Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2018 – etapp 1

Trappstegsfallet i Saxnäs. »Första snön har fallit och det är minus fem grader«, berättar Anders Jorulf om bilden han tog i oktober med en Hasselblad X1D.

I årets första etapp av Grand Prix är temat »kyla« och Anders Jorulf är fotografen som denna gång be­dömer dina bilder. Skicka in dem senast den 16:e januari 2018 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av första etappens domare: Anders Jorulf.

Domare etapp 1:Anders Jorulf

Nämn tre egenskaper för en bra bild?
Anders Jorulf, fotograf.

– En bra bild för mig ska fånga det naturliga ljuset, förmedla ett budskap och en känsla samt att bilden ska vara välkomponerad och leda betraktaren in i bilden på ett naturligt sätt.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Landskap, »wildlife« och »citylife« samt en hel del porträtt.

Vilken kamerautrustning skulle du viljaha med dig till en öde ö?

– Hasselblad X1D för att den är så lätt och enkel att ha med sig.

Naturligt ljus eller blixtar, vad väljerdu helst?

– Jag föredrar naturligt ljus men använder blixtar vid porträttfotografering utomhus, som ett komplement till naturligt ljus.

Föredrar du färgeller svartvitt?

– Både och. Svartvitt kan vara oerhört stilrent och fånga ljuset på ett fantastiskt sätt. Bilder i färg som inte är för dataredigerade och som har ett naturligt ljus i sig kan vara oerhört vackra och effektfulla.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Jag lägger ner mycket tid på att ta bilden direkt i kameran. För mig är komponerandet av bilden något jag gör med stor eftertanke och på plats där jag befinner mig. Bildkom­position och planering är A och O i min fotografering.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Mina barn som får ställa upp som modeller i tid och otid.

Hur lång tid tar det för dig attredigera en bild?

– För mig är det viktigt att bilden är verklighetstrogen redan då den tas i kameran. Den redigering som jag gör är väldigt enkel och inte speciellt avancerad.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Jag blir oerhört inspirerad att dokumentera och fotografera de skandinaviska landskapen i sin orörda natur samt att lära ut bildkomposition och kamerateknik via mina fotokurser och att få se andra fotografer växa i sitt fotograferande.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Priser kommer inom kort.

Årets Bild:Priser kommer inom kort.

Årets Lag:Priser kommer inom kort.

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: