Nyhet

Canon bygger ny kamerafabrik

I julas la Canon sina planera att starta en ny fabrik för att tillverka kameror och sensorer på is. En kraftigare försäljning av kameror än Canon räknat med gör att de återupptar sina planer.

Det var i höstas som Canon presenterade sina planera på att bygga en ny fabrik för att tillverka kameror och CMOS-sensorer. Många anser att dessa sensorer är framtiden då de har bättre förutsättning för HD-filmning än CCD-sensorer.

I januari skulle bygget ha startat, men Canon drog i handbomsen på grund av den ekonomiska krisen i världen.

Enligt Canons nordenchef Ingvar Krüss finns det även en tanke att kunna sälja sensorer till andra kameratillverkare. Idag köper Canon in CCD-sensorer till de flesta av sina kompakter.

Den nya fabriken i Nagasaki kostar 180 miljoner dollar att bygga. Bygget startar i juli och och produktionen beräknas starta i mars eller april 2010.

Att Canon nu vågar att dra igång bygget beror på att försäljningen av systemkameror påverkats mycket lite av den ekonomiska krisen.Canon ser även fortsatt en stor efterfrågan på systemkameror.

Enligt Reuters har antalet sålda systemkameror i världen ökat med 8 procent i april jämfört med ett år tidigare. Intäkterna sjönk 13 procent. Kompaktmarknaden har gått sämre med 24 procent färre sålda kameror och 35 procent lägre intäkter under samma tid.

Den nya fabriken ska ha en kapacitet att tillverka 4 miljoner kameror om året. Många har upplevt att det varit svårt att få tag på objektiv och tillbehör under våren.Detta kan bero på en strypt produktion och mindre lagerhållning som försiktighetsåtgärd från Canons sida. Uppenbarligen går försäljningen bättre än Canon planerat och vi kan hoppas att leveransproblemen snart är ett minne blott.