Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2018 – etapp 3

En bild från Saga Wendottes projekt »Little People«.

I årets tredje etapp av Grand Prix är temat »vänskap« och Saga Wendotte är fotokonstnären som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 13:e mars 2018 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av tredje etappens domare: Saga Wendotte.

Domare etapp 3:Saga Wendotte

Saga Wendotte, fotokonstnär.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Om en bild är bra eller inte (utanför ett tekniskt perspektiv) är ju sjukt subjektivt – det beror ju också på vad bilden är menad till; reklam, dokumentation, mode och så vidare men detta är vad jag anser generellt gör en bild bra:

1. Syfte: Bilden förmedlar en känsla, den lämnar dig inte oberörd. Du kan relatera till bilden, den talar till dig, påverkar dig känslomässigt på något sätt.

2. Originalitet: Bilden överraskar, är svår att glömma, känns unik/personlig. Du tittar inte på den i en sekund och har glömt den i nästa. Våga vara dig själv, våga imperfektion och att tänka utanför boxen!

3. Estetik: Ett vackert formspråk, snygga toner, färger som komplementerar varandra, fint ljus, intressant komposition och slutligen en efterbehandling som framhäver det du vill få fram med bilden.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Konstnärliga motiv där jag kan förmedla något som är betydelsefullt för mig.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Ett blixtljus som efterliknar dagsljus! Jag kan liksom inte anpassa mig till vad dagen bjuder på för väder eller ljusstyrka eller vilken tid på dygnet jag måste fota.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Färg!

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Skissar, planerar och regisserar 100 procent.

Vad inspirerar dig som fotograf?

– Sagor, mystik, kontraster mellan oskyldigt/mörkt.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic G9 med objektiv 12–60 mm/2,8–4 (värde 25 000 kr).

Årets Bild:Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Årets Lag:Pris per lagmedlem: Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: