Fotografer

4 snabba tips från Martin Palm – för ditt miniatyrprojekt

»Mercedes EQA«. »Jag hade nästan ingenting att sätta i perspektiv till bilen. Det gjorde att det blev så mycket svårare«, säger Martin om jobbet med att återskapa en »Merca«-annons.

Martin Palm fotograferar leksaksbilar i uppbyggda scenerier, så att det ser ut som påkostade fotograferingar med riktiga bilar. Här ger han dig fyra tips för att själv komma igång.

Att bygga upp miljöer som utstrålar autenticitet är för Martin Palm den stora utmaningen med miniatyrerna. Här ger han dig fyra tips för att du själv ska komma igång:

Martin Palm

Ålder: 32 år.

Bor: I Kalmar.

Gör: Kommersiell fotograf och retuschör. 

Aktuell med: Miniatyrprojektet där han fotograferar leksaksbilar i uppbyggda scenerier, så att det ser ut som påkostade fotograferingar med riktiga bilar.  

Utrustning: Fotograferar med Canon EOS R5 och Hasselblad H5D.

Webb: mrpalm.se, på Instagram: martinpalm

– Testa med saker du har hemma. Se vad som kan fungera att bygga något i perspektiv mot till exempel sonens leksaksbil. Om du inte har gjort det här tidigare handlar det bara om att få upp ögonen för saker och inse att »jaha, är det så här det fungerar«.

– Testa att karva ut en sten ur frigolit. Det går att komma ganska nära en verklig sten av bara en frigolitbit. Det gäller att upptäcka hur enkelt det kan vara.

– Det är lätt att man som nybörjare fotograferar en leksaksbil ovanifrån. Du måste tänka dig in i att kameran är ögonen och att du sätter kameran i ett perspektiv som motsvarar hur du skulle fotografera en riktig bil.

– Du behöver inte använda avancerad ljussättning. En ficklampa kan fungera hur bra som helst.

Bakom kulisserna: »Mercedes EQA«

1 & 2: Bilen placeras i modellen för att se om upplägget kan likna originalannonsen.
3: Väggarna är utsågade från vägghyllor. 4: Jag har ljussatt med två lampor: En till vänster om bilen och en strax framför. De ska återge den rosa/lila känslan, som jag får genom att placera »color gels« i respektive färg på vardera lampa. Färgerna blandas när lamporna är på samtidigt. Bilen är ljussatt med ficklampa och diffusor.

Du läser mer om Martin Palm i Kamera Bilds längre intervju med honom, som du hittar här!