https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/far-jag-upphovsratt-till-bilden-om-mitt-ansikte-syns-i-den
548991
Lag & Upphovsrätt
sant
Lag & UpphovsrättPlus

”Får jag upphovsrätt till bilden om mitt ansikte syns i den?”

● BILDSPEL Att du syns på bilden ger dig inte någon del av upphovsrätten och därmed inte rätten till att publicera bilden eller att sprida den.

Totalbetyg

Om jag har blivit fotograferad, är det då fritt fram för mig att använda bilden? Kan jag publicera den i sociala medier utan att stöta på problem? Vad gäller egentligen kring upphovsrätten – Kamera & Bild ger dig svaren.

Det har gått 14 år sedan Isabella Löwengrip, då mer känd som »Blondinbella«, tyckte att upphovsrätten var en »sjuk lag«. Vid den tiden var bloggar något av det hetaste som fanns, såsom Blondinbellas, men för dessa »publicister« var det inte helt enkelt att navigera i lagtexten – om de ens brydde sig om den. Bilder plockades från höger och vänster för att läggas ut på bloggarna.

»Jag tänker aldrig mer bli fotad om jag inte vet att jag får använda bilderna själv.«

Så resonerade Blondinbella efter att ha publicerat en bild som hon inte hade upphovsrätten till – men som föreställde henne. Bilden kom från tidningen Dagens Media, och fotografen fakturerade henne för den otillåtna bildpubliceringen på bloggen.

Det var då Blondinbella blev sur och skrev att »upphovsrätten är sjuk«, och fick stöd av sina följare. Dagens Media svarade med att kalla hennes fanclub för »ett gäng gläfsande chihuahuor«. Tonläget var högt, då i augusti 2008.

 

Blondinbellas blogg i augusti 2008, där hon i ett inlägg med rubriken »Ändra lagen!« skrev att upphovsrätten var en »sjuk lag«. Hon hade publicerat en bild på sig själv utan fotografens tillåtelse.

 

»Vi behöver nya lagar«

Att alla inte hade koll på upphovsrätten i den digitala världen under 00-talet, förvånar kanske inte. Men i dag? Nu vet väl alla vad som gäller? Nej då!

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.