Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 8

1. Guld. Maria Olsen, Tilt Foto: Maria Olsen
2. Silver. Anders Westerlund, Memento
3. Silver. Anette Andersson
4. Brons. Anders Boman.
5. Brons. Björn Björnsson, T-REx
6. Brons. Ingvar Levin.
7. Hedersomnämnande. Anders Nilsson, Plural.
8. Hedersomnämnande. Camilla Andersson.
9. Hedersomnämnande. Daniel Ek.
10. Hedersomnämnande. Hasse Dahlgren.
11.Hedersomnämnande. Helen Quarfot.
12. Hedersomnämnande. Kenneth Tessem, KGB
13. Hedersomnämnande. Lars Hägglund, IRL.
14.Hedersomnämnande. Lars-Erik Boberg, Masarna.
15. Hedersomnämnande. Martin Johansson, Jaktlins.
16. Hedersomnämnande. Matthias Lehnecke.

Månadens domare har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 8.

Var själv med i vår fototävling Grand Prix och tävla om priser värda 100 000 kronor! Här kan du läsa mer om hur du tävlar.

Månadens domare: Martin Edström

När Martin Edström satte sig för att bedöma bilderna i omgångens Grand Prix var det inte första gången han bedömde bilder i en tävling. Något som snabbade upp processen för honom.

– Urvalet går snabbare nu eftersom man lärt sig vad som är bra, vad som är mindre bra och vad som är riktigt bra, säger han.

Martin blev positivt överraskad av den höga tekniska kvaliteten på de inskickade bilderna.

Men att bedömingen gick förhållandevis snabbt berodde också på att det var ett antal bilder som stack ut och dessa hittade Martin ganska enkelt. 
– Det var många klassiska landskapsbilder, djurbilder och makrobilder. Visserligen var väldigt många av dem tekniskt bra, men de saknade någon detalj som gjorde dem intressanta, säger Martin och berättar om ett exempel bland de bilderna han valt ut. 
– Bilden med fåglarna i vattnet till exempel. Hade inte fåglarna varit där hade den inte kommit med. Att de har huvudena på ett sätt som gör att det ser ut som om de pratar med varandra gör bilden intressant. 


Martin fick ner antalet bilder till 30 ganska fort, men efter det urvalet tog det längre tid. Vinnaren såg han dock direkt. 
– Jag såg den redan som tumnagel och tänkte att den där såg spännande ut. När jag klickade upp den så visste jag direkt att det skulle bli vinnarbilden. Det är en typisk bild som jag gillar, berättar han.

Bilder med som visar relationen mellan människa och natur tycker Martin om. Han tycker att det ofta är svårare att fånga den känslan än att fånga en ren naturbild.

– Det blir lätt att det bara blir ett hus i skogen eller en människa som går. Men att, som i vinnarbilden, fånga små människor i den stora naturen som strävar uppåt, och fånga den i exakt rätt ögonblick, i rätt ljus, det är svårt, menar han.

Vad gäller redigering av bilderna tycket Martin att de flesta lyckats hitta en bra balans. Ett fåtal bilder valde han bort på grund av för hård retusch, det faller honom helt enkelt inte i smaken. Som nämnts tidigare tyckte Martin att den tekniska kvaliteten överlag var hög, men det saknades något. 
– Jag tror att många har lagt mycket tid på att göra en tekniskt sett bra bild, men kanske inte lagt lika mycket tid vid själva fotograferingsögonblicket. Väntat ut rätt ljus, rätt ögonblick och så vidare. De sakerna kan ofta vara viktigare än en helt teknisk perfekt bild.

Martins tips för den som ska tävla vidare i Grand Prix är att lite på sin magkänsla men vara hård i urvalet till tävlingen. Skicka bara in de allra bästa bilderna på temat. Försök hitta det där lilla extra varje gång du tar en bild, det behövs en twist i bilden för att den ska sticka ut. Framför allt i en tävling där den måste kunna stå för sig själv.

Bland de som röstade i förra omgånger så har tre vinnare dragits som får ett presentkort på 750 kronor hos Crimson (gäller ej fotoböcker).Dessa vinnare är:

  • Gertrud Turzik
  • Matilda Heinonen
  • Annica Westman

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.