Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2018 – etapp 8

Stina Stjernkvist har som enda fotograf fångat ögonblicken bakom scenen på Sveriges största musiktävling: Melodifestivalen.

I årets åttonde etapp av Grand Prix är temat »ögonblick« och Stina Stjernkvist är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 11:e september 2018 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av åttonde etappens domare: Stina Stjernkvist.

Domare etapp 8:Stina Stjernkvist

Stina Stjernkvist, fotograf.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Känsla, bra ljus och när något skaver.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Människor!

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– En smartphone!

Naturligt ljus eller blixtar,vad väljer du helst?

– Naturligt ljus. Men blixtar är ju otroligt skönt att ha om det inte finns något bra ljus, eller om man vill skapa en annan känsla i bilden än vad det naturliga ljuset ger.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Färg.

Gillar du att regissera dina bilder eller vill du fånga ett ögonblick?

– Ögonblick.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Mestadels blir det screenshots på Pinterest, annars mobilbilder på mina kompisar, familj eller fina moln.

Finns det någon situationdå du aldrig skulle ta en bild?

– Återkommer när jag skrivit en avhandling om detta! Nej men, det är en så otroligt stor fråga. Det är klart att det finns tillfällen då jag aldrig skulle ta en bild, men sådant beror så mycket på just den specifika situationen så det är omöjligt att svara på på förhand.

Hur länge redigerar du en bild?

– Allt från 2 sekunder i kamerans råfilshanterare (om jag skickar bilder från kameran) till flera timmar om det är en svår bild eller om jag inte blir nöjd och inte har en deadline.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 50 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 10 poäng.

5) Även läsarna har möjlighet att påverka ställningen efter omgångarna 1 till och med 8, genom att rösta på sin favoritbild på www.kamerabild.se/favorit. Den bild som vinner läsarnas omröstning tilldelas ytterligare 30 poäng.

6) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

Liksom förra året kommer de etappvinnande bilderna tävla om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic G9 med objektiv 12–60 mm/2,8–4 (värde 25 000 kr).

Årets Bild:Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Årets Lag:Pris per lagmedlem: Panasonic LX15 (värde 6 000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: