Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 1

1. Guld. Björn Björnson, T-Rex Foto: Björn Björnson
Bild 2. Silver. Hasse Dahlgren Foto: Hasse Dahlgren
Bild 3. Silver. Martin Johansson, Jaktlins Foto: Martin Johansson
Bild 4. Brons. Gösta Lindbom Foto: Gösta Lindbom
Bild 5. Brons. Sven Årnes Foto: Sven Årnes
Bild 6. Brons. Yvonne Heinonen Foto: Yvonne Heinonen
Bild 7. Hedersomnämnande. Allan Wallberg Foto: Allan Wallberg
Bild 8. Hedersomnämnande. Anders Nilsson Foto: Anders Nilsson
Bild 9. Hedersomnämnande. Fredrik Marklund Foto: Fredrik Marklund
Bild 10. Hedersomnämnande. Hasse Haitto Foto: Hasse Haitto
Bild 11. Hedersomnämnande. Martin Andersson Foto: Martin Andersson
Bild 12. Hedersomnämnande. Matthias Lehncke Foto: Matthias Lehncke
Bild 13. Hedersomnämnande. Mounir Rabhi-Hallner Foto: Mounir Rabhi-Hallner
Bild 14. Hedersomnämnande. Ola Berglund Foto: Ola Berglund
Bild 15. Hedersomnämnande. Roland Brinkberg Foto: Roland Brinkberg
Bild 16. Hedersomnämnande. Thomas Gedminas Foto: Thomas Gedminas

Månadens domare, Fredrik Schenholm, har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 1. Här ser du bildspelet med vinnarbilderna.

Rösta på din favorit i formuläret nedan och ha chans att vinna ett presentkort från Crimson värt 750 kronor! Bilderna hittar du i bildspelet här ovan.

Var själv med i vår fototävling Grand Prix och tävla om priser värda 100 000 kronor! Här kan du läsa mer om hur du tävlar.

Månadens domare

Fredrik Schenholm är van vid att titta på bilder med ett kyligt tema. Men trots det var det inte helt enkelt för honom att välja ut placeringarna i månadens omgång av Grand Prix.

– Det första urvalet gick ganska fort. Då kom jag ner till 44 bilder, men sedan blev det mycket svårare, berättar han.

Han tittade igenom bilderna många gånger och de som fick honom att stanna till var de som hamnade på hans »att spara«-lista.

– Det krävs inte många sekunder innan man kan avgöra om en bild går vidare eller inte. Om bilden inte berör så känner man det direkt, säger Fredrik.

När Fredrik sedan skulle försöka förklara varför han stannade till vid bilden blev det svårare igen.

– Det är ganska enkelt att bara konstatera, »wow, vilken bild«. Men när man ska försöka förklara vad som är bra måste man tänka efter mer. Men efter den där inledande känslan så tittade jag på fotografiska kvaliteter i bilden. Många bilder i dag tas ju med mobiltelefoner och det kan ju vara bra bilder även om de rent tekniskt inte håller så hög kvalitet.

I årets Grand Prix har vi infört teman till varje deltävling, var det något som gjorde det lättare eller svårare för domaren?

– Det blir ju en röd tråd genom bilderna och man har något att förhålla sig till, så det underlättade. Vissa bilder var snygga men funkade inte till temat och då föll de bort.

Om det var svårt att välja ut de sista bilderna så var det en bild som var självklar redan från början. Och det var vinnarbilden.

– Jag kom tillbaka till den flera gånger och den var alltid min favorit. Den hade egenskaper som de andra bilderna saknade.

Bilder som ställer frågor istället för att ge svar är något som kommer högt, det är något som ofta återkommer när man pratar med domarna i Grand Prix, och även Fredrik höll med om detta. Han tyckte generellt också att många av bilderna hade tjänat på en mer genomtänkt efterbehandling. Norrskensbilder var något han saknade lite. De som skickats in hade lite för lite fokus på landskapet tyckte han.

– Men det är jättekul att titta på och bedöma bilder, då måste man tänka efter och formulera varför man tycker som man gör och det är nyttigt!

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.