Lag & Upphovsrätt

750 kulturskapare vill att EU röstar ja till ny upphovsrättslag

I nästa vecka ska EU rösta om ett nytt upphovsrättsdirektiv. I ett upprop vill nu 750 kulturskapare få parlamentarikerna att rösta ja till direktivet. Bland annat Paul Hansen, Lasse Åberg och Carolina Falkholt står bakom uppmaningen.”Upphovsrätten är grunden till allt professionellt skapande”, säger Carolina Falkholt.

På tisdag är det dags för EU att rösta om det nya upphovsrättsdirektivet. Det är nästa steg i arbetet med den så kallade DSM-lagen som vi har skrivit om tidigare i Kamera Bild. Lagförslaget har varit omdiskuterat och för att försöka påverka beslutsfattarna går nu 750 kulturskapare samman i ett upprop, med uppmaningen om att parlamentarikerna ska rösta ja till direktivet.

– Många har helt svalt nätjättarnas desinformation och vokabulär. Det är mycket beklagligt. Hela direktivet syftar till att modernisera upphovsrätten till det digitala samhälle vi lever i idag, och det är verkligen på tiden, säger Åsa Berndtsson, konstnär och ordförande i organisationen Bildupphovsrätt som varit med och organiserat uppropet.

Paul Hansen stödjer uppropet

Bland de som har skrivit under finns kända namn som Paul Hansen, Lasse Åberg, Amanda Ooms och Benny Andersson. Även konstnären Carolina Falkholt, som i ett pressmedelenade säger:

– Facebook och Google censurerar bilder på ammande kvinnor och info-kampanjer om kondomer. Att man nu pratar om att det är upphovsrätten som hotar yttrandefriheten på nätet är löjligt. Det handlar bara om pengar.

Insamlingen av underskrifter pågår fram till midnatt i dag.