Krönika
Anders Wånell: Fotoregister – mer än bilder
Magasinen står ordnade med resa efter resa. Övriga monterade diabilder har jag i plastfickor i ett antal pärmar. I min oförmåga att slänga saker har jag till och med sparat omonterad film i genomskinliga negativblad.
När man fotograferar medvetet blir det mer eller mindre automatiskt en struktur på fotograferandet. Denna struktur bör oundvikligen avspeglas i hur bilderna är lagrade. Tittar vi till exempel på mina diabilder är det väldigt tydligt att dessa kretsar kring resor.
I det (för nu nästan alla) helt datoriserade fotograferandet kan man välja att lagra bilderna på samma sätt som de fysiska diabilderna. Den som liksom jag föredrar en dators möjlighet att abstrahera saker och ting kan istället lagra bilderna på ett sådant sätt att det blir nära på omöjligt att utan registret hitta bilder från till exempel en speciell resa. Det kan säkert te sig underligt att jag vill ha det så, men i min värld får jag en vackrare lagring om all struktur endast finns på ett ställe: i databasen.
Dessutom har jag lite svårt att förstå hur man med en tillfällesgrupperad lagring hanterar sitt löpande fotograferande. Förklaringen finns kanske i att inte alla fotograferar »löpande«. Detta är lite av ett mysterium för mig, även om det inte är orimligt när det gäller yrkesfotografer eller de som endast tycker fotograferandet blir intressant om de har chans att jobba koncentrerat och målinriktat. Det jag inte förstår är att den som har ett bildseende står ut med att låta bli att dokumentera fina motiv som dyker upp titt som tätt. Eller åtminstone ibland.
Ett sätt att klassificera sitt fotograferande kan vara att finna det mesta antalet dagar i rad utan någon bild. Eller antalet dagar per år med fotografering. Jag gjorde en snabb koll och då fick jag med även bilder tagna med telefon. Det blev väldigt många bilder per år. Kring 330. Även om jag oftast har med mig en rejäl kamera så behöver inte alla telefonbilderna vara irrelevanta utifrån att bilderna ska vara medvetet komponerade. Jag borde nog tagga bilder som enbart är dokumentation på något smart sätt, så att de inte kommer med i summeringen.
Jag är nu mitt uppe i att bygga mitt fotoregister till att bli nästan helt webbaserat. Den ständiga åtkomsten (via telefonen) till alla mina bilder är efterlängtad. Jag tycker det är fascinerande att jag numera har möjlighet att när som helst undersöka när jag senast var på en viss plats eller vad jag gjorde en viss dag. Till en viss grad förstås, eftersom jag trots allt inte fotograferar allt jag gör.
Det är inte oväntat en löjligt tidsödande procedur att bygga ett helt system som i slutändan ska motsvara Adobe Lightroom. Tyvärr, eller hur man nu ser det, har jag ett antal idéer som jag inte kan få till på något annat sätt än att jag bygger det hela själv. Fördelen med ett hembygge är att jag kan lägga till precis de funktioner jag behöver. Nackdelen är, åtminstone i mitt fall, att prestanda och bildkvalitet inte blir lika bra som med till exempel Lightroom. Bara en sån sak som att Lightroom idag inte har åtkomst till taggning i sin webbaserade version gör det löjligt underlägset något som har fullt utbyggd bildsökning.
Utöver att jag kan skapa alla sorters urval av mina bilder så har det även slagit mig att jag borde använda registret till att lagra annat än bild och film. Det jag främst tänker på är ljudfiler, men även dokument som är kopplade till ett visst datum skulle kunna få hamna i registret. Allt som har en tydlig koppling till en exakt tidpunkt hör hemma i ett fotoregister som inte bara har funktionen som fotoregister, utan även är en form av dagbok.