programvara

Adobe släpper Creative Cloud Express – enkelhet för kreatörer

Grafisk hantering i molnet och enkelt skapande för sociala medier på dator och mobil – det är några av delarna som Adobes nya molntjänst Creative Cloud Express innehåller.

Nu utvecklar Adobe sitt express-koncept och samlar alla molnbaserade moment under namnet "Creative Cloud Express", som tillsammans med befintliga Photoshop Express slutför hela skapandeprocessen från enkel och snabb bildhantering till enkel och snabb sammansättning, med fokus på just enkelheten och det uppsnabbade arbetsflödet.

Just bildhantering via Ipad har utvecklats vidare år efter år, och är nu så långt gången att både lagerhantering och filsynkning fungerar smärtfritt, och öppnar upp för en mer flexibel bildhantering – något vi bland annat skrivit om i vår guide "Photoshop för Ipad – så redigerar du direkt på bilden".

Redan tidigare har man kunnat satt samman både foto och grafik på molnet via Creative Cloud, då genom Adobe Spark för att enkelt skapa grafiska sidor, men även Photoshop Express för att kunna hantera fotografier med mer finess på bland annat mobiltelefonen eller läsplattan, eller hantering av bilder i råformat på Ipad.

Den nya webb- och appbaserade hanteringen är projektbaserad, och låter dig genom befintliga mallar snabbt skapa Instagram- och Faceook-inlägg och berättelser, affischer, logotyper, reklamblad, inbjudningar eller Youtube-omslag. Med hjälp av Adobe Senseis AI-teknik går det även att ta bort bakgrunder, trimma eller sammanfoga videosekvenser till GIF-bilder.

Det projekt man skapar på en plattform blir tillgängligt att arbeta vidare med på en annan med hjälp av molnsynkning, även om mobilappen inte har exakt samma funktionalitet. Projekten synkas däremot ännu inte mellan Photoshop Express eller Premiere Rush.

Enkel videohantering

Enkelheten ligger i fokus för hanteringen, och riktar sig till de som hanterar både foton, videos eller vektorgrafik i sina produktioner. Just videohanteringen är en del som förenklats, med möjlighet att genomföra storleksändringar, sammanfogningar, konverteringar, beskärningar, hastighetsjusteringar och trimmning på ett snabbt och enkelt vis, något som annars kan vara mycket tidsödande.

Hanteringen sker genom dra-och-släpp för mediafilerna, och kan efter uppladdning manipuleras. Alternativt kan den med abonnemang med Adobe Stock eller Adobes teckensnitt, använda dessa bilder eller teckensnitt i sin produktion.

Huvudfunktioner

  • Dra-och-släpp-funktioner för att snabbt anpassa tusentals mallar.
  • 20 000 premiumtypsnitt från Adobe och 175 miljoner royaltyfri-licensierade Adobe Stock-bilder.
  • Sök-och upptäcktsfunktioner som drivs av Adobe Stock Marketplace.
  • Adobe Sensei-drivna “Quick Actions” för att ta bort bakgrunder, trimma och sammanfoga videor till GIF-filer, och konvertera/exportera PDF-filer
  • Hantera arbetsflöden för publicering på sociala medier sömlöst via ContentCal-funktionen, när den integrerats med Adobe.
  • Integration med Creative Cloud Libraries.

Creative Cloud Express är gratis och tillgängligt nu via CC-appen eller express.adobe.comsamt appen Creative Cloud Express: Design i Appstore för Iphone och Ipad, samt i Google Play för Android.För premiumprenumerationen (som ingår i CC Alla program och vissa andra prenumerationer) med flera funktioner kostar abonnemanget 11,99 euro per månad.

Adobe meddelar även att CC Express för företag och arbetsgrupper kommer lanseras under 2022.