Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2018 – etapp 5

Djur, natur och landskap är det Andreas Hemb framför allt fotograferar.

I årets femte etapp av Grand Prix är temat »djur« och Andreas Hemb är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 15:e maj 2018 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av femte etappens domare: Andreas Hemb.

Domare etapp 5:Andreas Hemb

Fotografen Andreas Hemb arrangerar naturfotoresor. Du kan läsa mer på: momentsofmagic.se.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Kompositionen uppbyggd så att blicken dras till det man vill förmedla, att betraktaren får en känsla av att vara en del av situationen och spännande hantering av ljus.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Vilda djur och fåglar och allra helst deras beteende – spännande händelser i djurets liv snarare än rena artporträtt.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Jag fotograferar mest med naturligt ljus. Naturens egna ljus har så många dimensioner och det går att få fantastiskt naturligt ljus under flera delar av dagen. Jag har dock inga problem att komplettera med artificiellt ljus för att kunna åstadkomma bilder som ej är möjliga med enbart naturligt ljus.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Jag föredrar färg och jobbar ofta mycket med olika typer av ljus som lockar fram de färgskiftningar som finns under dygnet.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Jag jobbar väldigt mycket med att fånga spännande ögonblick. Mycket planering och tid läggs på att få bästa förutsättningar för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, men sen är det ögonblicket som skall fångas.

Finns det någon situationdå du aldrig skulle ta en bild?

– En situation som innebär att jag som fotograf skulle utsätta motivet för stress eller fara. Det betyder inte att jag inte skulle fotografera naturliga skeenden i det vilda, vilket jag gör (till exempel rovdjurs jakt på byte). Det jag menar är att jag inte skulle störa till exempel fåglar så de lämnar sina ungar.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic G9 med objektiv 12–60 mm/2,8–4 (värde 25 000 kr).

Årets Bild:Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Årets Lag:Pris per lagmedlem: Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: