Nyhet

8K-video planerad i framtida Canon EOS R-modell

Nya Canon EOS R.

"Video kommer att spela en stor roll i EOS R-systemet", säger en av Canons japanska chefer.

I en exklusiv intervju som Dave Etchells på Imaging Resource gjort med Canons japanska produktplaneringschefYoshiyuki Mizoguchi, avslöjas några inressanta detaljer kring EOS R-systemets framtid.

Bland annat berättarYoshiyuki Mizoguchi att video kommer att spela en stor roll i EOS R-systemet:

– Som ett exempel så är en kamera med 8K-video redan i vår EOS R roadmap. Och vi tittar inte bara på video från kameraperspektivet, utan även hur vi kan göra RF-objektiv bättre för video, säger han bland annat i intervjun.

Yoshiyuki Mizoguchi nämner även att "4K utan beskärning, fler bilder per sekund och inbyggd bildstabilisering i kamerahuset är funktioner som Canon är medvetna om och arbetar på".

Analys

Bekräftandet är ytterligare ett bevis på att Canon menar allvar med sitt system och bygger vidare för framtiden, även om det är oklart med när en kamera med 8K-video finns tillgänglig, då den "roadmap" somYoshiyuki Mizoguchi nämner är Canons interna – detta kan vara nästa år eller om tio år.

Det går heller inte att dra någon slutsats kring om 8K-video kommer finnas tillgänglig i ett framtida stillbildskamerahus eller som en dedikerad videokamera likt Canons nuvarande Cinema-modeller, inom EOS R-systemets ramar.

Men i och med att Canon också satsat på att utveckla nya dyra objektiv tillsammans med den nya, större RF-fattningen hos EOS R-systemet, så är det också självklart att detta system bäddar för framtiden. Det vore alltså konstigt om man inte hade högre upplösning och bättre videoprestanda i bakhuvudet när man väl utvecklar ett helt nytt system. Och inom ramen för systemets levnadstid finns så klart video i 8K med som en komponent.

Mer djupgående läsning om Canon EOS R-systemetkan du läsa i Kamera Bilds exklusiva intervju medCanons utvecklingschefer för det nya systemet och dess objektiv,Naoya Kaneda och Go Tokura, som vi gjorde vid släppet av Canon EOS R i London. Intervjun hittar du i slutet på artikelnCanon EOS R: Vi har provat hela systemet.

Imaging Resource