Lag & Upphovsrätt

Åklagare vill förbjuda mobiler i rättssalen – problem med fotografering

Göteborgs tingsrätt har hittills i år upptäckt fyra fall där personer har fotograferat under pågående rättegång.

Göteborgs tingsrätt har i år upptäckt flera fall där personer fotograferat och filmat i rättssalen – trots att det är förbjudet. Nu vill åklagare och säkerhetschef att mobiltelefoner helt förbjuds under rättegångar.

Det är förbjudet att fotografera i en rättssal under förhandling, och elektronisk utrustning såsom en mobiltelefon ska som regel vara avstängd. Men ändå har Göteborgs tingsrätt hittills i år upptäckt fyra fall där personer har fotograferat under pågående rättegång. Ett av fallen inträffade i juli under en gängrättegång där tre män stod åtalade för grov misshandel. En åhörare tog då fram sin mobil och började filma en av de misstänkta. Förhandlingen fick avbrytas.

– Vi ska inte ha personer som kommer hit och fortsätter att driva sina konflikter i svensk domstol, säger åklagare Mats Ihlbom till SVT.

Han har reagerat på problematiken och vill nu se ett strängare förbud mot mobiltelefoner i rättssalen. Han tycker de endast ska tillåtas för rättens egna aktörer samt journalister.

– Det hade varit något för politikerna att diskutera, då hade vi blivit av med problematiken, säger han.

”Ta mobiltelefonen i förvar”

Han får stöd av Maria Broberg, säkerhetschef vid Göteborgs tingsrätt, som menar att det är svårt att stoppa den här typen av händelser så länge mobiler får tas med in i rättssalen. Hon vill också se ett strängare förbud.

– Då hade vi kunnat ta mobiltelefonen i förvar redan när personen passerar säkerhetskontrollen och det hade blivit betydligt svårare att begå den här typen av brott, säger hon till SVT.