Nyhet

Res lätt, fota med tyngd

Vattentät påse, extra batterier, laddare, vidvinkelobjektiv, normalobjektiv och teleobjektiv. Ja just ja, laddare, minneskort, extern hårddisk ... stativ? Det är mycket som ska trängas i väskan när man ska ut och fota, vare sig det är ett jobb eller semester. Alla har vi våra egna tankar för vad vi tänker oss behöva på resan, och vilka bilder vi förväntas ta.

Calle Rosenqvist. Foto: Elin Parmhed

Och alla har vi våra egna tankar när det inte blev som vi hade tänkt oss.

Det lustiga är nämligen att det man såg framför sig innan man reste i väg alltid ter sig annorlunda när man väl står där mitt i händelsernas centrum. Du orkade inte plocka med dig telet eftersom du »bara använde det två gånger på senaste resan«. Nu står du där och förbannar dig över hur tusan du egentligen tänkte.

Bild efter bild susar förbi dina ögon och det finns ingen möjlighet att fånga dom. Nu snackar vi inte längre om avsaknaden av teleobjektivet, utan snarare avsaknaden av kamera, eftersom du lämnade den på hotellrummet. »Du använde ju bara kameran en gång i går«. Än en gång står du där och förbannar dig över varför tusan du inte tänkte till innan du begav dig ut på gatorna.

Nästa resa. Du vill ha revansch från din senaste resa där du så fatalt misslyckades med att fånga alla de där episka bilderna eftersom du hade med dig så få prylar. Och hur löser man då problemet med det?

Mer prylar. Ja, varför inte alla och lite till?

Så står du där i händelsernas centrum. Denna gång orkade du ta med dig alla prylar eftersom du vet från förra resan att »du borde haft det just det objektivet, det, det och det …«. Men nu står du där och förbannar dig över hur tusan du egentligen tänkte.

Svetten dryper, om inte av värmen, så väl av din 12,6 kg tunga fotoutrustning. Du ska byta objektiv. Ja, du till och med måste byta det för att få den perfekta vinkeln.

Bild efter bild susar förbi dina ögon och det finns ingen möjlighet att fånga dom. Inte den här gången heller. Nu snackar vi inte längre om avsaknaden av prylar, utan snarare motsatsen – du har så många att välja mellan att du inte vet vilka du ska använda och vad du ska ha dom till.

Än en gång står du där och förbannar dig över varför tusan du inte tänkte till innan du tog med dig alla prylar när du knappt lyckas använda en enda av dom.

Själv gillar jag att ha med få prylar. Jag känner att jag blir rörligare, och slipper fundera på var jag har dom. När jag reste runt några månader i Asien hamnade jag ofta i situationer där jag så gärna ville bli av med systemkameran, men inte vågade lämna den utan uppsikt. Måttot var »kameran är en kroppsdel, kroppsdelar tar man inte av sig«.

Och visst fungerade det. Jag både sov och åt med min kamera och den blev min vän som följde med mig överallt. Efter ett tag försvann situationerna när jag ville bli av med den. I stället ersattes de med situationerna när bilderna kom till mig, när världens händelser poserade framför linsen och krävde att bli fångade på bild. Och det var enbart för att jag hade min kamera så nära till hands – och faktiskt använde den.

Den bästa kameran är den du har med dig. Den bästa kamerna är den som passar för dina behov, men samtidigt inte är för tung för varken ditt sinne eller dina axlar.

Res lätt. På så vis slipper du begränsas av alla prylar.

Fota med tyngd. Tänk efter innan du trycker av och anpassa din fotografering efter vad du har att arbeta med, vad det är för historia du vill berätta och vilken känsla du vill förmedla med dina bilder.

På något vis tenderar nämligen din bästa resebild att vara den som du faktiskt tog – inte de bilder som de prylar du inte hade med dig kunde ha tagit åt dig.