Grand Prix

Var med och tävla i Grand Prix 2017

Nu startar fototävlingen Grand Prix! Tävla med dina bilder och samla poäng – och vinn fina kameraprylar! Första etappens tema är "porträtt", och domare är Knut Koivisto.

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Här nedan kommer en presentation av första etappens domare Knut Koivisto.

Domare Etapp 1: Knut Koivisto

Knut Koivisto, fotograf, om sitt självporträtt: Det här är min hyllning till Vivian Maier. Man kan inte låta bli att beundra henne och hennes absolut fantastiska bilder.

I årets första etapp av Grand Prix är temat »porträtt« och Knut Koivisto är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 17:e januari 2017 för ­att vara med och tävla.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Mina tre ord som jag alltid tjatar om och som måste uppfyllas: bilden ska ha Närvaron, Formen och Ljuset.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Porträtt och människor har alltid varit mitt största intresse. De finns i så många former och genrer: porträtt, lifestyle, mode, reportage, street – you name it! Men sedan sex–sju år tillbaka fotograferar jag det jag kallar mina form-bilder. Tillsammans blir de mina dagboksbilder, mina observationer.

Vilken kamerautrustning skulle du vilja ha med dig till en öde ö?

– Det skulle vara min älskade Fujifilm X-Pro2 med ett par, tre objektiv. Förslagsvis Fujinon XF23mm F2 och Fujinon XF35mm F2, som jag alltid bär med mig överallt, bokstavligt talat. Så väntar jag på Fujinon XF50mm F2 som är på gång. Dessutom behöver jag någon att fotografera, så ön skulle inte vara så öde.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Jag gillar att ta människor till en plats de kanske inte var beredda på. Med regi menar jag att man hjälper dem till den platsen. Men de måste göra resan själva, annars blir det inte trovärdigt. Så båda var rätt. Regi och ögonblick.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Livet omkring mig och mina vänner! En del går ut och rastar sina hundar, jag går ut och rastar mina kameror. Jag fotograferar varje dag.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema (se nedan).

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit och då också möjlighet att vinna ett presentkort värt 750 kronor, varje månad. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf: Annonseras inom kort

Årets Bild: Annonseras inom kort

Årets Lag: Annonseras inom kort

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med Crimson.