Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 8

Bild 2. Silver: Martin Johansson, Jaktlins
Bild 3. Silver: Bengt Carlsson, KGB
Bild 4. Brons: Björn Björnson, T-REx
Bild 5. Brons: Krister Kleréus
Bild 6. Brons: Molly Cunvik
Bild 7. Hedersomnämnande: Göran Zebühr, KGB
Bild 8. Hedersomnämnande: Bo Svensson
Bild 9. Hedersomnämnande: Daniel Milton
Bild 10. Hedersomnämnande: Birgitta Nilsson
Bild 11. Hedersomnämnande: Tommy Lie, Igloo
Bild 12. Hedersomnämnande: Kent Olsson
Bild 13. Hedersomnämnande: Lina Larsson
Bild 14. Hedersomnämnande: Simon Johansson
Bild 15. Hedersomnämnande: Eva Centergren
Bild 16. Hedersomnämnande: Daniel Johansson, Jaktlins
Bild 1. Har diskvalificerats på grund av att bilden redan hade fått poäng i Grand Prix. Enligt reglerna för tävlingen kan en bild bara belönas vid ett tillfälle. Redaktionen beklagar det inträffade.

Månadens domare har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den åttonde etappen av Grand Prix 2017.

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2017 här.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

Grand Prix 2017 etapp 8 – Tema: Tillsammans

Månadens domare: Linda Åkerberg

Den åttonde etappen av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen Linda Åkerberg, utifrån temat »tillsammans«. Hennes senaste äventyr har vi tidigare skrivit om i Kamera Bild, då hon vandrade Pacific Crest Trail genom hela USA från söder till norr. Hennes vand­ring har resulterat i både utställning och föreläsningar.

Som domare i Grand Prix tyckte hon att läsarnas bilder överlag var bra, men de som tog sig hela vägen fram stack ut lite extra och hade ett tydligare budskap.

Hade du någon speciell taktik när dugjorde din bedömning?

– Jag gick igenom bilderna flera gånger och plockade med de jag fastnade för, totalt blev det fyra gånger tror jag. Det går ganska snabbt att se vilka bilder som sticker ut och har det lilla extra som gör att jag blir intresserad.

Hur tycker du läsarna lyckades med attförhålla sig till temat »tillsammans«?

– Ganska bra ändå. Jag tyckte att det var roligt att det fanns så pass många olika tolkningar. En del rätt självklara tolkningar men andra mer överraskande. Några bilder passade inte in alls, men de var en minoritet. Ganska många hade skickat in bröllopsbilder, men jag tyckte att det blev lite för enkelt.

Har du några tips på vad läsarna bör tänkapå för att skapa bättre bilder?

– Våga efterbehandla mer! Bara för att man redigerar ­bilderna så behöver det inte betyda att man använder ­värsta filtren och extrema effekter utan det ska förstärka det du vill ha sagt med bilden. Det var många fina bilder, men många verkar nöja sig med att de tar en fin bild. Ska man tävla så räcker inte det riktigt. Bilderna måste stå ut lite mer, redigeringen ska leda betraktaren in i bilden. Förtydliga och förstärk det du vill ha sagt.

Var segerbilden given på en gång,eller var den svår att välja?

– Det var inte helt självklart. När jag kommit ner till 20–30 bilder var det inte lika lätt att välja ut vilka som skulle bli de främsta längre. Det var väl kanske en handfull bilder jag valde mellan. De främsta bilderna hade egenskaper som gjorde att det kändes att den som tagit dem hade tänkt till, små detaljer men viktiga.

Var det roligt att vara domare?

– Ja, det var det. Jag tycker att det är jätteviktigt att ställa sig utanför sitt eget fotograferande och titta på andras bilder. Att fundera över vad det är som gör att man tycker om vissa bilder. Då kan man upptäcka saker man kan använda sig av när man fotograferar själv.

Tävlingen presenteras i samarbete med Crimson, Panasonic och Wacom.