Nyhet

AI-borttagning av vattenstämplar ger upphovsrättsproblem

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=7Uz-Qtsi","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=7Uz-Qtsi","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/flyg-Redigera.jpg?itok=hSPV_I1q","w":1920,"h":1281,"title":"En typ av alla vattenst\u00e4mplar som ofta syns p\u00e5 n\u00e4tet. Observera att en copyright-symbol inte kr\u00e4vs f\u00f6r att bilden ska vara skyddad \u2013\u00a0det \u00e4r mest f\u00f6r att visa vem som skapat verket. Vanligtvis anv\u00e4nds en s\u00e5 kallad "byline" f\u00f6r att p\u00e5visa upphovsmannen, som nere till h\u00f6ger vid denna bild.Foto: Calle Rosenqvist<\ span="">"}]
En typ av alla vattenstämplar som ofta syns på nätet. Observera att en copyright-symbol inte krävs för att bilden ska vara skyddad – det är mest för att visa vem som skapat verket. Vanligtvis används en så kallad "byline" för att påvisa upphovsmannen, som nere till höger vid denna bild.

Watermark Remover använder AI för att ta bort vattenstämplar som mönster och grafik som finns i bilder – något som kan leda till spridning av bilder utan medgivande.

Sajten Watermark Remover låter dig snabbt och enkelt ladda upp en bild eller klistra in en webbadress till en bild med vattenstämpel för att sedan med hjälp av AI skapa en ny bild – där vattenstämpeln är borttagen.

Enkelheten är där, och tittar man på de exempel som angetts så ska det inte vara några problem för tjänsten att ta bort störande vattenstämplar. Detta skapar så klart problem för den fotograf som lade till vattenstämpeln i syfte att motverka olovlig användning av bilden, då det kan vara svårt att manuellt ta bort vattenstämplar av viss typ på bilder – något som hindrar upphovsrättsbrott.

Misslyckad borttagning av vattenstämpel.

När Kamera Bild testar med en egen bild från en av våra tidigare artiklar som handlar om hur du skapar vattenstämplar i Lightroom, så klarar Watermark Remover inte helt sin uppgift. Bilden har ett vattenstämplat och transparent copright-tecken stort över ytan, något som uppenbarligen blir för svårt att hantera. Däremot har den uppfattat vad som är en vattenstämpel i bilden, då delar av denna är borttagen.

Däremot fungerar återkommande och repetetiva mönster bättre, något som vi ser som exempel på under sidan för just exempelbilder.

Fler problem med villkoren för sajten

Men, den som oroar sig för spridning av sina bilder kan ytterligare oroa sig för de villkor som går att läsa under det finstilta kring hur bilder som laddas upp till tjänsten används:

Sammanfattningsvis innebär detta att de som laddar upp, drar en bild till, eller klistrar in en länk till en bild för att ta bort vattenstämpeln, använder tjänsten som erbjuds på hemsidan. Detta innebär i sin tur enligt sajten själva att du då låter de använda din bild (eller kanske någon annans bild) på flera vis än nödvändigt än för att du ska få se resultatet av borttagningen av vattenstämpeln.

Exempelvis ges de rätten att överföra bildlicensen och sprida den vidare till andra parter, även för reklam för tjänsten, att de får en icke-exklusiv upphovsrätt för bilden för evigt.

Sammanfattningsvis blir problematiken dubbel när vem som helst kan ladda upp bilder från vem som helst, och dessutom ta bort vattenstämpeln.