Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 10

Bild 1. Daniel Johansson, Jaktlins
Bild 2. Silver. Joakim Sundqvist, Vinjetterat
BIld 3. Silver. Therése Tingberg, TILT
Bild 4. Brons. Bengt Carlsson, KGB
Bild 5. Brons. Kia Rolands.
Bild 6. Brons. Maria Olsen, TILT
Bild 7. Hedersomnämnande. Anders Bergön.
Bild 8. Hedersomnämnande. Anders Boman.
Bild 9. Hedersomnämnande. Anette Andersson.
Bild 10. Hedersomnämnande. Bengt Gustafsson, T-REx.
Bild 11. Hedersomnämnande. Björn Björnsson, T-REx
Bild 12. Hedersomnämnande. Björn Magnusson.
Bild 15. Hedersomnämnande. Mia Stålnacke.
Bild 14. Hedersomnämnande. Kalle Kiander.
Bild 13. Hedersomnämnande. Göran Zebühr, KGB.
Bild 16. Hedersomnämnande. Rigmor Laestander.

Månadens domare har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 10.

Månadens domare: Eva Sjöberg

Årets Grand Prix avslutas i detta nummer med den sista etappen, där familjefotografen och skribenten Eva Sjöberg har bedömt bilderna. Att välja ut de 30 bästa var lätt tycker hon, men sedan blev det desto svårare att få ned dem till 16 stycken. Men vinnarbilden var tidigt given för Eva.

– Den gillar jag mycket. Den är väldigt ren, vacker och stark – trots att hon inte tittar in i kameran. Den bilden stack ut från de andra tycker jag.

Bland de övriga bidragen fanns en stor blandning.

– Bilderna är väldigt olika, vissa är storslagna natur-bilder medan andra består av människor och deras uttryck. Jag dras mycket till människor eftersom det är vad jag själv fotograferar.

Temat för denna etapp var »färgad«, något som Eva tycker de tävlande har tolkat framför allt på två sätt.

– Dels kan det vara att någon är färgad av en händelse, andra har tolkat temat med starka färger. För mig är det ofta bilderna med en händelse som påverkar mig mest, när det blir känslosamma bilder. Det tycker jag om att se.

Under bedömningen var det därför bildens känsla som Eva utgick ifrån, till en början.

– Jag vill att bilden ska säga något till mig. Sen tittar jag även på det tekniska, hur fotografen har tänkt kring bakgrund och ljus. Men även en bild som inte är perfekt i sin komposition kan ha en stark känsla och bli en riktigt bra bild för mig.

De bilder som inte har väckt Evas intresse är de som är fotograferade rakt upp och ned, utan att det finns något djup i bilden. För att lyckas skapa mer spännande bilder gäller det även att testa olika perspektiv tycker hon, som att ligga på marken eller att stå på en stege. Dessutom poängterar hon vikten av att tänka på alla delar i bilden, så att inte något sticker upp och stör i bakgrunden. Att hitta kontraster är också något som gör att en bild lyfter, vilket Eva själv ofta använder färgen till.

– När jag fotar bröllopspar som är klädda i svart och vitt, då brukar jag ta dem till platser som är mer färg-sprakande som gröna ängar, blått vatten eller träd med höstlöv för att få en kontrast.

Hur var det för dig att vara domare?

– Det är alltid roligt att titta på andras bilder, och få idéer till hur man själv kan göra. Sen tycker jag det hade varit kul att höra tankarna bakom bilderna, för att ge dem ett sammanhang. Men det är positivt med tema, det blir en utmaning för fotografen samtidigt som det är roligt att se hur olika alla tolkar temat.

Bland de som röstade i förra omgånger så har tre vinnare dragits som får ett presentkort på 750 kronor hos Crimson (gäller ej fotoböcker).Dessa vinnare är:

  • David Nicander
  • Mia Hoffman
  • Caroline Pettersson

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.