Kamera & Bild testar

Test: Samsung EX1 - kompakt med extrem ljusstyrka

Samsung EX1 tar upp kampen med Canons G-serie om de kräsna kompaktköparna. De som vill ha knappar, kontroll och kvalitetskänsla.

Publicerad

EX1 är en seriös satsning från Samsung. Låg vikt har knappast stått på utvecklarnas prioriteringslista, utan det motsatta. Hög vikt ger högre kvalitetskänsla liksom rattar och kamerahus i metall. Med en kantig form ger Samsung EX1 också ett proffsigt intryck. Att kantiga kameror i metall lätt får nötta kanter får bli ett senare problem.

Samsung har säkert funderat på hur de ska bräcka Canons G-kameror. Högre kvalitetskänsla har de definitivt lyckats med.

Det andra draget från Samsung är att erbjuda en högre ljusstyrka än Canon G11 som har 2,8 som bäst. Canon S90 har däremot ljusstyrka 2,0 som bara är 1/3-dels steg ljussvagare än Samsung EX1 med ljusstyrka 1,8.

Liksom Canonkamerorna har EX1 CCD-sensor på 10 megapixel och saknar HD-filmning. För de flesta kameror är brist på HD-filmning en stor plump i protokollet, men det här är en utpräglad nischkamera där annat prioriterats, och då kan man lättare acceptera en sådan brist. Det hade ju varit synd om vi konstaterat att HD-filmningen fanns på bekostnad av bildkvaliteten.

Formgivningen är genomarbetad. Jämfört med Canon G11 är kameran inte lika rörig med knappar och rattar överallt. Men Samsung har gjort en miss när de tryckte in sin stora fina vridbara 3-tumskärm – tummen får knappt plats så greppet om kameran blir inte riktigt skönt och tryggt.

Den vridbara skärmen är en tillgång som gör det enklare att fotografera i olika kreativa vinklar. I och med att skärmen kan vridas in mot kameran kan skärmen skyddas mot repor om kameran ligger i fickan. Objektivet saknar lamellock vilket är en mer hållbar lösning.

Det är mycket enkelt att hantera kameran eftersom kontrollerna är väl separerade. Leica borde studera hur Samsung konstruerat rattarna, för så här borde rattarna på Leica X1 ha känts. Lätt att vrida om man ska ändra värdena, men med motstånd så att rattarna inte vrids oavsiktligt. Dessutom är de i metall och lyxigt räfflade på sidorna. Det känns som en riktig klassisk kamera, om du förstår vad jag menar.

Även menysystemet är föredömligt enkelt och snyggt. Skärpan går inte heller att klaga på. Visst kan man se att skärpan avtar något mot kanten, men det sker försiktigt.

Trots den seriösa framtoningen är kameran fylld med roliga funktioner som simulerad fisheye-effekt, vinjettering eller miniatyrläge där bara en liten del av motivet blir skarpt så att det ser ut som man fotograferat ett modellandskap.

Naturligtvis är inte allt perfekt. Förutom tumgreppet och att kameran lätt kommer att bli nött i kanterna känns den lite seg. Att det kommer upp en vit ruta med texten »bearbetar bilden« i stället för att det bara är svart göra att tiden mellan tagen bild och visning känns ännu längre än vad den är. En snabbare processor hade gjort kameran näst intill perfekt.

Jag tar inte upp vikten och storleken som minusposter eftersom det också har sina fördelar, inte bara för känslan av kvalitet, utan även för att det bidrar till att det lättare går att hålla kameran stilla. Tyngden och storleken faller säkert en del i smaken och andra kan välja Canon S90.