Utställning

Anders Hansson skildrar livet på flykt

En av Anders Hanssons bilder från Afghanistan. Foto: Anders Hansson
Afghanistan. Foto: Anders Hansson
Libyen. Foto: Anders Hansson
Pakistan. Foto: Anders Hansson

Människorna flyr från konflikter och katastrofer samtidigt som de riskerar sina liv på vägen till Europa. I utställningen ”Flykt” på Malmö Museer visar fotografen Anders Hansson hur livet för en flykting ser ut.

Under tio års tid har fotografen Anders Hansson fotograferat och rapporterat om flyktingars och migranters villkor runt om i världen, en verklighet för över 50 miljoner människor.Nu visar Anders flera av dessa bilder i utställningen Flykt, som öppnar på lördag den 27 september.

– När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer, säger Anders Hansson.

”Vill bidra till en human flyktingpolitik”

Anders Hansson arbetar för många av Skandinaviens ledande tidningar, såsom Dagens Nyheter i Sverige. Och hans utlandsreportage har belönats med priser i Årets bild.

Flykt vill sprida kunskap om och förståelse för flyktingar och migranters levnadsvillkor runt om i världen.


– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, säger Anders Hansson.

Utställningen visas fram till den 30 december. Den är, liksom boken Flykt (utgiven av bokförlaget Arena), producerade genom finansiering från Svenska Röda Korset. Alla intäkter från boken går oavkortat tillbaka till Röda Korsets verksamhet.