, rolig eller avgörande situation så är all väntan värd.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Just nu är jag föräldraledig så min telefon fylls av bilder på min yngsta son Allan, som är 1,5 år.

Finns det någon situation dådu aldrig skulle ta en bild?

– Absolut. Jag är ingen fotograf som vill kasta mig in i situationer där jag inte känner mig bekväm. Jag vill alltid att det ska finnas något enkelt samförstånd med dem jag fotograferar. Jag skulle till exempel aldrig kunna tänka mig att jobba som blåljusfotograf.

Hur lång tid tar det för digatt redigera en bild?

– När jag jobbade som sportfotograf på Bildbyrån så kunde varje bild ta mellan 30 sekunder och en minut. Då kunde jag leverera 25 bilder på 15 minuter. Nu när jag jobbar med reportage och magasin så lägger jag ner mycket mer tid, mellan 10–30 minuter per bild.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Alla duktiga kollegor som jag är omgiven av på mitt frilanskontor Svarta Lådan i Malmö. Kreativa fotografer och journalister som ständigt förnyar sig och hittar på inspirerande bildprojekt och driver igenom idéer.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser presenteras inom kort.

Årets Bild:Priser presenteras inom kort.

Årets Lag:Priser presenteras inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.