Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2020 – etapp 3

Min ögonblicksbild: Eftersom jag jobbar mycket inom sportens värld så väljer jag en bild från veteran-SM i friidrott förra hösten, när Åke Jonson springer 2000 meter hinder. För 15 år sedan kunde Åke Jonson inte gå uppför en trappa. Smärtan i kroppen försökte han döva med mediciner. Till sist förtidspensio­nerades han men så började han att träna friidrott och i dag som 77-åring är han Svensk Mästare på 2000 meter hinder.

I årets tredje etapp av Grand Prix är temat »ögonblick« och Jonas Lindkvist är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 16:e juni 2020 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa inte heller att prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av tredje etappens domare: Jonas Lindkvist.

Domare etapp 3: Jonas Lindkvist

Jonas Lindkvist, bildjournalist på Dagens Nyheter.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– När jag ser en riktigt bra bild så känns det i magen. Ofta kommer den känslan av att bilden förvånar och intresserar mig på något sätt, och om bilden är tillräckligt intressant så måste inte den tekniska kvaliteten vara 100 procent. Eftersom jag jobbar som bildjournalist på DN så värderar jag bildens äkthet och det oförfalskade berättandet mycket. Överdrivet efterarbete tar ner mitt intryck.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Människor i sin vardag och gärna när de ut­övar sport eller någon annan aktivitet.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– Iphone.

Naturligt ljus eller blixtar?

– Naturligt åtta dagar i veckan. Äger knappt en blixt.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Beror på tillfället och hur bilden ska visas. Oftast skulle jag välja svartvitt då många störande moment försvinner.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Fånga ögonblick är min grej.

Vad fotograferar du helst på fritiden?

– Ingenting, då får ögat och hjärnan registrera och lagra i inre hårddisken. Sen tar jag givetvis bilder på nära och kära för att hjälpa mitt minne.

Finns det någon situationdå du aldrig skulle ta en bild?

– Det finns många situationer där jag inte tar en bild, men som bildjournalist ser jag väldig stor skillnad på att ta bilden och att visa upp den eller publicera den. Allt handlar om respekt. Sen är det givetvis så att om jag kommer först på en olycka (som hänt många gånger) så är jag främst människa och sedan fotograf.

Hur lång tid tar det för dig attredigera en bild?

– Jag försöker att vara noga vid fototillfället och photoshoparbetet med kortkommandon kan nog komma ner till 1–2 minuter. Sen kan jag återkomma till bilden och lägga ner mer tid efteråt.

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får en guldbild 40 poäng, två silverbilder 28 poäng, tre bronsbilder 18 poäng – samt 15 hedersbilder som får 13 poäng var.

För varje bild ett lag får med bland de 21 bilderna som publiceras, får laget 10 poäng oavsett bildens placering.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden.

En bild som tidigare har fått poäng i Grand Prix kan inte få poäng på nytt. Det betyder att du inte kan tävla med en bild som tidigare har vunnit poäng i tävlingens historia. Att förändra en bild i redigeringen, är inte att anse som att det då har blivit en ny bild. Är det samma exponering eller en nära på exakt likadan exponering, är det enligt juryn samma bild.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic Lumix G9 med Leica DG VarioElmarit 12-60/2,8-4 APSH Power O.I.S(värde ca 18000 kr).

Årets Bild:Den fotograf som tagit Årets bildvinner en Panasonic Lumix LX100-II(värde ca 9000 kr).

Årets Lag:Varje deltagare i det vinnande laget vinner en Panasonic Lumix LX15 (värde ca 5000 kr st).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: