Grand Prix

Grand Prix 2014: Linda Asmar tog hem Årets bild

Linda Asmars bild som röstades fram till Årets bild i Grand Prix 2014. Foto: Linda Asmar
Linda Asmar tog hem Årets bild i Grand Prix 2014. Foto: Sara Asmar
För Linda Asmar är fotograferandet mest en hobby. Men ibland fotar hon en del av sina reportage i sitt arbete som frilansjournalist, och då blir det mest dokumentära bilder. Foto: Linda Asmar
Linda Asmar gillar inte uppställda bilder utan vill att det ska vara dokumentärt. Hon vill att situationerna ska komma av sig själva, att hon är som en fluga på väggen. Foto: Linda Asmar
I dag ska alla ta bilder med sina mobiler. »Det blir som en presskonferens oavsett vad man ska fotografera i dag«, säger Linda Asmar. Foto: Linda Asmar

Linda Asmar fångade ett glädjefullt ögonblick under dopfesten. Med bilden tar hon nu hem titeln Årets bild i Grand Prix 2014, efter att läsarna har röstat fram den som sin favorit.”Jag är jättesmickrad”, säger Linda Asmar.

Linda Asmar tog hem Årets bild i Grand Prix 2014.

Grattis Linda, din bild har röstats fram som Årets bild 2014 av Kamera Bilds läsare.

– Ja, tänka sig. Det var väldigt oväntat att jag gick så här långt. Det var tuffa motståndare, tekniskt kunde bilden inte mäta sig med flera av de andra bidragen.

Vad tror du är anledningen till att bilden gick hem?

– Det är en udda situation där jag har fångat ett härligt ögonblick. Barnen är helt i sin egen värld. Det ser nästan ut som att de super när de häver i sig sina drycker. Jag tror många som röstat på bilden uppskattar det spontana i situationen – i synnerhet i dessa tider då alla ska ta felfria selfies och perfekt arrangerade porträtt.

Berätta, vad är situationen bakom bilden?

– Det är en dopfest, vid ett assyriskt dop. Vi började med att gå till kyrkan och sedan till en lokal där det blev mycket dans. Medan föräldrarna dansade drack barnen väldigt mycket läsk och blev lite hajpade av det. Min kusin satte sig då vid pianot och föreslog att de skulle sjunga assyriska barnsånger. Närbarnen samlades runt pianot var jag snabbt där och ställde mig på en scen vid sidan om, för att få en översikt. Men de var inte så intresserade av att sjunga, de ville mest dricka läsk.

För Linda Asmar är fotograferandet mest en hobby. Men ibland fotar hon en del av sina reportage i sitt arbete som frilansjournalist, och då blir det mest dokumentära bilder.

Foto som hobby

Linda Asmar är bosatt i Göteborg och arbetar som frilansande journalist. Hon skriver bland annat för Göteborgs–Posten och har tidigare arbetat på Aftonbladet, Länstidningen i Södertälje och Södermanlands Nyheter. Men eftersom mediebranschen numera är svår att helt livnära sig på, har Linda nu även börjat arbeta på bank.

– Fotograferandet är mest en hobby för mig. Ibland fotar jag en del av mina reportage, och då blir det mest journalistiska och dokumentära bilder. Jag har haft tankar på att börja med bröllopsfoto och har testat det lite grann men känner mig inte riktigt helt redo för det än.

När började du fotografera?

– Har gjort det till och från under de senaste tio åren. Det är framför allt under den ljusa årstiden som jag har lust att fota, då kommer jag på olika fotouppdrag med släkt och vänner. Men fotosuget dör ut helt någon gång framåt oktober, november när det bara är mörkt ute. Och jag är inte så teknisk av mig, skulle till exempel inte tycka om att fotografera i studio.

Bra tajming

Linda har under flera år tänkt att hon ska skicka in bilder till Grand Prix, men det har tidigare aldrig blivit av. Men under 2014 gjorde hon slag i saken.

– Jag skickade in några bilder till en omgång i våras, och det gick ju vägen vilket är jättekul.

Linda tog guldplaceringen i omgång fem, där bildjournalisten Anna Tärnhuvud var domare. Bilden blev även framröstad av läsarna som Månadens bild.

– Det kunde inte ha blivit bättre tajming än med en domare som uppskattade det journalistiska i bilden. Jag gillar inte uppställda bilder utan vill att det ska vara dokumentärt. Jag vill att situationerna ska komma av sig själva, att jag är som en fluga på väggen. Och jag vill inte heller ta självklara bilder, utan väntar gärna några sekunder tills efter det att till exempel kungen har skakat hand. Då blir det ofta bilder som är mer öppna för tolkning, vilket är intressant.

Linda kan även gilla mer arrangerade och konstnärliga bilder, att ha som tavlor på väggen hemma.

– Men att fånga ögonblick som de är, är viktigare för mig när jag själv fotograferar. Jag vill att när man, flera år senare, ser mina bilder ska kunna minnas händelserna och få en känsla för stämningen som var där och då.

I dag ska alla ta bilder med sina mobiler. »Det blir som en presskonferens oavsett vad man ska fotografera i dag«, säger Linda Asmar.

Börjat med fullformat

För ett år sedan gick Linda över till fullformat, när hon skaffade sig en Nikon D600. Till den använder hon sig av ett 50mm/1,4, och emellanåt även ett 24–70mm/2,8.

– När jag vill öva på kameran säger jag till min syster: »Kom så går vi ut och fotar.« Då har det blivit mer porträttbilder, som är lite uppställda. Men jag försöker även då skapa en situation för att få det att se naturligt ut. Det är inte lätt alla gånger. På Södermanlands Nyheter jobbade jag som familjeredaktör med att skriva och fota personporträtt sex dagar i veckan under ett års tid så jag vet vilken utmaning det kan vara.

Finns det andra utmaningar för att lyckas få en bra bild tycker du?

– Ljuset förstås. Man vill att det ska vara på ett visst sätt, men när det är dokumentärt så går det inte att styra över ljuset. Då får man göra det bästa av situationen. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och försöka visa på att det är värt att bära runt på den tunga systemkameran.

Den vinnande bilden i Grand Prix var en av flera bilder som Linda fotograferade den dagen. Hon är den i släkten som oftast får uppdraget att fotografera vid speciella tillfällen.

– Och det gör jag mer än gärna. Det enda problemet vid dopet var att alla har mobilkameror i dag, och att alla ska fram och ta bilder vilket gör att de står i vägen för mig. Det blir alltid som en presskonferens oavsett vad man ska fotografera i dag, säger Linda med ett skratt.

Stort grattis säger vi från Kamera Bild ochönskar Linda Asmar lycka till framöver.För sin Årets bild hedras hon med kameran Canon EOS 700D, samt en Selphy CP910.

Vill du vara med och tävla i Grand Prix 2015? Det är enkelt – kolla in hur du gör på www.kamerabild.se/gp.