Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2017 – etapp 8

»Jag har under mestadelen av mitt yrkesverksamma liv arbetat som fotograf med musikbranchen, men 2015 började jag intressera mig för natur och äventyr vilket har varit mitt huvudfokus sedan dess«, säger Linda Åkerberg som 2016 vandrade Pacific Crest Trail, 430 mil genom hela USA. Bilden är från Punchbowl falls, Eagle creek trail, i Oregon, USA.

I årets åttonde etapp av Grand Prix är temat »tillsammans« och Linda Åkerberg är fotografen som denna gång be­dömer dina bilder. Skicka in dem senast den 12:e september 2017 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta.Men här kommer först en presentation av åttonde etappens domare: Linda Åkerberg.

Domare etapp 8: Linda Åkerberg

Linda Åkerberg, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Hantverket, motivet och syftet.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag fotograferar mycket, men främst människor, både porträtt och »in action«, landskap och natur.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– Jag använder mig av en Sony A7R II som jag fullkomligt älskar! Den har hängt med sex månader i vildmarken och skulle lätt få följa med till en öde ö också! Måste jag välja en lins får det bli en zoom, som Sonys 24-70 2.8.

Naturligt ljus ellerblixt, vad väljer du?

– Det varierar beroende på vad jag fotograferar och vad jag vill säga med bilden. Då använder jag det som förstärker det jag vill få fram bäst. Personligen föredrar jag dock naturligt ljus då jag tycker det passar mina motiv bäst och använder jag blixtar är det oftast för att förstärka det naturliga ljuset.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Det är också en fråga om syfte med bilden. Varför har fotografen valt färg eller svartvitt? En färgton kan förstärka känslan i en bild samtidigt som svartvitt kan skala bort de intrycken som färgerna kan ge och få mig att fokusera mer på motivet. Det beror helt enkelt på.

Gillar du att regissera dina bilder ellervill du fånga ett ögonblick?

– Jag skulle nog säga att jag föredrar att fånga ett ögonblick. Även då jag regisserar för­söker jag få exempelvis ett uttryck att komma naturligt, snarare än att jag säger åt den jag fotograferar att göra si eller så.

Finns det någon situation då dualdrig skulle ta en bild?

– Om det är i en situation där någon skulle ta illa upp. Enklast är att tänka, skulle jag själv vilja bli fotograferad i den situationen? Är svaret nej känns det heller inte okej att själv fotografera.

Hur lång tid tar det för digatt redigera en bild?

– Det kan ta allt från 30 sekunder till flera timmar. Beroende på bild såklart. Och hur den ska användas.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit och då också möjlighet att vinna ett presentkort värt 750 kronor, varje månad. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Panasonic GH5 med objektiv 12–60 mm/2,8–4 (värde 31000 kr).

Årets Fotograf:

Årets Bild: Wacom Intuos Pro 2017 Medium (värde 4000 kr).

Årets Lag: Pris per lagmedlem: Wacom Intuos Pro 2017 Medium (värde 4000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: