Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 6

1. GULD. Simon Johansson Foto: Simon Johansson
2. SILVER. Björn Magnusson Foto: Björn Magnusson
3. SILVER. Kalle Kiander Foto: Kalle Kiander
4. BRONS. Björn Björnsson. T-REx Foto: Björn Björnsson
5. BRONS. Göran Zebühr. KGB Foto: Göran Zebühr
6. BRONS. Matthias Lehnecke. Foto: Matthias Lehnecke
7. HEDERSOMNÄMNANDE. Örjan Fredriksson. Foto: Örjan Fredriksson
8. HEDERSOMNÄMNANDE. Bengt Carlsson. KGB Foto: Bengt Carlsson
9. HEDERSOMNÄMNANDE. Bengt Gustafsson. T-REx Foto: Bengt Gustafsson
10. HEDERSOMNÄMNANDE. Daniel Johansson. Jaktlins Foto: Daniel Johansson
11. HEDERSOMNÄMNANDE. Eva Roos-Sjöqvist. Out of Focus. Foto: Eva Roos-Sjöqvist
12. HEDERSOMNÄMNANDE. Hasse Haitto. Foto: Hasse Haitto
13. HEDERSOMNÄMNANDE. Joakim Sundkvist. Vinjetterat. Foto: Joakim Sundkvist
14. HEDERSOMNÄMNANDE. Kicki Mannberg. Memento Foto: Kicki Mannberg
15. HEDERSOMNÄMNANDE. Lasse Bergman. Masarna Foto: Lasse Bergman
16. HEDERSOMNÄMNANDE. LisaLove Bäckman. Foto: LisaLove Bäckman

Månadens domare har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 6.

Var själv med i vår fototävling Grand Prix och tävla om priser värda 100 000 kronor! Här kan du läsa mer om hur du tävlar.

Månadens domare: ”En bra ruta”

motiv är fartfylldakonserter med artister som ger allt på scenen. Den här månaden fick hon i uppdrag att välja ut månades vinnare i Grand Prix. Men trots att hon valde ut några konsertbilder tycker hon att de är svåra att få riktigt bra.

Nora Loreks vanliga

– Att fota konserter är svårt, man har ganska tacksamma förutsättningar. Det är oftast bra ljus och artisterna är oftast rätt fartfyllda och ger bra uttryck. Men det blir lätt lite platt när man fotograferar från diket. Så de bilder som fick komma med bland de sexton främsta hade lyckats fånga något extra, berättar Nora.

Men även om hon tyckte att det var bra med ett tema så var det inte helt enkelt. »Festligt« kan framkalla många olika känslor, och det var många olika tolkningar som hade hamnat på bild och skickats in. Festlighet är inte heller något som kan regisseras fram utan det blir nästan bara ögonblicksbilder. Utan temat hade resultatet sett annorlunda, då Nora tyckte att det fanns många bilder som var fina men inte höll sig till temat.

För att göra sitt urval Nora tittade igenom alla bilder utan att göra någon markering eller notering och sedan tittade hon igenom dem igen och markerade de bilder hon kom ihåg från förra gången. Redan första gången var vinnaren med i tankarna tillsammans med ett par andra bilder. Men vinnaren var den som gjorde starkast intryck.

– Vinnarbilden var en sån bild som jag tyckte hade en liten annan tolkning av temat festligt. Det är ju inte en fartfylld bild men det är ändå en bra bild som säger något, säger Nora.

För att en bild ska få komma med i urvalet för Nora så krävs det att den ger något. Det räcker inte bara med en snygg bild.

– Det är lätt att ta en bild som betyder mycket för fotografen som var där, men det är inte det som gör att bilden vinner en tävling. Det gäller att förmedla en känsla som kan upplevas av andra också. I dag är det också ganska enkelt att ta bilder med tekniskt bra kvalitet, men det garanterar inte en bra bild.

Nora berättar också att hon sällan fäller en bild på grund av redigeringen.

– Det är viktigare med en bra ruta än ett snyggt filter, säger hon.

För framtida tävlande så är hennes tips att sätta sig ner och tänk efter vad temat betyder för dig. Och krångla inte till det för mycket.

Bland de som röstade i förra omgånger så har tre vinnare dragits som får ett presentkort på 750 kronor hos Crimson (gäller ej fotoböcker).Dessa vinnare är:

  • Bea Nilsson
  • Erika Nyström
  • Miriam eriksson

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.