Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2017 – etapp 4

Det tar inte så lång tid för fotografen Jonathan Stenvall att redigera en bild: »Mitt mål är att hålla mig så äkta som möjligt, inget mer eller mindre ska finnas i min bild från det ögonblicket den togs, därför är min redigeringsprocess relativt snabb – ett par minuter.«

I årets fjärde etapp av Grand Prix är temat »djur« och Jonathan Stenvall är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 11:e april 2017 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta.Men här kommer först en presentation av fjärde etappens domare: Jonathan Stenvall.

Domare etapp 4: Jonathan Stenvall

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Den ska vara nytänkande, välkomponerad och ha en ge­nom­gående hög bildkvalité.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag hittar största delen av mina motiv ute i naturen där det mestadels är djur och fåglar som fastnar på bild.

Vilken kamerautrustningskulle du vilja ha med dig tillen öde ö?

– Olympus OM-D EM1 Mark II, Olympus 300mm f/4, Olympus 40–150mm f/2.8 och Olympus 7–14mm f/2.8.

Naturligt ljus ellerblixtar, vad väljer duhelst?

– Även fast ett konstgjort blixtljus kan vara intressant att jobba med och möjliggöra många unika bilder ute i naturen så föredrar jag att jobba med det naturliga ljuset.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Personligen jobbar jag främst i färg men jag älskar att uppleva andras svartvita bilder.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Någon slags kombination. Såklart är det svårt att regissera djur men man kan alltid leta efter vackra platser, fina ljus och trevliga kompositioner där man sedan arbetar hårt med att få in sitt motiv (ofta för mig i form av ett djur eller en fågel).

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– På fritiden hittas jag för det mesta liggandes i nån buske eller lerpöl i väntan på djur och fåglar.

Finns det någon situation då du aldrigskulle ta en bild?

– När man fotograferar ute i naturen är hänsyn viktigt. Att förstöra för känsliga arter i syfte att få sin bild är självklart något man bör undvika och ibland befinner man sig i just dessa situationer när man råkat komma för nära en känslig art eller ett bo och bör backa, inte ta bilder.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit och då också möjlighet att vinna ett presentkort värt 750 kronor, varje månad. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf: Panasonic GH5 med objektiv 12–60 mm/2,8–4 (värde 31000 kr).

Årets Bild: Wacom Intuos Pro 2017 Medium (värde 4000 kr).

Årets Lag: Pris per lagmedlem: Wacom Intuos Pro 2017 Medium (värde 4000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: